5.9.2019

Jutri začetek finala poletne velike nagrade

Jutri se v Planici začenja tridnevni program finala letošnje sezone za FIS poletno veliko nagrado v nordijski kombinaciji. Videli bomo nastope predstavnikov 13. držav, med katerimi bodo tudi štirje Slovenci.

Image

 

Letošnja sezona poletne velike nagrade v nordijski kombinaciji je bila zelo intenzivna, v dveh tednih bodo namreč izpeljane vse tekme. Slovenska reprezentanca na čelu z glavnim trenerjem, Goranom Janusom, se je udeležila prvih dveh postojank v Oberwiesenthalu in Klingenthalu, izpustila pa je zadnji dve v Oberhofu in Tschaggunsu. "Izpustili smo tekme v Nemčiji in Avstriji, ta čas smo izkoristili za dober trening v Planici. Predvsem je pomembno, da vidimo, koliko nam še manjka, kje se nahajamo in da se nato v miru pripravimo na zimsko sezono," je povedal Janus.

Vid Vrhovnik se je izkazal z rezultatom kariere v Oberwiesenthalu, kjer je zasedel 8. mesto, v Klingenthalu pa je nekaj časa celo vodil na tekmi s skupinskim štartom. "Vidi se, da nek napredek je, a to je poletje, kje smo dejansko, pa bomo videli pozimi. To je tisto, kar res šteje. V Planici želimo še enkrat dokazati, koliko smo natrenirali in kje smo," je napovedal Vrhovnik. Tudi Rok Jelen je pustil zelo dober vtis, v Oberwiesenthalu je rezultat kariere postavil s 24. mestom. "To je domača tekma, veliko nam pomeni. Minule dni smo izkoristili ne samo za trening, ampak tudi za regeneracijo. Po Planici mene čakajo še tekme alpskega pokala, na vseh bom poizkusil pokazati kar največ, kar lahko," je povedal mladi Velenjčan.

To nemško prizorišče je odšlo tudi v zgodovino, saj je bila prvič izpeljana tekma mešanih parov, Slovenija je zasedla 9. mesto, ob tem pa ne gre prezreti dveh odličnih posamičnih nastopov Eme Volavšek, ki je zasedla 8. in 6. mesto. Poletna velika nagrada za kombinatorke se je sicer končala že po preizkušnjah v Oberhofu, kjer naše ekipe ni bilo.

Na dosedanjih petih posamičnih tekmah dmo pozdravili štiri različne zmagovalce, dvakrat je slavil le vodilni v skupnem seštevku, Avstrijec Franz-Josef Rehrl. Prvo tekmo je dobil Japonec Akito Watabe, nato je bil najboljši Antoine Gerard iz Francije, včeraj v Avstriji pa Nemec Fabian Riessle. Francoz in Nemec sta prijavljena tudi za finale v Planici, kjer se bo prvič predstavil tudi lanskoletni junak poletja in tekem v Planici, Avstrijec Mario Seidl. Glavni slovenski adut bo Vrhovnik, ob Roku Jelenu pa bosta tekmovala še Gašper Brecl in prvič letos Ožbej Jelen.

V Planici se bo vse skupaj začelo jutri popoldne, obe tekmi na 10 kilometrski razdalji pa bosta na sporedu ob 11. uri oz. ob 13., ko bo na sporedu tekaški del preizkušnje. V nedeljo bo dopoldne potekalo tudi državno prvenstvo na rolkah na razdalji.

Program tekmovanja

Petek, 06. 09. 2019

15:00 SKO HS139, uradni trening
17:00 SKO HS139, provizorična serija
18:00 TEK, uradni trening

Sobota, 07. 09. 2019

10:00 SKO HS139, poskusna serija
11:00 SKO HS139, tekmovalna serija
13:00 TEK, 10 km posamično
Sledi podelitev nagrad
19:30 Pozdrav nordijskim kombinatorcem
Kranjska Gora, trg pred nekdanjim hotelom Razor

Nedelja, 08. 09. 2019

09:00 Poletno DP na tekaških rolkah
10/15 km prosto, posamični start
10:00 SKO HS139, poskusna serija
11:00 SKO HS139, tekmovalna serija
13:00 TEK, 10 km posamično
Sledi podelitev nagrad

Arhiv novic