4.6.2024

Planica gostiteljica svetovnega prvenstva v poletih 2028

V islandskem Reykjaviku je Planica na razglasitvi Mednarodne smučarske zveze (FIS) uradno postala gostiteljica FIS svetovnega prvenstva v smučarskih poletih v letu 2028! To bo že osmo svetovno prvenstvo v letenju na smučeh, ki ga bo gostila dolina pod Poncami.

Image


Planica je prvo svetovno prvenstvo gostila leta 1972, ko je Švicar Walter Steiner postal prvi svetovni prvak v smučarskih poletih v zgodovini te discipline, ki se je razvila iz smučarskih skokov. Naslednje prvenstvo je Planica gostila čez sedem let, leta 1979 je naslov z Arminom Koglerjem odšel v Avstrijo. Leta 1985 je zmagal legendarni Finec, Matti Nykänen, v zgodovino je zapisano 13. svetovno prvenstvo leta 1994 po menjavi medalj. Prvak je postal Čeh Jaroslav Sakala, srebro je osvojil Espen Bredesen z Norveške, bron pa Roberto Cecon iz sosednje Italije, a sta skakalca kasneje medalji zamenjala, saj je Italijan letel dlje kot Norvežan, FIS pa je vztrajala pri zloglasnem pravilu 191 metrov. 

Na 18. svetovnem prvenstvu v dolini pod Poncami je bilo vse v znamenju Skandinavcev, prvak je postal Norvežan Roar Ljøkelsøy pred Fincema, Jannejem Ahonenom in Tamijem Kiurujem. Prvič so se za naslov merile tudi reprezentance, slavila je Norveška pred Finsko in Avstrijo. Planica je znova prvenstvo gostila že šest let kasneje, že na letalnici z oznako HS215, naslov pa je po letu 1972 znova odšel v Švico, tokrat po zaslugi Simona Ammanna. Srebro je osvojil Gregor Schlierenzauer iz Avstrije, bron pa Norvežan Anders Jacobsen. Ekipni naslov Avstriji, srebro Norveški in bron Finski.

Naslednje svetovno prvenstvo in do zdaj zadnje, je Planica gostila v letu 2020, ko je svet zajela pandemija koronavirusa. Prvenstvo na Letalnici bratov Gorišek bi moralo biti na sporedu marca, a je bilo prestavljeno na december, prvič pa so se letalci za medalje pomerili pod žarometi. Prvenstvo smo si zapomnili tudi po izredno mirnem ozračju pod Poncami, naslova pa se je razveselil Nemec Karl Geiger pred Norvežanom Halvorjem Egnerjem Granerudom in rojakom Markusom Eisenbichlerjem. Ekipni prvaki so postali Norvežani pred Nemci ter Poljaki.

Planica bo kot prva v zgodovini gostila osmo svetovno prvenstvo v poletih, želja je, da bi prvič za medalje tekmovale tudi smučarske skakalke. Predsednik SZS, Enzo Smrekar, je ob uradni razglasitvi povedal: “Rad bi se zahvalil vsem članom komisije in predsedniku Johanu Eliaschu. Vedno smo ponosni, ko gostimo  svetovna prvenstva v poletih v Planici. Komaj čakamo, da vas vse skupaj pozdravimo in z vami navijamo pod Poncami.”

Zadovoljen po razglasitvi na Islandiji je bil tudi predsednik OK Planica, Tomaž Šušteršič: "Seveda smo veseli, da je bila Planica danes tudi uradno razglašena kot prirediteljica svetovnega prvenstva v smučarskih poletih leta 2028. Kandidatura je šla predvsem v luči dveh pomembnih dejstev, ki nas čakata. Napovedanih sprememb pravil, ki bodo omogočila povečavo smučarskih letalnic in s tem posledično daljše smučarske polete ter dejstva, da si želimo, da bi Planica prvič na enem prvenstvu združila smučarske polete tako moških kot žensk. S tem bi pokazali, da so tudi ženske v smučarskih poletih postale enakovredne moškim in da si zaslužijo tekmovanja tudi na največjih napravah na svetu."

Pred prvenstvom leta 2028 pod Poncami bo naslednje svetovno prvenstvo v poletih leta 2026 gostil Oberstdorf, sedmič v zgodovini, sledi Kulm s šestimi prvenstvi, Vikersund je najboljše letalce gostil petkrat, češki Harrachov pa štirikrat. Planica bo leta 2028 torej gostila jubilejno, 30. svetovno prvenstvo v smučarskih poletih, že zdaj lahko potrdimo, da bo prvenstvo na sporedu v mesecu marcu.

Arhiv novic