15.3.2011

Vse kar morate vedeti pred Planico 2011

Ljubljana – V prostorih Smučarske zveze Slovenije je danes potekala novinarska konferenca pred pričetkom finala svetovnega pokala v smučarskih skokih, ki bo konec tedna v Planici. Glavni akterji te prireditve so podali še zadnje napotke pred velikim spektaklom.

Ljubljana – V prostorih Smučarske zveze Slovenije je danes potekala novinarska konferenca pred pričetkom finala svetovnega pokala v smučarskih skokih, ki bo konec tedna v Planici. Glavni akterji te prireditve so podali še zadnje napotke pred velikim spektaklom.

Matija Vojsk, direktor SZS

Izražam svoje posebno veselje zaradi dogodka, ki je pred nami. Vemo, da je danes 73 let od kar je avstrijski skakalec Sepp Bradl preskočil 100 metrov, vemo pa tudi kakšne mejnike je Planica in vsi, ki so delali in delajo v Planici naredili do sedaj v tej prečudoviti dolini. Če je kateri kraj, potem Planica kot kraj in dogodek res pooseblja slovenski športni praznik. Ne glede na vreme, okoliščine, je zopet pričakovati, da bo dogodek nov mejnik. Vesel sem, da nameravamo kandidirati za nordijsko svetovno prvenstvo leta 2017. Verjamem, da bo tokratna prireditev dodatna stopnica pri uspešnem uveljavljanju smučarskega športa v Sloveniji. SZS je na to ponosna in na to gleda kot na posebno odgovornost in poslanstvo. Mislim, da ni nobenega med nami, ki se ne bi strinjal z obnovitvijo Planice. Ob tem pa tudi ni nikogar, ki ne misli, da novim objektom v tej znani, lepi in nam preljubi dolini bi ne kazalo čim bolje koristiti. En korak bo storjen v tem tednu, sledili bodo naslednji.

Drago Bahun, predsednik OK Planica

Radi bi izrazil vse čestitke našim prijateljem v Vikersundu. Najprej za to, da so dobili novo letalnico kot tudi to, da so dobili nov svetovni rekord. Obe te zadevi za nadaljni razvoj smučarskih poletov pomenita ogromno in tudi za nas pomenita velik izziv. Za nas je Planica tudi letos velik izziv v organizacijskem smislu, še posebno po uspešno izpeljanem svetovnem prvenstvu v lanskem letu. Prepričan sem, da bo tudi letos vsaj na takšnem nivoju, če ne še boljše kot v preteklih letih. Rad bi se zahvalil vsem sponzorjem, ki nam stojijo ob strani, prav tako kot policiji in vojski, ki nam vsa leta močno pomagajo pri sami organizaciji. Seveda pa brez delavcev, zanesenjakov tudi letos ni šlo. Posebna zahvala tudi njim. Vse tako lepo vabim, da obiščete Planico tudi letos!

Jure Žerjav, župan občine Kranjska Gora

Po zadnjih podatkih je tudi v Kranjski Gori še kakšna prosta soba, tako da se lahko pripelje še kakšnega gosta v naš kraj. Sicer pa je že po tradiciji Kranjska Gora ob planiškem prazniku precej večja kot vse ostale dni v letu – tako po številu obiskovalcev kot tudi po sami velikosti, saj številni gostje kapacitete za prenočitev iščejo tudi v bližnjem Trbižu, v Avstriji ali pa vse do Bleda in celo do Bovca. Res pa je, da je Planica poseben dogodek, čeprav v zadnjih dveh tednih gostimo dva svetovno odmevna dogodka. Planiški poleti privabijo številne tuje obiskovalce, ki pridejo predvsem zaradi prireditve in tudi ostanejo dlje časa v Kranjski Gori in so tako tudi za našo turistično ponudbo zelo dobrodošli. Temu primerno vsako leto skušamo izboljšati tisti del, ki se ne dogaja v Planici, torej vse vzporedne prireditve, ki potekajo v Kranjski Gori.

Marjan Jakše, vodja komisije rediteljsko-varnostne službe pri OK Planica

Kot vsako leto, tudi letos v Planici pričakujemo večje število obiskovalcev. Zato se je organizator temu primerno pripravil in skupaj s policisti organiziral varnostno-rediteljsko službo. Skupna številka varnostnikov in rediteljev bo 130. Varovanje bomo zagotovili tudi s postavljenimi varnostnimi ograjami in seveda z opozorilnimi in obvestilnimi tablami, katere bodo vodile, usmerjale in prepovedovale posamezniku vnosa prepovedanih predmetov, snovi kot so npr. orožje, eksplozivne snovi, pirotehnični izdelki, skratka predmete, ki lahko škodujejo posameznikovemu zdravju in imetju na tekmi. Postavljene bodo tudi informativne table, ki bodo obiskovalce usmerjale na pot do prireditvenega prostora. Informirale jih bodo o začasno postavljenih objektih, kjer se podaja posamezne informacije za obiskovalce – npr. kje so toaletni prostori, reševalne postaje ipd. Obiskovalce bomo obveščali tudi preko ozvočenja, kjer bodo podane vse informacije – o izgubi otrok, predmetov… Te posamezniki bodo usmerjeni na posebni zbirni center, pod Kavko. Organizator bo tudi letos izvajal akcijo »Manj alkohola v Planici«. V ta namen bomo ob vstopu na prireditveni prostor organizirali pregled in seveda prepričevali vnos prepovedanih predmetov kot tudi večje količine alkohola. Prav tako bomo preprečili vstop na prireditveni prostor kot tud na športni objekt osebam, ki so v vinjenem stanju. S tem bomo seveda zagotovili javni red in mir. V četrtek je organiziran poseben dan za otroke, kar je seveda tudi brezalkoholni dan. Zato posameznike še posebno pozivamo, da se vzdržijo vnosa alkoholnih sredstev na prireditveni prostor. Želja organizatorjev je, da se obiskovalci v Planici počutijo varne, a to je možno le ob pomoči le teh. Zato vse naprošamo, da v Planico ne prinašajo nevarnih predmetov, alkohola in da na prireditvenem prostoru striktno upoštevajo navodila policistov, rediteljev in varnostnikov.

Andrej Zakrajšek, predstavnik slovenske policije

Naše naloge so zagotavljanje varnega in pretočnega prometa na relacijah do Kranjske Gore oz. Planice. Drugi del je zagotavljanje splošne varnosti – torej javni red in preprečevanje kaznivih dejanj, ki se ob takih dogodkih pojavljajo. Opozoril bi še, da naj se obiskovalci na pot odpravijo pravočasno, upoštevajo razdaljo, ki je do tja in da bo promet povečan. Upoštevajo naj predpise in seveda tudi spremenjeno prometno signalizacijo. Vsem, ki se bodo udeležili dogodka pa velja tudi splošno opozorilo naj ustrezno poskrbijo za svoje premoženje.

Jože Ajdišek, vodja prometne organizacije

Letos smo pripravili nekaj novosti, ki bodo poskrbeli za večjo pretočnost samega prometa. Parkirne površine smo povečali za avtobuse in sedaj bo skupna kapaciteta znašala preko 200 avtobusov, kar pomeni, da lahko že s tem v Planico pripeljemo 8000 do 10000 ljudi. V Planici imamo na razpolago še okrog 1700 mest za osebne avtomobile, kar pomeni, da optimalno v Planico lahko z vozili pride do 12.000 ljudi. To je segment, ki je v petek in nedeljo še posebno pomemben. Zgodba je v soboto nekoliko drugačna, zato imamo takrat pripravljene posebnosti. Avtobusi se bodo parkirali na državni cesti do nekdanjega mejnega prehoda Rateče do križišča za Planico. Tukaj bo postavljen tudi t. i. krožni promet, ki omogoča selekcijo vozil in tudi vstopanje za krožne avtobuse. Potrebno pa se je zavedati nekaj objektivnih dejstev. Planica ima samo eno cesto, brez ločene poti za pešce in nam ključni problem postavljajo napisi, če jih nismo v stanju obvladati. Torej če pešcev ne moremo spraviti v kanalizirane poti. To je problem, ko ne pomaga niti veliko število policistov, redarjev in niti policistov na konjih. Tu je ključ discipliniranost.

Problem nam predstavlja vreme, saj smo pripravili veliko parkirnih površin na travnikih, ki pa bodo ob takem vremenu neuporabne. Drugačna slika bo, če se malce ohladi, vsaj tja do – 4 stopinje. V vsakem primeru pa moramo biti strpni, saj se drugače do Planice ne da dostopati. Upoštevati je potrebno tudi faktor pretočnosti. Skušamo tudi zagotoviti optimalen sistem za prodajo kart, saj bi radi preprečili zlorabo kart. Če je prostor ograjen in kontroliran z vstopnicami, bodo to lahko koristili tisti, ki bodo za to plačali. V tem smislu je tudi pravna odločba pripravljena. Ljudje, ki tega ne bodo koristili, bodo opozorjeni naj to območje zapustijo. Ni korektno do organizatorjev, če pride nekdo in reče »Ja, gremo le v Tamar in smo se malo ustavili.« Nekdo stoji samo 2 metra za ograjo in plača za športne užitke, drugi pa ne. Tu se lahko vprašamo koliko je moralnega pri tem.

Jelko Gros, direktor Zavoda za šport RS Planica

Danes se v Planici izvajajo le še zadnja dela na letalnici. Metodologija dela je v primerjavi s prejšnjimi leti izboljšana, avtor tega pa je Primož Finžgar. Sedaj delamo tako, da v izteku ni velikih kupov snega, temveč je le ta že na strmini. Kljub temu, smo letos pustili še nekaj rezerve in še nismo povsem zaupali tej metodologiji. Vreme nam ni pomagalo in smo morali nekaj snega še vseeno spraviti ven iz skakalnice. Govorimo o 2000 do 3000 kubičnih metrih snega. To je bil sneg za rezervo, a le to še vedno imamo. Zavedamo se namreč, da je tekma spomladi in imamo lahko tudi toplo vreme. Sonce bi nam sedaj lahko pobralo še 40 cm snega, pa bi bili še vedno na varni strani za izvedbo tekme. Sprememba na letalnici je tudi v naklonu odskočne mize. Lansko leto smo s homologacijo dobili certifikat, da imamo naklon lahko med 11.2 in 11.5 stopinje. Letos smo šli na 11.5 stopinj in s tem bo letalec lahko letel bližje letalnici, ob tem pa bo tudi lažje pristajal ob večjih dolžinah. V najvišji točki to pomeni tudi do 2 metra nižje letenje.

Zadovoljen sem, da imamo izredno kvalitetne predskakalce. Ne samo domače, ampak tudi goste iz Avstrije. Prijavili so se najboljši iz celinskega pokala. Lani se je pokazalo, da smo imeli res dobre predskakalce, podobno bo tudi letos.

Primož Finžgar, generalni sekretar

Glede priprave skakalnice smo letos malce drugače začeli pripravljati sneg na skakalnici. Drugi element, ki je pomemben so sponzorji. Letošnje leto je bilo težko za domačo ekonomijo in industrijo, vendar sponzorji ostajajo zvesti Planici in moram reči, da smo pri pridobili toliko sredstev kot v preteklih letih. To je za dane pogoje dober rezultat. Ostali prihodki prihajajo iz vstopnine. Enostavno, v Planico želimo pripeljati čim več gledalcev, ki bodo pokrili naš proračun. Višina prihodkov in odhodkov je malo manj kot 2 milijona evrov. Kar nam oblikuje dokončni rezultat je število obiskovalcev.

Novosti na samem prizorišču ne bo veliko, saj je infrastruktura takšna kot je. Poskušali bomo čim bolje pokriti vremenske pogoje. Uporabljali bomo sekance za na tla na najbolj kritičnih poteh, da ne bo toliko blata. Dejstvo je, da bodo gledalci stali še na snegu, saj ga je še veliko. V Planici je še vedno zima, vsega snega pa ni mogoče odstraniti! Novost, ki je povsem nova je problem ekologije. Tega bomo poskušali rešiti s kavcijo ob nabavi neke pijače ali česar koli drugega. Vsak kupec bo plačal en evro kavcije za kozarec, nato pa bo ob vrnitvi kozarca denar prejel nazaj. S tem želimo zmanjšati smeti po tleh in hkrati doseči selekcijo odpadkov na izvoru tako da bomo tudi sam strošek odvoza odpadkov delno znižali. To je v Planici velik zalogaj in s tem povezani so tudi veliki stroški. Dejstvo je, da je dogodek v Planici najbolj pomemben. To dejstvo se kaže tudi v tem koliko ljudi povabimo v Planico in koliko se jih povabi kar samih. Vsi tisti, ki so povabljeni, jim ni potrebno plačati vstopnine. Zato smo letos začeli akcijo donacije 5 evrov za razvoj slovenskih skokov. Mi bomo ta denar namenili za razvoj slovenskih skokov, 5 evrov pa prispevajo tudi vsi delavci v Planici. Verjamem, da ta donacija za vse tiste goste, ki so v Planici ne bi smela biti kakšen finančni problem.

Arhiv novic