11.3.2006

Predstavitev Planice v Celovcu

KRANJSKA GORA/CELOVEC - 09. marca 2006 - Največja letalnica na svetu, Planica, bo od 16. do 19. marca 2006 spet gostila finale svetovnega pokala v smučarskih skokih.

Priprave na veliki dogodek so teden dni pred začetkom več ali manj zaključene, množici obiskovalcev - med njimi na tisoče tudi s Koroške - pa se morda obeta vnovično izboljšanje svetovnega rekorda, ki je z 239 metri trenutno se v lasti Norvežana Romoerena, so napovedali člani organizacijskega komiteja Planica 2006 na današnji tiskovni konferenci v Celovcu, ki jo je priredila Slovenska športna zveza.

Obsežen program velikega finala z najboljšimi smučarji skakalci iz celega sveta so novinarjem predstavili predsednik Organizacijskega komiteja Tomaž Kunstelj, generalni sekretar Primož Finžgar, predstavnik marketinške službe Matija Jager ter vodja službe za odnose z javnostmi Tomi Trbovc, tiskovno konferenco pa je moderiral predsednik SSZ Marijan Velik.  

Kunstelj je uvodoma povedal, da je športna javnost v Planici bila v zadnjih letih priča neverjetnemu razvoju discipline smučarskih poletov. Poleti prek 200 m so postali vsakdanjik. "Dosežki najboljših športnikov, ki se vsako leto radi vračajo v Planico, pa nas niso ustavili. še naprej bomo skupaj z njimi in z zvestimi obiskovalci tega športnega praznika, iz sanj ustvarjali resničnost." Generalni sekretar OK Primož Finžgar je pristavil, da je snega za razliko od preteklih let dovolj, saj so poleg umetnega dobili tudi obilno pošiljko naravnega snega, tako da s tega vidika prireditev ni ogrozena. Obratno. Zaradi optimalnih snežnih razmer in s tem možnostjo ustvarjanja optimalnega profila pri doskoku niso izključeni poleti nad 239 metrov oz. nov svetovni rekord. Poleg športne plati so pripravili tudi vrsto presenečenj za obiskovalce: animacije, nagradne igre, glasba, itd. Predstavnik marketinške službe Matija Jager je poudaril, da so finančno izpolnili cilje. Letos da je pri sponzorjih opaziti, da vlada večje zanimanje za prireditev v Sloveniji (predvsem manjša in srednja podjetja), malo manj pa v tujini. Zato bi si v OK Planica želeli še kakšnega sponzorja iz Koroške, saj se v Planici vsako leto zbere veliko obiskovalcev iz sosednje Avstrije. Letos, po uspehu avstrijskih in predvsem koroških "orlov" (Thomas Morgenstern, Martin Koch) na olimpijskih igrah v Torinu, pa v Planici prčakujemo še več obiskovalcev iz Avstrije.

Na tiskovni konferenci je bil predstavljen tudi projekt "Planica in otroci", ki letos dobi mednarodne razsežnosti. Pod pokroviteljsvom dveh vrhunskih športnikov iz vrst koroških Slovencev, svetovnega kolesarskega asa Petra Wrolicha iz Loc ter svetovnega ekipnega podprvaka pri juniorjih v nordijski kombinaciji Tomaza Drumla iz Zahomca/Ziljske Bistrice, so v dolino pod Poncami povabili cel avtobus otrok dvojezične ljudske sole iz Bekstanja. Dijaki z učitelji in ravnateljem sole Joškotom Wrolichom bodo v četrtek najprej sledili prvemu treningu na velikanki, nato si bodo lahko ogledali še mednarodno tiskovno središče v Kranjski gori medijski center, kjer bodo slike, ki so jih šolarji narisali na temo smučarski poleti tudi razstavljali.
Arhiv novic