8.2.2024

Planiški junaki ujeti v fotografski objektiv

V okviru FIS mladinskega svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju in FIS U23 svetovnega prvenstva v teku na smučeh v Planici poteka fotografska razstava, ki prikazuje najlepše trenutke planiških junakov z lanskega članskega prvenstva. Fotografije razkrivajo bistvo športa, čustva športnikov in energijo najbolj zvestih športnih navdušencev.

Image

 

Mladi športniki iz 44 držav, ki nastopajo na FIS mladinskem svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju in FIS U23 svetovnem prvenstvu v teku na smučeh v Planici si lahko na fotografijah od blizu ogledajo svoje starejše vzornike, ki so se pred dobrim letom v dolini pod Poncami potegovali za žlahtna odličja.

 

 

Na fotografski razstavi z imenom Planica 2023 so prikazani največji dosežki domačih in tujih športnikov, spontani trenutki sreče ter energija, ki je preplavila širšo regijo v času FIS svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju Planica 2023.

 

Pod 70 skrbno izbranih fotografij, ki so prvovrstno umetniško delo in so prikazane v 29 okvirjih, se je podpisal cenjeni slovenski fotograf Andrej Tarfila.

 

Razstava bo na ogled vse do zadnje tekme letošnje sezone svetovnega pokala, ko bodo med 21. in 24. marcem v Planici na sporedu tekme v poletih.

 

 

Andrej Tarfila, avtov fotografske razstave: "Z razstavo sem hotel nekako pokazati veličastnost in velikost nordijskega svetovnega prvenstva, ki se je odvijalo lani v Planici. Izbore tisoče in tisoče fotografij, ki so nastale nekako v 14 dneh prvenstva in sem jih naredil za tuje agencije je bil dolgotrajen in zahteven, ker sem hotel pokazati čim več celotnega dogajanja, od akcijskih fotografij športnih bojev do vseh slavij, podelitev, navijačev, otvoritve in zaključka. Poudarek sem nekako dal na zmagovalce obeh glavnih disciplin. V skokih je to hkrati pomenilo slavje naših skakalcev, ki sem jim dal malce več prostora, pri tekih pa sem dal največ pozornosti na zvezdnika celotnega prvenstva norveškega smučarskega tekača Johannes Hoesflot Klaeba. Postavitev razstave Planica 2023 v nordijskem centru Planica med mladinskim nordijskim svetovnim prvenstvom in kasneje med poleti mi je v čast, bila pa je hkrati tudi velik izziv."

 

Tomaž Šušteršič, generalni sekretar Zavod SLOSKI in OK MSP Planica 2024: »Razstava je povzetek lanskega članskega svetovnega prvenstva. Umeščena je v prostor, kjer se večino gibajo mladi športniki na mladinskem prvenstvu v nordijskem smučanju. Smo želeli, ne samo predstaviti kaj se lansko leto dogajalo na prvenstvu, ampak pokazati, da športniki tekmujejo na povsem enakih prizoriščih kot starejši kolegi. Predvsem pa, da začutijo športni utrip minulega prvenstva in da na izbranih fotografijah vidijo svoje vzornike.«

 

Arhiv novic