17.3.2021

V Planici vse pripravljeno za veliki finale sezone 2020/21

Pred finalom sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih, ki bo na Letalnici bratov Gorišek na sporedu prihodnji teden, so svoje misli in poglede strnili predstavniki OK Planica.

Image

 

Enzo Smrekar, predsednik SZS in predsednik OK Planica

Po treh uspešno izvedenih svetovnih prvenstvih v Sloveniji in po vseh treh izvedbah tekem svetovnega pokala je pred nami zaključek sezone s finalom v Planici. Pričakujemo vse ekipe, čudovit zaključek in vrhunsko organizacijo. Žal pa tudi tokrat, upam da sicer zadnjič, ne bo gledalcev. Tisto, kar je pomembno je to, da tudi tokrat delamo vse na temu, da bi izgubo, ki je nastala iz naslova odpovedane tekme marca lani delno pokrili. Pričakovanja so, da bo tudi ta prireditev delala s pozitivno ničlo in bo delno tudi prispevala k pokritju sezonskega manjka.

To priložnost bi rad izkoristil tudi za to, da se zahvalim vsem naših zvestim pokroviteljem. Brez njih ne bi bilo možno izpeljati. Zahvala tudi vsem delavcem in sodelavcem, ki z veliko entuziazma skrbijo za to, da so naše tekme izpeljane na vrhunskem nivoju. Seveda hvala OK Planica, ki skrbi nad vsem tem in skrbi za samo izvedbo. Prepričan sem, da boste predstavniki medijev in vse ekipe začutili dobrodošlico, kljub temu, da so preventivni ukrepi strogi. Le te narekuje na eni strani stroka na drugi strani pa tudi previdnost, ki nas je letos zaznamovala kot enega od vrhunskih izvajalcev tekem svetovnega pokala pri katerih ni nikoli prišlo do kakršnih koli okužb ali odpovedi.

Tomaž Šušteršič, generalni sekretar OK Planica

Ko smo v mesecu decembru zaključevali svetovno prvenstvo v poletih, smo bili že nekako z mislimi tudi pri marčevskem zaključku svetovnega pokala. Takrat smo si predstavljali, da bomo zdaj v dolini pod Poncami že lahko pozdravili tudi prve gledalce v živo. Žal tudi po vseh teh mesecih in še posebej po intenzivnih razgovorih v zadnjih tednih lahko samo še ugotovimo z žalostjo, da tudi letos gledalcev še ne bomo pozdravili in da ukrepi, ki so bili v veljavi decembra, veljajo tudi zdaj. To pomeni, da bodo vsi, ki so udeleženi v tem tekmovanju, bivali v t. i. snežinki. Vzpostavljeni bosta dve področji, t. i. zeleno in sivo področje. Varovani področji, v katerih se bo tekmovanje kar čim bolj nemoteno odvijalo. Tudi za medije velja podoben režim kot decembra. Velja tako za delo v medijskem centru kot v mešani coni.

Kar precej smo se ukvarjali tudi z mislijo, ki je bila živa že decembra in sicer, da bi gledalci planiško tekmovanje spremljali iz vozil. Žal tudi tu danes tega ne moremo potrditi. Ne samo velike količine snega, ki smo ga bili deležni v letošnji zimi, tudi epidemiološka situacija v Sloveniji in širši Evropi še ni tako dobra, da bi bilo to možno. Z zvestim pokroviteljem, Zavarovalnico Triglav, smo zato zopet pripravili t. i. virtualno navijaško tribuno, ki bo postavljena ob izteku Letalnice bratov Gorišek. Tam se bodo virtualni gledalci lahko vklapljali v samo tekmovanje preko orodja za oddaljena srečanja. Že zdaj bi rad vse zainteresirane povabil, da se prijavijo na spletni strani triglav.si/planica. Tam bodo potem počakali na poziv k ogledu tekme.

Planica bo drugačna ne glede na vse, kar smo preizkusili že decembra. Te izkušnje so bile zelo hvaležne. Režim bo sicer podoben, a takrat smo se naučili kar nekaj stvari. Kljub ostrejši zahtevi slovenske zakonodaje, vsi udeleženci športnih dogodkov se morajo testirati na 48 ur, se bomo tega tudi držali. Zaradi dodatnega tekmovalnega dneva je tveganje za okužbo še toliko večje. Tega si ob zključku sezone ne želimo. Želimo ohraniti sloves dobrega, odličnega organizatorja in zato je bila sprejeta takšna odločitev. Pravila za tekme svetovnega pokala v smučarskih skokov so v družini FIS nekoliko drugačna in v nekaterih točkah tudi ostrejša kot smo jih vajeni kje drugje.

V tem trenutku imamo prijavljenih 16 tekmovalnih ekip. Približno 186 oseb je na seznamu akreditacij. Dostop v dolino bo že od tega konca tedna naprej omejen. Najprej bo omejitev delna, od ponedeljka naprej pa je dolina za vse zunanje obiskovalce praktično zaprta. Dostop bo možen le akreditiranim osebam.

Preventivni ukrepi zoper covid-19 ostajajo v veljavi še naprej. Poziv k distanci, neprestanemu nošenju FFP2 mask in razkuževanje! To je povsem na mestu. Prosim, da se tega držite vsi.

Kot zanimivost lahko povem, da če smo decembra tekme gostili pod žarometi, bodo tekme med tednom potekale v popoldanskih urah, a še v pogojih dnevne svetlobe. S TV prenosom TV Slovenije pa bomo znova poskrbeli za dodatne atraktivne vložke, tako da bo tudi tokratni prenos iz Planice nekaj posebnega. Lahko povem, da imam ob boku letošnjega tekmovanja tudi poskusni odtis knjige, ki bo izšla ob letošnji Planici. Verjamem, da jo bomo vsi z veseljem sprejeli. Brata Gorišek sta usodno povezana s Planico in Planica z njima. To je še en dodaten moment letošnje Planice.

Proračun je tokrat težak nekaj evrov manj kot 1,5 milijona evrov. Če to primerjamo s siceršnjimi klasičnimi finali v preteklih letih, je kar za polovico nižji. Zelo smo se morali potruditi, obrniti vsak evro in ga čim bolj ekonomično porabiti, da bo končni izračun pokazal pozitivno ničlo. Žal je odsotnost gledalcev povzročila izpad približno 35% prihodkov. Če k temu prištejemo še izgubo, ki je bila ustvarjena lani marca, situacija ni zavidljiva, ni pa neobvladljiva. Z ekipo sodelavcev v OK Planica bomo storili vse, da to izgubo tudi uspešno saniramo. Poleg zvestih pokroviteljev, ki nam vsa leta stojijo ob strani, bi se rad zahvalil še Ministrstvu za obrambo, slovenski vojski in seveda slovenski policiji, ki s svojimi pripadniki vedno poskrbi, da je Planica takšna kot je, kot smo je vajeni in verjamem, da bo tudi tokrat posebna, čeprav drugačna, ker gledalci v dolino pod Ponce ne bodo mogli priti.

Aljoša Dolhar, vodja tekmovanja

Čutim določeno mero odgovornosti. Letos so priprave že od vsega začetka potekale malce drugače kot po navadi. Imeli smo specifično situacijo in sicer smo na letalnici imeli tri vrste snega. Od marčevske prireditve nam je ostalo približno 4000 kubičnih metrov snega, ki smo ga shranili in potem uporabili že decembra. Na to podlago je zapadlo še precej naravnega snega. Količinsko ocenjujemo, da ga je bilo okrog 12.000 kubičnih metrov. Dodatno smo še proizvedli približno 5000 kubičnih metrov umetnega snega. Tekmom zime smo v sodelovanju z NC Planica sproti teptali doskočišče in iztek, sneg smo stiskali, ga mešali in predvsem preprečevali plazenje. Na naletu smo ravno tako ohranili smučino iz decembra. Le to smo potem morali očistiti in ponovno vrezati. Trenutno je situacija taka, da smo danes začeli z odstranjevanjem rezervnega snega, ki smo ga imeli shranjenega v izteku. S teptalnim strojem sneg razporejamo po letalnici. Naletno smučino imamo praktično že gotovo, tako da čakamo le na to, da jo odpremo in začnemo uporabljati. S strojnimi deli bomo gotovi v petek popoldne. V soboto in nedeljo načrtujemo veliko akcijo z našo ekipo, ki bo vse pripravila za torkov preizkus.

Danes in jutri v Planici potekata izbirna treninga za predtekmovalce. Po jutrišnjem dnevu bomo oblikovali ekipo 20-25 predskakalcev, ki bodo skakali naslednji teden. V torek ob 15.30 uri pričakujemo prvo serijo preizkusa letalnice. Druga serija je v načrtu ob 17. uri, zato da bomo istočasno lahko izvedli test vidljivosti in pogojev. Kar se tiče vremenske napovedi moram reči, da je trenutno precej ugodna. Od torka naprej pričakujemo stabilno vreme, temperature bodo zmerne. Ponoči od -5 do -8, kar nam bo olajšalo delo. Dnevne temperature se bodo gibale od 2 do 8 stopinj. Vreme bo delno jasno do pretežno oblačno, kar je za nas bolje kot zelo jasno vreme. Upam, da je ta napoved točna. Tudi glede vetra naj bi bile razmere zelo stabilne. Tudi vreme nam gre trenutno zelo na roko. Kdo bo skočil prvi, bo znano po jutrišnjem treningu.

Letos se bo v Planici zamenjala celotna žirija tekmovanja, ne samo vodja tekmovanja. Prišlo je tudi do menjave TD in ATD. V nedeljo po tekmi bomo videli kaj to pomeni. Tehnični delegat bo Ivo Greger iz Češke, ki po mojih informacijah s poleti še nima nobenih izkušenj, a je izkušen TD. Njegov asistent je moj asistent na poletih, Thomas Hasselberger iz Nemčije. Dobro sva sodelovala že na vseh letalnicah in upam, da bo to nekaj odtehtalo in da bomo kot žirija delovali usklajeno. 

Več kot pol stoletja povezanosti s Planico

S smučarskimi skoki v Planici je neločljivo povezana tudi vodilna slovenska zavarovalniška družba – Zavarovalnica Triglav. Njen logotip je že vse od izgradnje letalnice bratov Gorišek pred več kot petdesetimi leti tarča najboljših smučarskih skakalcev, ki v dolini pod Poncami zaključujejo tekmovalno sezono. Največjemu slovenskemu športnemu prazniku pa se tudi letos pridružuje kot Zlati sponzor Planice 2021.

Zavarovalnica Triglav bo kljub izrednim razmeram ogled slovenskega športnega spektakla tudi letos omogočila osnovnošolcem iz različnih socialnih okolij. Najmlajši navijači bodo za najboljše smučarske skakalce v okviru akcije Otroci Triglava v Planici tokrat navijali na oddaljen način. Njihove spodbude pa bodo junaki zime deležni na velikih zaslonih v izteku skakalnice.

Medtem ko bo virtualna tribuna na četrtkov tekmovalni dan rezervirana le za osnovnošolce, lahko svoje mesto na njej ob preostalih dneh zasedejo tudi drugi ljubitelji smučarskih skokov. Zvesti navijači se lahko k soustvarjanju edinstvenega navijaškega vzdušja v Planici že danes prijavijo na spletni strani triglav.si/planica.

Arhiv novic