30.1.2024

Planica pripravljena, da pozdravi najboljše mlade nordijske smučarje in smučarke tega sveta

Po članskem svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju leta 2023 bo dolina svetovnih prvenstev v Planici gostila še FIS mladinsko svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju in U23 svetovno prvenstvo v teku na smučeh.

Image


Mladi, obetavni športniki in športnice s celega sveta bodo v dolini pod Poncami v smučarskih skokih, nordijski kombinaciji ter teku na smučeh tekmovali med 5. in 11. februarjem 2024. Slovesna otvoritev tekmovanja bo priklicala spomin na nepozabno otvoritev FIS svetovnega prvenstva v Planici 2023, na sporedu pa bo v nedeljo, 4. Februara 2024 ob 18. uri na Trgu zmagovalcev v Kranjski Gori.

Prvo mladinsko svetovno prvenstvo je bilo izpeljano leta 1977 v švicarskem Sainte-Croixu, Planica 2024 pa predstavlja že 47. mladinsko svetovno prvenstvo po vrsti. To bo hkrati tretje prvenstvo, ki ga bo gostila Slovenija, prvo je bilo izvedeno leta 2006 v Kranju, ledo dni kasneje je Planica prvenstvo gostila skupaj z italijanskim Trbižem. Prvenstvo v Kranju je bilo prvo v zgodovini, na katerem so se za odličja v teku na smučeh merili tudi tekmovalci in tekmovalke do 23 leta starosti.

V Planici 2024 bo šele drugič v zgodovini podeljenih 24 kompletov odličij in sicer po 5 v smučarskih skokih ter nordijski kombinaciji in 14 v teku na smučeh od tega sedem v kategoriji do 23 leta starosti.

V dolini svetovnih prvenstev se bodo predstavili najboljši mladi tekmovalci in tekmovalke, ki so nedavno posegali po najvišjih mestih na mladinskih olimpijskih igrah v Gangwonu, med drugim tudi slovenski junaki v smučarskih skokih Taja Bodlaj, Ajda Košnjek, Enej Faletič in Urban Šimnic ter nordijski kombinatorki Teja Pavec in Tia Malovrh.

Ste vedeli?

  • Na mladinskih svetovnih prvenstvih ima med skakalkami največ medalj Ema Klinec, 8, Nika Prevc pa je druga najuspešnejša s sedmimi medaljami. Med skakalci je najuspešnejši po številu zbranih medalj Jurij Tepeš, ki jih je osvojil 5, toliko kot Avstrijca Heinz Kuttin in Stefan Kaiser.
  • Mladinski svetovni prvak v smučarskih skokih v Kranju 2006 je postal Gregor Schlirenzauer, ki je s 53. zmagami najuspešnejši tekmovalec v zgodovini svetovnega pokala
  • Na mladinskem svetovnem prvenstvu leta 2007 je v Planici Slovenija osvojila zlato medaljo na ekipnem tekmovanju, člani zmagovalne ekipe pa so bili Mitja Mežnar, Jurij Tepeš ter danes glavni trener slovenske skakalne reprezentance, Robert Hrgota in kolesarski šampion Primož Roglič

Na vse dogodke je vstop brezplačen. Dobrodošli doma, dobrodošli v Planici! 

Arhiv novic