24.3.2019

Planica 7: Domen z drugim mestom poskrbel za sijajen zaključek sezone

Na zadnji tekmi smučarjev skakalcev v Planici je v krasni sončni kulisi domačo publiko z 2. mestom navdušil Domen Prevc, odlična sta bila tudi Timi Zajc na 5. in Anže Semenič na 8. mestu.

Image

Domen Prevc je znova poletel na stopničke. Foto: BOBO

Sklepni dan letošnje sezone v smučarskih skokih je v Planici narisal še en popoln vremenski pojav, sonce brez oblačka. V Planici je danes uživalo 14.300 gledalcev, ki so imeli kaj videti. V prvi seriji je namreč nov planiški rekord postavil izjemni Rjoju Kobajaši, ki je poletel 252 metrov in je z 239,5 točkami tudi zanesljivo vodil. Najbolj se mu je z odličnim poletom približal Domen Prevc, poletel je 239.5 metrov, zbral pa je 227,3 točk. Na tretjem mestu je bil z novim osebnim rekordom, 248 metri in 224,1 točkami Poljak Piotr Zyla.

Odlični so bili tudi ostali naši. Timi Zajc je z 231.5 metri in 214,3 točkami zasedal 6. mesto, Anže Semenič je z osebnim rekordom pri 241 metri in z 209,9 točkami zasedal 10. mesto. Peter Prevc je poletel 221.5 metrov in je s 197,3 točkami zasedal 18. mesto, Anže Lanišek pa je s 195.5 metri in 159,8 točkami zasedal 27. mesto po prvi seriji. "Zadovoljen sem z osebnim rekordom, finalni skok pa je bil znova pozen, a sem kar veliko izvlekel, tako da sem zadovoljen z današnjim rezultatom. Ni mi uspelo ugotoviti, kako ne zamuditi odskoka, staknili bomo glave za prihodnje leto. Sezona je bila sestavljena iz vzponov in padcev. Zdaj je potrebno to, da bodo solidni, dobri skoki šli iz vikenda v vikend, da ne bo nihanja. Nato pa mislim, da bo tudi rezultatsko veliko bolje."

Ryoyo KobayashiRjoju Kobajaši je bil nesporni kralj letošnje skakalne sezone. Foto: BoBo

Lanišek se je od letošnje sezone poslovil z lepim poletom, dolgim 201.5 meter, s 317,8 točkami pa je danes končal na 29. mestu. "Ta vikend ni šel, kot sem si želel sam, a iz tega se bo znova potrebno nekaj novega naučiti. Kar ne ubija, krepi. Potrebno je iti naprej, videl sem na katerih stvareh moram še bolj delati in to bom skušal odpraviti v poletni sezoni. Načeloma pa sem s sezono na splošno zelo zadovoljen. Uspela mi je konstanta skozi celoten januar in s tem sem zelo zadovoljen," je črto potegnil Domžalčan.

Petru v finalu ni uspel najboljši polet, pristal je pri 204.5 metrih, s skupno 381,0 točkami pa je sezono končal z 19. mestom. "Zadovoljen sem, da je še ena tekma mimo. Bilo je brez adrenalinskih vložkov na srečo, brez lovljenja smuči. Rezultat je bil povprečen, a zaključil sem v stilu sezone." Semenič je v finalu poletel 224 metrov, s 413,8 točkami pa je sezono zaključil z 8. mestom. Zajc se je od najboljše sezone v karieri poslovil z 229.5 metri in 425,4 točkami na izvrstnem 5. mestu.

Veliki finale sezone je odprl Markus Eisenbichler z 235 metri ter 442,5 točkami. Izzivu Nemca ni bil kos Zyla, ki je v finalu pristal pri 222 metrih, s 438,6 točkami pa je zaostal za Nemcem in je zasedel končno 4. mesto. Sledil je izjemno napet trenutek. Domen je poletel 222.5 metrov, dolgo smo čakali na končni uzračun točk, a s 444,0 točkami se je izšlo za njegove prve stopničke v Planici! Premagal ga je le Kobajaši z 230.5 metri v finalu in 464,9 točkami, s tem pa je izvrstno zaokrožil sanjsko sezono, v kateri je pobral vse, kar se je pobrati dalo, izjema je bilo le svetovno prvenstvo v Seefeldu. "Moram reči, da na plano pridejo zelo lepi občutki. Čustva gredo na plano, vse gre ven iz sebe. Vse, za kar si delal celo sezono, pride ven. Neke ljubezenske zgodbe med mano in Planico do zdaj ni bilo, ampak bom pa rekel, da sem hodim zelo rad. Tu treniram in uživam, vreme je bilo letos vrhunsko, tako da je res super."

Gorazd Bertoncelj je takole razmišljal o današnji tekmi: "Izjemen finiš naših tekmovalcev. Domen je bil izjemen obakrat. Tudi v finalu, ko je imel težke vetrovne pogoje je z nizkega zaletišča uspel narediti izjemen polet. Timi je bil dvakrat odličen. Čestitke Anžetu Semeniči, ki je odlično opravil svojo nalogo. Peter je bil v poskusni seriji odličen, na tekmi pa sta bila skoka malce slabša. Solidno 19. mesto in čestitke za točke Anžetu Lanišku."

Postal je tudi zmagovalec seštevka Planica 7, s tem je nasledil Kamila Stocha, dobil pa je tudi mali kristalni globus za zmago v seštevku poletov.

Derby banane

Za vsak uspešen dan, nekaj Derby banan.

Arhiv novic