1.10.2017

Za nami je še en izjemen tekmovalni vikend

V Planici se je z novo posamično preizkušnjo sklenila sezona FIS Poletne velike nagrade v nordijski kombinaciji. Na ogled današnje tekme je prišlo še več športnih navdušencev kot pred 24 urami, le-ti pa so znova imeli priložnost spremljati zanimive boje na skakalnici in tekaški progi. Tekmovanje je bilo izpeljano na najvišjem nivoju, udeleženci dogodka – športniki, obiskovalci, kot tudi Mednarodna smučarska zveza, - pa so dejali, da je bila organizacija odlična.

Image

 
FOTOGALERIJA >>>

Finalno dejanje sezone za poletno veliko nagrado v nordijski kombinaciji v Planici se je začelo po ustaljenem sobotnem urniku. Tekmovalci so najprej opravili s skakalnim delom preizkušnje, sledil je še tek na 10 km. S 134.5 metri si je najboljše izhodišče znova priskakal Francoz Maxime Laheurte, a imel je le 2 sekundi prednosti pred Japoncem Jošitom Watabejem in šest pred Norvežanom Jarlom Magnusom Riiberjem. Najboljši Slovenec je bil znova Vid Vrhovnik na 14. mestu, potem ko je s 129 metri pridelal 51 sekund zaostanka. Slabše je znova skočil Marjan Jelenko, ki je bil na 21. mestu z zaostankom minute in 25 sekund, tri sekunde več je na 22. mestu zaostajal Leon Šarc. Matevž Malovrh je bil 34. z 2 minutama in sekundo zaostanka, Gašper Brecl je zasedal 40. mesto z 2:18 minutama zaostanka, Rok Jelen pa je bil na 52. mestu z zaostankom 3:41.

Tekaški del preizkušnje je potrdil pričakovanja in na vrh znova izstrelil sijajnega Norvežana Magnusa Moana, ki je bil po skakalnem delu na 11. mestu. Tokrat je v cilj pritekel sam, dve sekundi pred rojakom Jarlom Magnusom Riiberjem, ki je dobil ciljni sprint manjše zasledovalne skupine. Na koncu se je tretjega mesta razveselil včerajšnji osmoljenec v tem pogledu, Avstrijec Martin Fritz.

Odlična tekma je za Vrhovnikom, ki je tekel v skupini, zdržal vse napore in na koncu pritekel kar do 14. mesta, rezultata kariere pri 18. letih. Malce manj je bil na koncu zadovoljen Jelenko, ki je zadnje letošnje poletne točke osvojil za 25. mesto, ostala četverica pa je žal ostala izven trideseterice in tako ni ponovila včerajšnjega uspeha, ko so trije Slovenci osvojili točke. To se je zgodilo prvič po letu 2012. "Skoki so na nivoju, sem zadovoljen kljub manjšim napakam. Vseeno je nekam neslo. Na tekaškem delu pa sem presenetil vse, še posebno sebe, da sem lahko tekel z "biki" in sem zdržal. Nikoli si ne bi mislil, da mi bo že tako zgodaj uspelo priti na 14. mesto, tako visoko. Upam, da bo šlo še navzgor, delal bom na tem. Glede na ta vikend, bi najraje videl, da se naslednji teden že začne zimska sezona. A potrebno bo še oddelati nekaj ur treninga in da bomo še močnejši, tako posamezno kot ekipno," je po uspehu kariere povedal Vrhovnik.

Manj zadovoljen je bil Jelenko: "Zelo sem si že včeraj želel dobrega skoka, danes pa še bolj, ker sem videl, da sem tudi v teku konkurenčen. Videl sem priložnost, da bi tu naredil nekaj lepega, a se mi na skakalnici ni izšlo in zato je tudi tek čisto drugačen. To se stopnjuje, če si med deset, tečeš drugače, kot če si med dvajset, takrat je teči težje, zadaj pa je še težje. Danes sem veliko bolj utrujen kot včeraj."


Skupni zmagovalec poletne velike nagrade je po novih pravilih FIS postal Estonec Kristjan Ilveš, danes sicer peti, a on je tisti, ki je tekmoval na vseh tekmah in osvojil največ točk, kot to veleva pravilnik FIS. Drugi v tem pogledu je Avstrijec Fritz, tretji pa njegov rojak Lukas Greiderer. Četrti je bil Taihei Kato, odličen peti pa Jelenko. "To ni neka tolažba. Ne zdi se mi pošteno, da bi domov na koncu odnesel neko nagrado, če sem v resnici okrog 25. mesta. Lepo bi bilo biti med tri, a res se mi pravilo zdi čudno," je povedal Jelenko o novem pristopu FIS in še dodal: "Tekme v Planici so bile organizirano vrhunsko. Občutek, ko prideš v Planico je vedno prazničen. Vse je, kot mora biti, meni je bilo tudi najbolj všeč. Upam, da bo tudi pozimi tu tekma čim prej."

Skupno je sicer največ točk zbral Mario Seidl s 340 točkami, Jelenko je bil 25., Vrhovnik 37., Šarc pa 63. 

Uradni rezultati >>

Arhiv novic