17.3.2010

Gros: "Letalnica je pripravljena za dolge polete"

Planica – Vsi, ki ste se že danes odpravili v dolino pod Poncami, vam gotovo ni žal. Prekrasna kulisa, ki je nagradila organizatorje, ki so že danes brezhibno pripravili letalnico, nikogar ni pustila ravnodušnega. Tudi vremenska napoved za prihodnje dni pa ni slaba, še več – nekaj rahlega poslabšanja se mogoče obeta le v nedeljo.

Planica – Vsi, ki ste se že danes odpravili v dolino pod Poncami, vam gotovo ni žal. Prekrasna kulisa, ki je nagradila organizatorje, ki so že danes brezhibno pripravili letalnico, nikogar ni pustila ravnodušnega. Tudi vremenska napoved za prihodnje dni pa ni slaba, še več – nekaj rahlega poslabšanja se mogoče obeta le v nedeljo.

Kako krasno je bilo danes v Planici je potrdil tudi Jaro Kalan: “Mislim, da smo prišli v pravem trenutku na pravo mesto. Planica je danes zasijala v vsej svoji lepoti z novo sedežnico in prenovljeno letalnico na čelu. To je tisto, kar smo dolgo časa sanjali in si dolgo časa prizadevali, da bi uresničili. Mislim, da bo ta planiški praznik uspešen zaključek te izjemno uspešne sezone Smučarske zveze Slovenije. Prepričan sem, da bodo tudi na tem svetovnem prvenstvu naši letalci pokazali svoje znanje in dosegli takšne rezultate, da se bomo lahko vsi skupaj veselili. Prepričan sem, da bo Planica pokala po šivih in upam, da bo tudi vreme služilo lepim, dolgim in varnim poletom.«

Obujte se primerno zimi!

Veliko število obiskovalcev v Planici je že nakaj običajnega. A župan občine Kranjske Gore, Jure Žerjav, opozarja: »Pod Poncami vlada še prava zima, zatorej se vsi opremite temu primerno.«Marsikdo bi se kaj lahko uštel pri izbiri svoje obutve, ko se odpravi od toplega doma, nato pa v Planici naleti na pravo zimo z obilico snega.

Generalni sekretar organizacijskega komiteja, Primož Finžgar, je potrdil, da je vse pripravljeno za izvedbo svetovnega prvenstva v poletih, ki se jutri pričenja z uradnim treningom in kvalifikacijami: “Kot vidite, smo na tekmovanje dobro pripravljeni. Kot ponavadi zadnje priprave potekajo malce bolj nervozno, a vseeno, skakalnica je pripravljena, prizorišče je pripravljeno, tako da bomo jutri pričeli s tekmovanjem in verjamem, da bo le to tudi uspešno zaključeno. Želim si samo tega, da bodo vsi, ki bodo prišli v Planico, dolino tudi zapuščali zadovoljni.”

Znižanje mize za varnejše polete

Vse že veste, dodajmo še vidik Jelka Grosa, enega najbolj odgovornih za dolge in varne polete junakov Planice 2010: »To da je letalnica že prvi dan tako brezhibno pripravljena, kot je letos Planica in že ne veš kaj bi se še zmislil, da bi ljudje sploh delali, potem si lahko samo zadovoljen. Poudariti velja, da so ljudje tukaj že sami zelo dobro organizirani, kar so pridobili z leti dela tu. Vsi ti zelo dobro vedo kako in kaj in kljub temu, da je na današnji dan ponavadi kar velika nervoza, tega danes ni bilo opaziti. To pomeni, da smo bili vsi pripravljeni in smo samo še čakali, kaj bodo storili tekmovalci na skakalnici. Poleg mojih sodelavcev bi se rad zahvalil tudi Janezu Gorišku, ki je predlagal znišanje odskočne mize za pol stopinje. Izkazalo se je, da te pol stopinje prinese letalca kar precej nižje nad hrbtiščem. Z mojega zornega kota dolgih in lepih poletov je to bolje, saj to pomeni, da če nižje preletiš hrbtišče in imaš nekje od 180 metrov naprej ugodno zračno blazino, najboljši letalci tam samo pospešujejo in priča smo dolgemu poletu. Letalnica je pripravljena za dolge polete.«

Arhiv novic