12.2.2024

Stephan Embacher prvo ime 47. FIS mladinskega svetovnega prvenstva

Na 47. FIS mladinskem svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju in svetovnem prvenstvu do 23 let je bilo podeljenih 24 kompletov medalj v treh različnih disciplinah. Največ od skupno 72 medalj je odšlo na Norveško, 17, najuspešenejši udeleženec pa je s 3 zlatimi medaljami avstrijski skakalec Stephan Embacher.

Image


Z izjemo kategorije do 23 let v teku na smučeh, imamo v vseh ostalih kategorijah, torej v teku na smučeh v mladinski kategoriji, v smučarskih skokih in nordijski kombinaciji udeležence s po tremi osvojenimi medaljami, a prav nikomur ni uspelo osvojiti treh zlatih odličij, izjema je le mladi skakalni up iz Avstrije Stephan Embacher, ki je v treh nastopih osvojil prav toliko zlatih medalj. Z dvema zlatima in srebrno medaljo se kot najuspešnejša udeleženka prvenstva lahko pohvali mlada slovenska skakalka Tina Erzar, enak zbir odličij je uspel tudi nemškemu nordijskemu kombinatorcu, Tristanu Sommerfeldtu. S kompletom medalj, torej zlato, srebrno in bronasto sta se domov vrnili Andorčanka Gina Del Rio, ki je tekmovala v teku na smučeh in še ena slovenska skakalka, Taja Bodlaj. Tri medalje sta v Planici osvojila še norveška tekačica Anniken Sand, ki je osvojila dve srebrni in bronasto odličje ter nemški skakalec Adrian Tittel, ki je osvojil srebro in dvakrat bron.

udeleženec/ka država disciplina zlato srebro bron skupaj
Stephan EMBACHER AVT skoki 3 0 0 3
Tina ERZAR SLO skoki 2 1 0 3
Tristan SOMMERFELDT NEM NK 2 1 0 3
Taja BODLAJ SLO skoki 1 1 1 3
Gina DEL RIO AND teki 1 1 1 3
Anniken SAND NOR teki 0 2 1 3
Adrian TITTEL NEM skoki 0 1 2 3


Skupno je v mladinski konkurenci v teku na smučeh medalje osvojilo 18 udeležencev iz šestih različnih držav, v kategoriji do 23 let pa kar 26 udeležencev iz osmih različnih držav. V nordijski kombinaciji je na zmagovalnem odru stalo 20 udeležencev prvenstva iz šestih držav, v smučarskih skokih pa kar 29, prav tako iz šestih držav.

Skupno je na 47. FIS mladinskem svetovnem prvenstvu v Planici medalje osvojilo 14 držav, najuspešnejša pa je s 17 medaljami Norveška, podobno kot Avstrija je osvojila 4 zlate medalje, a kar 5 srebrnih in 8 bronastih. Z devetimi medaljami, tremi zlatimi, dvema srebrnima ter štirimi bronastimi je devet medalj osvojila Nemčija, po sedem sta jih osvojili že omenjena Avstrija in Švedska. Slovenija je z dvema zlatima, srebrno in bronasto medaljo šesta najuspešnejga država mladinskega svetovnega prvenstva v Planici 2024.

Arhiv novic