20.3.2011

Za konec poljska veselica s slovenskim priokusom

Planica - Zadnjo tekmo 32. sezone svetovnega pokala je v spremenljivem vetru dobil Poljak Kamil Stoch. Slovence je navdušil Robi Kranjec z drugim mestom, Adam Malysz pa se od smučarskih skokov poslavlja s tretjim mestom.

Planica - Zadnjo tekmo 32. sezone svetovnega pokala je v spremenljivem vetru dobil Poljak Kamil Stoch. Slovence je navdušil Robi Kranjec z drugim mestom, Adam Malysz pa se od smučarskih skokov poslavlja s tretjim mestom.

Finalni dan svetovnega pokala je pod Poncami pozdravilo prekrasno vreme, ki ga je malce pokvarilo le vetrovno vreme. Organizatorji so tako prekinili že poskusno serijo, za končne rezultate pa so obveljali kar rezultati prve serije, ki je trajala debelo uro. Na koncu se je pred 13.000 gledalci svoje tretje zmage letos in seveda prve v Planici na sploh, veselil Poljak Kamil Stoch, ki je poletel 215.5 metrov in zbral 217,3 točk. Na fantastičnem drugem mestu je končal z izvrstnim poletom dneva, dolgim 224.5 metrov, Robi Kranjec. Naš državni rekorder je za Poljakom, ki je v Planici spoznal tudi svojo zaročenko pred leti zaostal za vsega 2,3 točki. Od kariere smučarja skakalca se je v izjemnem slogu poslovil Adam Malysz, ki je poletel do 216 metrov kar je bilo dovolj za popolno poljsko slavje, ki ga je dopolnil s tretjim mestom. Na četrtem mestu je danes končal Gregor Schlierenzauer, zmagovalec skupnega seštevka v smučarskih poletih. Drugi naš najboljši je bil danes Peter Prevcna 17. mestu, kar je zanj rezultat kariere na letalnicah, žal pa mu še vedno ni uspelo kot 23 Slovencu preskočiti 200 metrov. Točke sta osvojila tudi Jurij Tepeš na 21. in Jernej Damjan na 24. mestu, ki pa se jima skok na tekmi na najbolje posrečil tudi zavoljo vremenskih razmer. Tepeš je v poskusni seriji pristal pri osebnem rekordu, ki sedaj znaša 210.5 metrov.

Zmagovalec svetovnega pokala, Thomas Morgenstern, je zadnjo tekmo končal na 7. mestu. Skupno je Beljačan zbral 1757 točk, drugi je Simon Ammann s 1364 točkami, tretji pa Adam Malysz s 1153 točkami. Robi Kranjec se je z današnjimi prvimi stopničkami v sezono prebil na 18. mesto v skupnem seštevku, zbral pa je 355 točk. V pokalu narodov so premočno zmagali Avstrijci z 7508 točkami, drugi so Norvežani s 4683 točkami, tretji pa Poljaki s 3239 točkami. Slovenija je osvojila sedmo mesto s 1668 točkami.

V posebnem seštevku poletov, kjer je lani slavil Robi Kranjec, je letos zmagal Schlierenzauer pred rojakoma Martinom Kochom in Morgensternom. Kranjec je osvojil končno 8. mesto z 242 točkami.

32. sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih je tako uradno zaključena. Med trenerji se je že poslovil Mika Kojonkoski, v prihodnjih dneh, tednih, mesecih, pa bo prišlo še do nekaterih menjav. Med skakalci so se poslovili Michael Uhrmann, Andreas Küttel, Janne Ahonen, Adam Malysz in tudi naš Primož Peterka. Kot je že v navadi, se prihodnja sezona začne konec novembra v Kuusamu na Finskem, še pred tem pa bo na sporedu poletna velika nagrada.

Izjavi po tekmi

Kamil Stoch, zmagovalec zadnje tekme:

"Današnja zmaga je pomembna prav tako kot vse ostale. Za vse uspehe sem se zelo trudil, trdo treniral in vem, da mi ni nič podarjenega. Zelo sem vesel današnjega uspeha. Mislim, da nisem naslednji Adam Malysz. On ima v srcih poljskih navijačev in tudi drugih posebno mesto. On bo za vedno ostal eden in edini, jaz pa sem Kamil Stoch."

Thomas Morgenstern, skupni zmagovalec svetovnega pokala:

"Zelo sem zadovoljen z rezultati. Sedaj se bom malce posvetil sam sebi in potem gremo naprej. V petek grem v Zakopane, kjer bomo proslavili konec kariere Adama Malysza. Nato pa se bodo počasi že začele priprave na novo sezono. Upam, da bo vse potekalo v najlepšem redu."

Arhiv novic