1.12.2020

V Planici poskrbljeno za varnost, prvič poleti pod žarometi

Bliža se sedmo svetovno prvenstvo v dolini pod Poncami in točno teden dni pred preizkusom letalnice so svoje poglede predstavili glavni odgovorni za brezhibno organizacijo svetovnega prvenstva, ki bo prvič na sporedu že meseca decembra.

Image

 

Enzo Smrekar, predsednik SZS in OK Planica

Začel bi z zahvalo Mednarodni smučarski zvezi (FIS), ker so nam ugodili in smo se uspeli dogovoriti za prestavitev prvenstva na decembrski termin. In tudi zato, ker gre za dobro sodelovanje v teh časih, ki so težki, nepredvidljivi in se pravila menjajo praktično vsak dan. Lahko si predstavljamo, da je sama organizacija tekme v decembrskem terminu izjemen zalogaj tako za SZS kot OK Planica. S tem se še nismo srečali, to prinaša velike izzive. Dejstvo je, da bo prvenstvo organizirano z najmanjšim možnim številom ljudi in to predvsem s tistimi, ki so nujno potrebni za organizacijo, upoštevajoč vse najstrožje preventivne ukrepe za preprečevanje okužb v času, ki nas obkroža.

V teh časih je najbolj pomembno to, da se tekmovanja ohrani na najvišji ravni. Ta tekmovanja so izjemnega pomena tako za šport kot za športnike, za športno javnost. Ne vrste pogojno ohranjamo šport na najvišji ravni tudi za prihodnje. Vsi ukrepi, ki so pred nami, pomenijo, da bomo letos Planico gledali brez gledalcev. Vsekakor jih bomo pogrešali, Planica ne bo ista. Smo pa prepričani, da bodo vsi naši zvesti navijači in gledalci držali pesti za naše skakalce tudi preko TV zaslonov.

Tomaž Šušteršič, generalni sekretar  

Planica bo letos zanesljivo posebna. Posebna bo iz večih razlogov. Že dejstvo, da je bilo tekmovanje v marcu odpovedano, je nekaj posebnega. Tega v Planici nismo vajeni. Posebno bo zaradi tega, kar bo po dolgih letih in hkrati prvič na letalnici v mesecu decembru. Posebno bo zaradi tega, ker so vse tekme popoldanske in bodo v pogojih teme, letalci bodo torej leteli pod žarometi. Posebno bo tudi zaradi tega, ker smo se znašli v teh res izrednih razmerah, v katerih se še nikoli do zdaj nismo, ki jih prinaša pandemija covid-19. Ne samo v Planici ali Sloveniji, ampak praktično po celem svetu. In posebno bo še zaradi nečesa, to pa je tisto, kar nam je najbolj žal – v Planici ne bomo mogli pozdraviti vseh množic, zvestih obiskovalcev, navijačev, ki so vsa leta, desetletja prihajali v Planico.

Kaj to pomeni za OK Planica? Pomeni kar nekaj mesecev neprespanih noči, ne preveč mirnega spanca, kajti vsa prej našteta dejstva so pomenila, da smo se znašli v nekih novih situacijah, v nekih novih razmerah, ki jih doslej nismo bili vajeni in jih nismo vajeni. Ne glede na vse skupaj verjamem, da bomo z vsemi sodelavci, ki pri pripravi in izvedbi tega tekmovanja sodelujejo naredili vse, da bo Planica tudi tokrat izjemna, neponovljiva, pa čeprav nekoliko drugačna. Slabo smo spali tudi zaradi tega, ker smo praktično iz dneva v dan trepetali ali bo tekmovanje sploh možno izvesti. Sam odlok nam to dovoljuje. Dovoljuje izvesti tako vrhunsko tekmovanje kot je svetovno prvenstvo in tega bomo zanesljivo izvedli. Na tej točki bi skoraj lahko rekel, da nam tega nič več ne more preprečiti.

Do zadnjega, še danes smo upali, da bomo v Planico lahko pripeljali vsaj omejeno število gledalcev. To upanje kopni iz dneva v dan, epidemiološka situacija žal ni takšna in se ne izboljšuje, da bi to lahko trdili. V vseh mesecih priprav smo si želeli, da bi gledalcem kljub vsemu, vsaj nekaterim izmed njih, omogočili priti v Planico. Razmisleki so šli v več smeri, razvoj je šel v več konceptov. Najbolj blizu nam je bil tisti, ki na nek način simulira tisto kar smo vajeni v ameriških kinematografih na prostem, t. i. »drive-in« koncept. Površine parkirišča v Planici bi to omogočala. Ta koncept smo v Planici poslovenili in mu rekli »Pripelji se in poglej Planicio«. Ko smo vendarle upali, da bomo del gledalcev vendarle »pripeljali v Planico«, da bi v živo kar čimbolje lahko spremljali to tekmovanje. Žal tudi odlok, ki preprečuje potovanje in prehajanje občinskih meja in statističnih regij v Republiki Sloveniji danes tega ne omogoča. Če se bo situacija v naslednjih dneh popravila, če se bodo ukrepi vendarle omilili, bi seveda aktivirali tudi ta koncept, vendar je upanje zelo, zelo majhno.

Razmere v katerih se nahajamo so seveda vplivale tudi na sam finančni proračun tega prvenstva. Z odpovedjo tekme v mesecu marcu, ko smo pridelali za debel milijon evrov izgube, je bila to seveda tista popotnica s katero smo štartali v december. Že na tej točki moramo ugotoviti, da to svetovno prvenstvo bo končalo v rdečih številkah. Žal, a to je dejstvo. Škoda pa bo neprimerno manjša, če to prvenstvo vendarle izvedemo, kot pa če ga ne bi izvedli zaradi vseh že podpisanih obveznosti, ki so bile predhodno usklajene.

Ne nepomembno dejstvo je tudi, da ne samo, da smo želeli ohraniti prvenstvo z letnico 2020, želeli smo prvenstvo izpeljati v Planici, zibelki smučarskih poletov, da dokažemo svetu in preostali športni srenji, da smo to tekmovanje v Sloveniji sposobni izvesti z našim znanjem in izkušnjami in seveda, da omogočimo slovenskim orlom, da se potegujejo za naslove svetovnih prvakov na domačih tleh.

Poseben izziv, ki sem ga omenil, je predstavljala postavitev začasne razsvetljave. Letalnica bo prvič tudi osvetljena. To je projekt, ki se je odvijal že zadnjih nekaj mesecev in je tudi največji posamični strošek letošnjega proračuna. Kar nekaj uskladitev je bilo tu potrebnih, da bo ta osvetlitev zadoščala tudi za potrebe televizijskega prenosa. Ko že omenjam TV prenos na slovenski nacionalni televiziji, dovolite, da se zahvalim tudi njim. V Planici smo z njihovim sodelovanjem že videli izjemne prenose, tudi pionirska dela pri uporabi tehnologije kot tudi režiserskih pristopov. Verjamemo, da bo letošnja Planica še, četudi gledalcev ne bo na prizorišču, posebna tudi zaradi tega, ker bodo posebni TV prenosi, ki bodo šli v svet iz Planice. Tema omogoča tudi igro svetlobe in s posebnimi svetlobnimi efekti verjamem, da bomo dosegli tudi atraktivne TV prenose.

Poseben izziv za organizatorje predstavljajo tudi covid-19 razmere. S tem smo se v preteklih mesecih precej ukvarjali, da bi oblikovali razmere in pogoje v katerih bodo lahko tekmovalne ekipe tekmovale kar čimbolj varno in nenazadnje, da bomo čim bolj varno lahko delovali tudi organizatorji in vse tiste službe, ki so potrebne za podporo takšnega tekmovanja. Vzpostavljena bo t. i. »snežinka« oz. kot radi rečemo, mehurček, v katerem bodo vse tekmovalne ekipe in vsi, ki pri tej organizaciji sodelujemo in bili tako na nek način varni pred okužbo in nenazadnje tudi, da se ta okužba ne bi vnesla v našo sredino. Vsi bodo seveda predhodno testirani in s samim bivanjem v teh varovanih pogojih bodo onemogočali bodisi prenos okužbe ali da bi ta okužba izbruhnila v sami organizaciji. To je zopet pomenilo precejšen strošek, ki ga organizatorji v vseh letih doslej nismo potrebovali načrtovati, zdaj pa to predstavlja kar precejšenj finančni zalogaj.

Ne glede na to, da obiskovalcev, vsaj v številkah, kot smo jih bili vajeni, ne bo v Planico, organizacijska ekipa še vedno šteje približno 440 oseb. Vsem bi se rad zahvalil za doprinos, ki so ga v letošnjem letu že naredili, tistega, ki ga bodo naredili v naslednjih dneh in v naslednjem tednu, ko bo tekmovanje v Planici tudi potekalo.

Zahvala tudi tistim, ki zvesto ostajajo na naši strani, ob strani Planice. To so zvesti sponzorji Planice, ki kljub težkim razmeram ostajajo zvesti podporniki tega skakalnega praznika, vseslovenskega športnega praznika. In hvala tudi medijem, za katere verjamem, da boste tudi letos iz Planice lahko poročali o presežkih.

Tomaž Šušteršič je na mestu generalnega sekretarja OK Planica zamenjal Primoža Finžgarja © OK Planica

Jelko Gros, vodja tekmovanja

Mi smo se na to svetovno prvenstvo začeli pripravljati 12. marca, ko je nastopila epidemija v Sloveniji. Takrat smo naredili deponijo in uskladiščili sneg. Bilanca tega skladiščenja je, da smo na razpolago, ko smo odkrili sekance, imeli 5000 kubičnih metrov snega. Ta količina nas je navdala z mirnostjo, da lahko v miru čakamo na tiste mrzle dni, da dodamo še nekaj snega. Ker je v letošnji sezoni prva prioriteta svetovno prvenstvo, ki sledi prihodnji teden, smo letalnici namenili tudi sneg iz tekaškega tunela. To je bilo dodatnih 1000 kubičnih metrov snega. Potem smo dodali še 2000 kubičnih metrov snega z izdelavo le tega. Prav danes pa smo morali z letalnice odstraniti med 500 in 600 kubičnih metrov snega, saj smo ga imeli preveč. Poleg tega je FIS izrazila željo, kar sicer ni bila naša prioriteta, da pripravimo Bloudkovo velikanko za trening. Prva prioriteta so bili naši predskakalci, saj se zavedamo, da le ti naredijo pomembno vlogo na otvoritvenih dnevih in morajo trenirati. Zato smo letošnjo jesen pripravili ledeno smučino tudi na 138 metrski skakalnici, tako da so se kar dovolj naskakali, zdaj pa bomo dokončali še z zasneževanjem doskočišča, torej bodo trenirali še doskok na sneg.

Te pogoje je izkoristil tudi Domen Prevc, ki ni član svetovnega pokala, a se tu pripravlja na svetovno prvenstvo in bo tudi dobil eno mesto v ekipi na četrtkovem treningu. Moram reči, da ga vsak dan vprašam, s katerega zaletnega mesta skače in pove, da vsak dan z enega zaletnega mesta nižje, tako da potrebuje še en teden in bo že na pravem tekmovalnem zaletu.

Že sredi novembra smo začeli pripravljati zaletišče na Letalnici. Imamo napravo, ki strga led, reče se ji snowbox. S to napravo smo lepo, tudi v toplih dnevih, pripravili zaletišče. Zaletišče je bilo pripravljeno pred enim tednom. Prejšnji petek smo urezali pol centimetra smučine, potem je prišel geometer in preveril če gre smučina res naravnost. Zakaj je to potrebno? Tekmovalci se bodo, če bo veter v hrbet, peljali tudi s hitrostjo 106, 107 km/h in 3 milimetre grbine pomeni, da smučka začne vibrirati in to je najslabši znak, ki ga kot organizator želimo videti. Mi želimo, da smučka lepo teče po smučini in da skakalcu to omogoča, da se skoncentrira samo na odskok.

Letos je FIS zelo dobro pristopila k začetku sezone. Tekmovalce je s čarterjem odpeljala iz Münchna v Ruko in Nižni Tagil ter nato v Ljubljano. Naš postopek s temi tekmovalci bo, da jih bomo najprej tesitrali na koronavirusno bolezen covid-19. Tekmovalci bodo po testu najprej odšli v svojo sobo in ko bodo dobili rezultat, se bodo vključili v »družabni del« mehurčka oz. snežinke po izhodiščih FIS. Ta način dela, da so tekmovalci in tisti ljudje, ki pridejo v stik s tekmovalci popolnoma ločeni, bodo peljali skozi vso obdobje prireditve v Planici. Mi bomo zeleno cono vzpostavili eno uro pred tem, ko se tekmovalci pripeljelo v Planico in jo podrli, ko bo zadnji zapustil Planico. Tako bo šlo iz dneva v dan. Želimo narediti dve zdravi skupini. Nihče, ki bo v Planici, ne bo bolan.

Vsak od nas, ki delamo v Planici, je moral imenovati zamenjavo, osebo, ki ga bo v primeru, da bo to soboto na testiranju pozitiven, zamenjal. Tudi sam sem se na to pripravil, če bom pozitiven me bo že na tem prvenstvu zamenjal Aljoša Dolhar, ki bo sicer moje mesto prevzel marca. Vsak se mora sprijazniti, da nihče ni nezamenljiv. Če kdo tako misli, se moti, saj s tem ogroža ostale, ki so v Planici.

Na štartni listi je po preliminarnih prijavah 70 tekmovalcev. Jutri je sicer zadnji dan za prijave, nekaj se lahko spremeni še na tehnični seji, ko bo znana dokončna uradna številka nastopajičih. Prihajajo iz 16 držav, ocenjujem, da bomo v nedeljo imeli 10 reprezentanc na ekipni tekmi. Na svetovnem prvenstvu lahko nastopajo štirje tekmovalci iz posamične države, le zadnji zmagovalec ima prednost, da je že uvrščen na prvenstvo.

Vse skupaj bomo začeli tesitrati v torek in sredo. Poleg skakalnice bomo testirali tudi luči. Na prošnjo TV Slovenija smo se odločili za dva testna dneva, ravno zato, da uskladimo mikronastavitve, ki so potrebne zato, da bo prenost res na najvišjem nivoju. V četrtek se začne zares s kvalifikacijami, kjer bo nekaj manj kot 70 skakalcev. Po zadnjem trening skoku namreč trenerji morajo določiti kateri štirje tekmovalci bodo zastopali državo. Ker imamo veliko število tekmovalcev na štartu, smo se odločili, da ne bo, kot je pisalo še nekaj dni nazaj, da se trening začne ob 14. uri, ampak se bo začel ob 13.30 uri. Po dveh skokih za trening bo sledila otvoritev tekmovanja in ob 16. uri se bodo začele kvalifikacije. V petek je v konkurenci 40 tekmovalcev, poskusna serija se začne ob 15. uri, ob 16. uri se začne prva serija, nato sledi druga serija. Tretja in četrta, finalna serija sta na sporedu v soboto. Vse dneve, torej tudi nedeljska ekipna tekma, se tekmovanje začne ob 16. uri.


Tomaž Šušteršič o veljavnosti vstopnic za SP

"V PKP3 smo bili organizatorji športnih prireditev, ki smo bili prizadeti zaradi koronavirusne bolezni covid-19, dobili t. i. vrednotnice, kar je pomenilo, da nam ni bilo potrebno vračati denarja za vstopnice. To je bil nek ukrep, ki nam je olajšal oz. omogočil trenutno likvidnost. Vrednotnice imajo veljavnost 24 mesecev. Tisti, ki so te vrednotnice že menjali za decembrsko tekmovanje, jih bodo zdaj žal morali ponovno zamenjati za te vrednotnice ali pa jih prenesti v tekmovanje marca 2021, torej ko bo na sporedu finale svetovnega pokal v smučarskih skokih in poletih."


dr. Robert Carotta, vodja zdravstvene službe

Kot zdravstveno osebjo imam najraje, da je ljudi čim manj, zato, da je dela toliko manj, ampak tako Planico kot smo je navajeni, bomo letos pogrešali. Naj nas naprej vodi pozitivna volja, da bo kmalu drugače, da bo Planica znova, kot je bila.
Pri pripravi svetovnega prvenstv je eno glavnih vodil naš »prijatelj« covid. V zadnjih mesecih smo ga Slovenci že popolnoma prevzeli. Že s strani FIS smo dobili usmeritve v organizacijo dveh con. Vzpostavljamo t. i. zeleno cono, ki je v strokovni javnosti zdravstva bolj poznana kot bela cona, a če narišeš zemljevid, kjer je zaradi snega vse belo, potem težko narišeš še belo barvo. Zato torej zelena cona. V njej so vsi tekmovalci s spremljevalno ekipo, torej trenerji, maserji, serviseriji itn. ter tudi zdravstvena ekipa, ki skrbi zanje. Vsi ti, ki bomo v zeleni coni, moramo imeti negativen, klasičen PCR test, ki ne sme biti starejši od 5 dni. Za tiste, ki smo covid že preboleli, pa je dovolj podatek o okužbi in eventuelni test na imunost, da dobiš t. i. zeleno akreditacijo. Le ta pomeni vstop v zeleno cono.

Vse ostalo okrog tekmovališča, letalnice, je siva cona, ki je polna tudi ostalih za tekmovanje nujno potrebnih oseb, ki jih je preko 400. Tudi za te smo uvedli testiranje s hitrimi antigenstkimi testi, katerega rezultate imaš v nekaj minutah. Te teste je kupil organizator in smo ga preizkusili tudi v bolnici in moram reči, da ni zgrešil. Vedno je bil pozitiven, kadar je bil klasičen PCR test pozitiven. Vsi, ki bodo sodelovali v sivi coni, bodo predhodno brisani s hitrimi testi. Potem dobijo sivo akreditacijo. Mešanja med sivo in zeleno cono naj ne bi bilo razen v izrednih razmerah. Med samim tekmovanjem osebje v zeleni coni ne sodeluje z osebjem v sivi coni, kar velja tudi za zdravstvo.

Samo zdravstvo je organizirano klasično, torej tako kot smo navajeni že vrsto let. To pomeni ekipo za tekmovalce, ki jo sestavlja 20 oseb raznih specialnosti, ki so za tako tekmovanje potrebne vključno z ekipo slovenske vojske in sicer helikopterja. Za sivo cono imamo, glede na to, da gledalcev ne bo, osem oseb, vključno z nujnim reševalnim vozilom z zdravnikom. Kar se tiče zdravstvene ekipe v zelenem mehurčku, je stalna, se ne menja. Tudi spi izoliranem hotelu od ostalih.

Vhoda v zeleno in sivo cona bosta v vsako cono po en. Torej en vhod v zeleno in en vhod v sivo cono. Kljub vsemu, da bomo imeli vse ljudi preventivno pobrisane, torej bodo imeli covid negativen status, se bo merila telesna temperatura ob vhodih in se bo kasneje tudi »na slepo« izvajalo testiranje hitrih testov znotraj samega osebja med samim tekmovanjem. Z namenom zmanjševanja možnosti širjenja eventuelnih okužb. Vsi sodelujoči so pozvani, da v primeru slabega počutja kljub negativnemu brisu ne pridejo na tekmovanje in pokličejo zamenjavo.

Kar se tiče organizacije je napravljeno vse in še več, da Planica slučanjo ne postane novo žarišče za covid okužbe. V Sloveniji si ne smemo privoščiti več kakšnega nenadnega hitrega porasta hospitaliziranih oseb. K tem smo v OK povabili tudi eno glavnih strokovnjakinj v Sloveniji na področju epidemiologije, prim. doc. dr. Irena Grmek Košnikovo, dr. med., epidemiloginja in klinična mikrobiologinja, ki je stalno z nami in nam sproti daje svoje pripombe in navodila. Potreben je bil tudi miselni preskok med samimi ekipami, ki pripravljajo tekmovanje. Moram reči, da na tem mestu lahko vse pohvalim, saj so vsi zelo hitro dojeli v čem je problem širitve covida. Že ekipe, ki pripravljajo skakalnico, niso skupaj po 30, ampak so razdeljene na nekaj ljudi, da se s tem zmanjša možnost prenosa. Razkužila so in bodo povsod, socialna distanca bo zagotovljena. Tudi na obroke se ne bo hodilo tako množično kot se je, ampak so točno razdelani seznami po manjših skupinah. Z mojega gledišča mislim, da bo ta prireditev varna in bo ostala v lepem spominu. Nenazadnje pa je to tudi prva množična prireditev na prostem v Sloveniji v času epidemije in bo vzorec za vse nadaljne športne prireditve na prostem, ki sledijo.

Arhiv novic