24.3.2013

Prva zmaga Jurija Tepeša v karieri

9000 tisoč gledalcev je v Planici pozdravilo zmago Jurija Tepeša in tretje mesto Petra Prevca.

V sneženje odeta Planica je pričakala najboljše skakalce sveta, ki so se pomerili na zadnji, 35. tekmi sezone. Po pravilih Mednarodne smučarske zveze (FIS) ima na zaključni preizkušnji sezone pravico nastopa najboljših trideset ter minimalno štirje Slovenci. V dolini pod Poncami so tako slovensko trobojnico predstavljali Andraž Pograjc, Peter Prevc, Jurij Tepeš in Robert Kranjec. V prvi seriji je najbolje nastopil Jurij Tepeš, ki velja za enega najboljših letalcev. S skokom 217,0 metra je Ljubljančan vodil pred reprezentančnim kolegom Petrom Prevcem (218,0 m). Najbližje se jima je uspel približati Nemec Michael Neumayer(209,0 m), a je bil njegov zaostanek že 12,0 točk za Tepešem. Kranjec (206,5) je bil deseti, Pograjc (186,0) pa 24.

[foto: BOBO]

Jurij do prve zmage v karieri

V finalni seriji so tako kot v prvi seriji vladale zahtevne vremenske razmere, zaradi česar sta obe seriji potekali z manjšimi prekinitvami. V finalu je napadel šestouvrščeni po "prvem polčasu" Rune Velta (207,5; 217,5), ki je bil ključni član Norvežanov pri osvojitvi pokala narodov. Velta je namreč vodil vse do nastopa Tepeša (214,0), ki ga je danes edini uspel ugnati. Na zadnji tekmi sezone je tako 24-letnik slavil prvo zmago med svetovno elito. "Sanjski zaključek sezone. Najlepše je zmagati doma. Po tihem sem si želel zmage, a si tega nisem upal priznati. Vse se je izšlo odlično. Po padcu na treningu sem pričel skakati nekoliko drugače. Za menoj je dolga sezona, sem kar utrujen," je po tekmi dejal Tepeš. Slovenski uspeh je pred 9.000 gledalci dopolnil Peter Prevc (212,5) na tretjem mestu, s čimer se je prav na vseh planiških tekmah zavihtel na zmagovalni oder. "Z vikendom v Planici sem zelo zadovoljen. Sem užival. S tremi uvrstitvami na zmagovalni oder sem naredil nekaj velikega. Neverjetno. Sezona se ni mogla končati uspešnejše," se je uspeha razveselil Prevc.

Kranjec je v drugo daljavo popravil za tri metre ter se po lestvici povzpel vse do šest šestega mesta. "Današnji rezultat ni slab. V radiusu nisem uspel narediti najbolje, zato sem izgubljal hitrost. Za celotno ekipo je super vikend," se je ekipnega uspeha razveselil leteči Kranjec ter dodal, da je zelo zadovoljen tudi s šestim mestom v svetovnem pokalu. Četrti finalist Pograjc je v drugo s skokom 185,5 m ohranil pozicijo iz prve serije, torej 24. mesto. "Z današnjo tekmo sem zadovoljen. V Planici sem naredil velik korak naprej, bilo je naporno, a nepozabno," je vikend pod Poncami povzel Pograjc.

"Odlično. Čestitke Juriju, Petru in Robertu. Vesel sem, da je Juriju uspelo zadržati vodstvo po prvi seriji. Juriju privoščim zmago. Doseči zmago na tekmi v Planici je nekaj največ kar lahko doživi trener. Dvakrat v dveh dneh poslušati Zdravljico je nekaj neverjetnega. Sezona nam je uspela, bila je sanjska" je po tekmi dejal glavni trener Goran Janus.

V pokalu narodov Norvežani pred Avstrijci

Zmagovalec svetovnega pokala je postal Avstrijec Gregor Schlierenzauer (1620 točk), drugi je Norvežan Anders Bardal (999), tretji pa Poljak Kamil Stoch (953). Kranjec (802) je zasedel šesto mesto, Slovenka ekipa pa je skupno zbrala rekordnih 4664 točk. S šestimi točkami prednosti je v pokalu narodov slavila Norveška pred Avstrijo.


Rezultati: Svetovni pokal .: Planica :. Uradni rezultati
Lestvica: Svetovni pokal

Lestvica: Svetovni pokal :. Poleti
Fotogalerija: 24.03.2013, Planica


Arhiv novic