14.3.2024

Veličastna Planica 2024 je pred vrati

Pred vrati je največji športni dogodek v Sloveniji. Dolina pod Poncami v polni pripravljenosti pričakuje na tisoče obiskovalcev iz vsega sveta. Da bi si vsi lahko varno in z užitkom ogledali tekmovanje, so člani OK Planica na novinarski konferenci predstavili vse podrobnosti organizacije tega prestižnega dogodka. Novinarska konferenca je potekala v Triglav Labu v Ljubljani.

Image


Vzdušje v Planici že vsaj od leta 1979 ustvarjajo tudi Otroci Triglava

Največjemu slovenskemu športnemu spektaklu, ki bo na prvi pomladni konec tedna prevetril dolino pod Poncami, se z akcijo Otroci Triglav v Planici pridružuje tudi Skupina Triglav. »S smučarskimi skoki v Planici smo povezani že skoraj šest desetletij. Vsaj od leta 1979 jih soustvarjamo tudi kot partner otroškega dne. Tako smo do sedaj oglede poletov omogočili že okoli 108.000 Otrokom Triglava iz vse Slovenije. Letos bomo tej številki prišteli še več kot 4.000 otrok s spremljevalci. S temi aktivnostmi skušamo najmlajše navijače na nevsiljiv način spodbuditi k zdravemu in aktivnemu življenjskemu slogu,« pojasnjuje Luka Pušnik, direktor službe za korporativno komuniciranje v Zavarovalnici Triglav.

 Prizadevanja za soustvarjanje edinstvenega vzdušja, ki ga na finalu svetovnega pokala v smučarskih skokih ustvarjajo z najmlajši navijači, je Triglav kot dolgoletni partner Smučarske zveze Slovenije v zadnjem obdobju nadgradil tudi s kreativnim natečajem Ustvari pokal. Na ta način so skupaj z Organizacijskim komitejem Planica že drugo leto zapored otroke spodbudili k oddaji idej za pokal Planica 7. »Na natečaj se je odzvalo več kot 1.700 mladih ustvarjalcev, zmagala pa je risba 12-letne avtorice Tjaše Vreš, ki bo pravi pokal, ustvarjen po njeni ideji, predala zmagovalcu tekmovanja Planica 7. Poleg tega bomo oglede smučarskih poletov omogočili še 10 avtorjem risb, ki so skozi natečaj prejeli največ glasov širše javnosti. Tako bomo tudi letos poskrbeli, da se bo ob smučarskih poletih na zdrav način zabavalo več tisoč Otrok Triglava. Seveda želimo – tako najmlajšim kot tudi odraslim navijačem – da ob obisku Planice doživijo nepozaben dan, ob pogledu na junake zime začutijo povezanost z ljubitelji športa z vsega sveta in iz Planice odnesejo lepe spomine,« še dodaja Luka Pušnik.

Aljoša Dolhar, vodja tekmovanja

Situacija v Planici je popolnoma pod kontrolo. Dela potekajo po načrtih. V letošnji zimi smo izkoristili dneve, ko smo lahko delali sneg, tega je na Letalnici dovolj. Letos je največja novost in v določenem smislu nenznanka nova smučina. Vsi smo je veseli, zanimivo bo videti, kako bo delovala, saj je še nismo imeli možnosti testirati. Upam, da nam zmanjša možnost težav. Doskočišče je že v fazi zaključka, do petka bo pripravljeno. Čez vikend načrtujemo tradicionalno veliko akcijo planiških delavcev za urejanje detajlov. Z žensko tekmo pa imamo dodatno nalogo usposobiti skakalnico HS102. Tam je situacija malo bolj kompleksna, ker nismo računali na to tekmovanje. NC Planica s pomočjo teptalnega stroja dovaža sneg na skakalnico in ga razporeja po doskočišču Tudi tu računamo, da čez vikend priskočimo na pomoč in bo do torka skakalnica pripravljena.

Preizkus Letalnice je načrtovan za sredo ob 10. uri.

Tomaž Šušteršič, generalni sekretar OK Planica

Veseli, zadovoljni smo, da kljub že res pomladanskim razmeram Planica zanesljivo bo. Snega je dovolj povsod, na obeh skakalnicah. Letos bo kar nekaj posebnih trenutkov v Planici. 90 let od prvih tekmovanj v Planici, častitljiv jubilej, ponosni smo, da smo del tega. Ženska tekma je naslednji velik dogodek, žal še ne na letalnici. Za naslednjo sezono bomo zanesljivo vložili prijavo, da bi ženske doživele finale na Letalnici bratov Gorišek, tudi v luči svetovnega prvenstva 2028, ki se bliža in kjer bi radi, da ženske prvič tekmujejo tudi za snežinke na svetovnem prvenstvu v poletih. Ženske vedno bolj postajajo del Planice.

Prodaja vstopnic poteka dobro, smo zadovoljni, se bo pa to dogajalo vse do zadnjega trenutka. Poseben čustven trenutek, ki se bo zgodil v nedeljo, slovo Petra Prevca, k temu pripomore. Določena kvota vstopnic bo na voljo še ob vstopu na samem prizorišču, tudi zaradi tujcev, ki pridejo v Slovenijo brez vstopnic, da ne ostanejo brez. V tem trenutku pa so vstopnice še na voljo in dovolj jih je še. Planica vsak dan sprejme med 30 in 35 tisoč gledalcev, največ jih seveda pričakujemo v soboto in nedeljo. 

Vse logistične rešitve, ki smo jih preizkusili v zadnjih letih, še posebno lani med svetovnim prvenstvom in letos med mladinskim svetovnim prvenstvom so takšne, da se nikomur ni potrebno bati, da bi obtičal v prometnem zamašku. Krožni prevozi, selekcioniranje in vse tisto, kar k temu sodi. Trudimo se, da Planica ne bo logistični zalogaj, ampak bo vse teklo čim bolj tekoče. Pri prometu velja še poseben poziv, apel - vsi imetniki vstopnic bodo na relaciji do Jesenic v sodelovanju s Slovenskimi železnicami lahko potovali brezplačno z vlakom in nato krožno naprej z avtobusom do Planice. Trajnostni koraki, ki smo jih začrtali že pred leti, se nadaljujejo tudi v prihodnje. Želimo, da v Planico ljudje prihajajo čim bolj organizirano. Z Mastercardom smo sprožili tudi akcijo “Delite si prevoz”, seveda pa ne moremo niti mimo četrtkovega obiska otrok, pričakujemo jih več kot 5000, ki jo že desetletja podpira Zavarovalnica Triglav. Ponosni smo, da je sodelovanje tako močno, da je ta vez tako pomembna.

Planica bo poleg športnega dogajanja gostila tudi kar nekaj spremljevalnih dogodkov. Omeniti moram poslovno konferenco poljsko-slovenskega kluba v soorganizaciji javne agencije SPIRIT, tudi z udeležbo poljskega predsednika in slovenske predsednice. Omeniti je potrebno konferenco novih tehnologij, Mastercars 255 To the Moon, ki bo potekala že drugo leto zapored. 

Zabavni program bo potekal v Planici in Kranjski Gori. Zares začnemo v sredo s preizkusom letalnice, nadaljujemo v četrtek z otroškim dnem in skupinama Jet Black Diamonts in LPS, v petek bo  igrala skupina Alo!Stari, v soboto nas čaka dvojni zabavni program in sicer Pero Lovšin in Španski borci ter Fehtarji, v nedeljo pa bodo, kot stalnica z nami ansambel Saše Avsenika. Videli bomo, ali bodo Planica, Planica zaigrali ob poletu čez 235 ali čez 240 metrov. Odvisno od razmer, ki bodo vladale, želimo pa si jo seveda slišati čim večkrat.

Slovenski tekmovalci imajo posebno prednost, da kariere lahko sklenejo doma. Tudi Peter se je tako odločil. Verjamem, da nas čaka kar nekaj čustvenih trenutkov. Pripravljamo mu poseben 15-20 minutni program takoj po podelitveni slovesnosti po nedeljski tekmi. To bo mali šov, mali spektakel tudi z znanimi slovenskimi glasbeniki, izvajalci, kjer se bo Peter zahvalil vsem navijačem. Zvečer nas čaka še pol gala dogodek v Kranjski Gori. To bo le za povabljene goste, Peter pa se bo zahvalil vsem tistim, ki so mu na tej zares izjemni športni poti stali ob strani.

Zahvala vsem podpornikom, sponzorjem, ki vsa ta leta zvesto spremljajo Planico, ki omogočijo, da napolnimo proračun, ki je letos težak dobre 3 milijone evrov. Z nami skupaj ustvarjajo to nepozabno športno kuliso in pripomorejo, da je največji slovenski športni praznik izveden na tako visokem nivoju. Da zberemo vse te množice navijačev in da je to nek unikum na svetu.

Zahvala tudi Slovenski policiji, Ministrstvu za notranje zadeve, ki je ves ta čas del tega. Zahvala Slovenski vojski in Ministrstvu za obrambo tudi z Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje, ki je organ v sestavi ministrstva, ki nam že kar desetletja skozi civilno vojaško sodelovanje pomgajo, da so lahko ti veliki mednarodni športni dogodki pod okriljem SZS tako dobro izpeljani. Hvala Občini Kranjska Gora, ki ne samo, da finančno podpre, dogodke, ki jih pripravljamo, ampak sodeluje tudi protokularno, nudi pa tudi odlično turistično platformo, da se ti dogodki lahko zgodijo v Zgornjesavski dolini. Zahvala panogi za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo, ki vsakič znova poskrbi, da imamo slovenske tekmovalce, ki so sposobni tudi zmagovati. Nasmiha se, upamo, na ženski kristalni globus letos. Zahvala tudi javni agenciji SPIRIT in Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport, ki te dogodke vedno bolj prepoznavata kot pomembno platformo, da se gospodarstvo, šport in turizem predstavijo širšemu svetu. Slovenska turistična organizacija z blagovno znamko I FEEL SLOVENIA želi pokazati, da je Slovenija razvita turistična deleža, Planica pa je zanesljivo eden od lepih primerov kako gredo lahko naravne lepote, šport in turizem z roko v roki.

Še informacija o podelitvi velikega kristalnega globusa za ženske, ki bo, na zahtevo imetnika TV pravic potekal v četrtek takoj po tekmi skakalk.

Uroš Čadež, slovenska policija

Slovenska policija z različnimi enotami sodeluje z različnimi enotami pri izvedbi zagotavljanja varnosti na širšem območju  Planice. To so letalska policijska enota, konjeniki vodniki, pripadniki specialne enote, informatiki za telekomunikacijo. Gre za kar pester izbor policistov in kriminalistov, ki zagotavljajo varnost.  Vsega tega ne bi bilo moč narediti tako dobro, če ne bi bilo odličnega sodelovanja z OK Planica. Sproti in tvorno sprejemamo ukrepe za zagotavljanje varnosti ljudi in premoženja. Naša glavna želja je, da vse skupaj poteka varno, da ne pride do izgredov, kršitev, prekrškov in kaznivih dejanj.

Obiskovalce prosimo, naj skrbno načrtujejo pot, naj gredo pravočasno od doma. Infrastruktura od Karavank do Planice je ena sama cesta. Naj bodo vozniki strpni, naj vozijo v koloni, mi bomo skrbeli, da bo promet potekal čim bolj tekoče. Nadzor in urejanje prometa bomo izvajali na zelo širokem območju. Od izvoza Hrušica do Planice oz. do parkirnih prostorov, ki jih zagotavlja organizator. Naj se čim bolj koristi javni prevoz, krožni prevoz organizatorja, s tem se zmanjšuje število parkiranih vozil v sami bližini prireditvenega prostora, kar vpliva na varnost cestnega prometa.

Na prireditev naj obiskovalci ne hodijo pod vplivom alkohola. Naj upoštevajo navodila policistov že ob samem prihodu na cestah in tudi na samem prireditvenem prostoru. Navodila policistov, rediteljev in varnostnikov, ki bodo usmerjali obiskovalce na vse parkirne prostore. Pred vstopom na objekt, organizator izvaja pregled oseb, to se izvaja predvsem zaradi varnosti obiskovalcev, tekmovalcev oz. splošne varnosti. Izvaja se tudi video nadzor prireditve. 

Naj obiskovalci ne prinašajo nevarnih predmetov, orožja, priotehnike, kakršnih koli snovi, ki bi lahko vplivale na varnost vseh udeležencev. Predlagamo, da se hišne ljubljenčke pusti doma. 

Obiskovalci naj spremljalo medije in navodila organizatorja, policije, saj s tem lahko vzdržujemo javni red in mir  in tudi zagotavljamo varnost cestnega prometa. Na športnem objektu, mislim, da je prav, da se vedemo športno, kulturno, da navijamo korektno. Obiskovalce pozivamo, naj se izognejo provokacijam in naj se vzdržijo nasilnih dejanj. Če naletimo na osebo, ki potrebujejo pomoč, naj o tem obvesti najbližjega varnostnika, zdravstveno osebje. Obvešča naj se tudi o kakršnihkoli nezakonitih dejanjih, izgredih posameznikov. Na samem prostoru je tudi mobilna policijska enota, kjer delujeta policista za nujno pomoč, ki bi jo obiskovalci v Planici potrebovali.

Skupine, ki prihajo v Planico naj si določijo neko zborno mesto, da ne bi prišlo do pogrešanja oseb. Po končani tekme pričakujemo strpno, umirjeno zapuščanje prireditvenega prostora. Hitenje, prerivanje ne bo pomoglo k dobremu razpoloženju. Ob povratku se na cestah pričakujejo strnjene kolone. Naj vozniki vozijo previdno, upoštevajo CPP in naj vozijo brez vpliva alkohola.

V četrtek in nedeljo bo policija prikazala svoje delo na razstavnem paviljonu. Vabljeni vsi, da si to ogledate, kjer bodo na voljo tudi kakršne koli dodatne informacije o našem delu.

Nina Raduha, slovenska vojska

Slovenska vojska v okviru civilno vojaškega sodelovanja s SZS s ponosom sodeluje že od leta 1992. Naše sodelovanje temelji na vzajemni pomoči, izjemno dobrih odnostih in profesionalnosti. Začeli smo v biatlonskem centru na Pokljuki, danes pa naša pomoč in sodelovanje obsega skoraj vse večje mednarodne dogodke Smučarske zveze Slovenije. Svojo podporo zagotavljamo skladno s pogodbo z Ministrstvom za obrambo in SZS. Običajno se sklene za obdobje 5 let, ta je v veljavi do leta 2026. Slovenska vojska je usposobljena in izurjena za delovanje v najtežjih razmerah, zato je vedno pripravljena priskočiti na pomoč, tudi na tako veličastnih dogodkih kot je ta. Letos bomo prispevali 1 helikopter na samem prizorišču z vojaškim zdravnikom v Planici in 2 helikopterja v stalni pripravljenosti na Brniku. Zagotvljamo zveze in moštvo za komuniciranje organizatorjev, 40 vojakov za kakršno koli pomoč, predvsem na zaletišču letalnice, medicinsko osebje na samem terenu z nujnimi medicinskimi vozili, vojaško bolnišnico na terenu. To so šotori za oskrbo z medicinskim osebjem. Zagotavljamo tudi različna vozila za logistično podporo in pomoč, sodelujemo pri prevozu 100 kontejnerjev za namestitev športnih enot, ki jih zagotavlja Uprava za zaščito in reševanje Republike Slovenije.

Kako pomembna je prisotnost vrhunsko usposobljenih ekip Slovenske vojske na samem terenu, se je najlepše pokazalo pred leti, ko smo s helikopterjem in medicinskim osebjem Slovenske vojske prepeljali takrat nezavestnega skakalca Daniela Andreja Tandeja v nadaljno bolnišnično oskrbo.

Slovenska vojska je ponosna, da sodeluje na takšnem dogodku, ponosna je na slovenske športnike, skakalce, še posebno na tiste, ki so pri nas zaposleni in ker smo v službi domovine, to še toliko bolj s ponosom opravljamo.

Henrika Zupan, županja Kranjske Gore

Dogodek je za našo občino zelo pomemben, med drugim podaljšuje tudi zimsko sezono v naši občini. V tem času so nastanitve zasedene več ko 90%, veliki hoteli so dejansko zapolnjeni. Ponosni smo na tradicionalne dogodke v naši občini. Poudariti je potrebno, da je pomembna vloga obiskovalcev, navijačev in medijev, ki ponesejo ime Kranjske Gore v svet. Ta multiplikativni učinek se zanesljivo kaže v turizmu in gospodarstvu naše občine. Dobro sodelovanje z OK Planico in SZS je plod tega, tega dobrega dogodka. Tekmovalcem želim ugodne razmere za najboljše rezultate, obiskovalcem pa prijetno bivanje v naši občini.

Sašo Avsenik, predstavnik glasbenih skupin v Planici

Družinska tradicija s Planico je daljša od Avsenikove glasbe. Slednjo štejemo od leta 1953 naprej. Stari ata Slavko je bil prej smučarski skakalec, eden boljših v takratni jugoslovanski reprezentanci. To je bil začetek. Leta 1951 se je polomil, padel je in se je v javnost vrnil s harmoniko. Naslednjič se je s Planico pojavil ob koncu 60 let, ko so imeli dobrodelni koncert v Tivoliju za Planico, ko so se zbirala sredstva. Vedno je rad spremljal ta šport, to so bili njegovi prijatelji od malih nog, imeli so vizionarske ideje. Leta 1979 so posneli priredbo na skladbo Smučarska z novim naslovom Planica, Planica. Rad se pohecam, da v Sloveniji ni največji oder Stožice, ampak Planica. Tam so ljudje z vseh koncev in krajev. Takšno je moje mnenje, upam, da bo še dolgo tako. Vesel sem, da so organizatorji prepoznali potencial v temu, da lahko sodelujemo, da imamo to lepo tradicijo. Na leto Planica, Planica zaigramo vsaj tolikokrat kot Golico, ki je vedno v našem reprertoarju. Ta čustva, ki jih doživimo, kako skakalci skočijo z mize, z glasbo prenašamo naprej in verjamem, da naša Planica zveni drugače kot pri drugih skupinah.

Borut Meh, predsednik panoge

V tem OK imamo vsak svojo vlogo. Vloga panoge je, da pripravi skakalce na tekmo in da skakalci z rezultati pomenijo magnet za gledalce. Planice, kot jo poznamo zdaj, ne bi bilo brez izjemno dobrih rezultatov naših tekmovalcev. Piko na i v letošnjem letu daje možnost osvojitve kristalnega globusa med skakalkami in, žal, športno slovo Petra Prevca. Razmišljamo pa tudi o malem kristalnem globusu in verjamem, da smo kar blizu. 

Planica bo letos posebej velik praznik. Planica in naša panoga gresta z roko v roki. Generalnemu sekretarju bi rekel, da računam, da bo rezultat na koncu pozitiven. Sodelovanje OK Planica in panoge daje finančna sredstva za razvoj smučarskih skokov, zato verjamem, da bo bilanca letos pozitivna. 

Cene Prevc, nekdanji tekmovalec

Moram priznati, da misli še niso tam, da bo glede družine kar veliko čustvenih trenutkov v Planici. Sicer pa po navadi vse to pride za mano, čustveno sem malo zaostal. To je včasih prednost, ker v trenutku, ko se to dogaja, stvari veliko lažje izpelješ. Same Planice pa se veselim iz vseh pogledov. Sodelujem pri veliko projektih, predvsem pa želim javnosti sporočiti, da je v Planico res vredno pridi od srede do nedelje. Če jo nekdo res želi doživeti, jo mora vsak dan, če ne v enem, pa v več letih skupaj.

Letos se bo tekmovalno, gledano časovno, vse dogajalo malo prej, to ob soncu prinaša pravo termiko in to omogoča tudi rekordne daljave. Glede na formo naših fantov, mislim, da je mini čudež v obliki novega svetovnega rekorda mogoč.

Arhiv novic