22.9.2018

Seidl z odlično predstavo še korak do skupne zmage

Avstrijec Mario Seidl je z odlično predstavo in zanesljivo zmago na prvi tekmi finala poletne velike nagrade v nordijski kombinaciji v Planici storil velik korak k skupni zmagi. Njegov najbližji zasledovalec, Finec Illka Herola je osvojil 8. mesto in pred jutrišnjim velikim finalom zaostaja velikih 78 točk. Točke tudi za Vida Vrhovnika in prvič za Roka Jelena.

Image


Fotogalerija (ZZ/BoBo) >>>

Kombinatorci so v oblačni Planici ob 11. uri najprej začeli s skakalnim delom preizkušnje. Z odličnim skokom, dolgim kar 141.5 metrov si je ogromno prednost pred tekaškim delom preizkušnje priboril Avstrijec Mario Seidl, nesporni kralj letošnje sezone. Imel je kar 57 sekund naskoka pred najbližjim zasledovalcem, Norvežanom Espenom Bjoernstadom, ki je pristal pri 133.5 metrih. Tretji je bil Francoz Maxime Laheurte s točno minuto zaostanka. Edini izzivalec Seidla v skupnem seštevku, Finec Ilkka Herola je s 128 metri zasedal 13. mesto z zaostankom 1:56 minute za vodilnim.

Nedaleč za Herolo je bil najboljši naš, Vid Vrhovnik. S 122 metri je na 15. mestu imel 2:11 minuti zaostanka za Seidlom. Drugi naš najboljši je bil na 37. mestu Rok Jelen, takoj za njim je bil Matevž Malovrh, zaostanek obeh pa je že znašal več kot 4 minute. Slabih šest minut je na 40. mestu zaostajal Nik Knaus, medtem ko sta bila žal Ožbej Jelen in Gašper Brecl zaradi neustreznih dresov diskvalificirana.

Pred 10 km tekaško preizkušnjo je v Planico prišel tudi dež, ki je namočil vse nastopajoče in občinstvo ob progi Nordijskega centra. Tekmovalcev dež seveda ni preveč motil, zdelo se je, da najmanj prav Seidla, ki je brez težav nadzoroval potek tekme in zanesljivo prišel do prve zmage v tej sezoni, s tem pa je še utrdil vodstvo v skupnem seštevku poletne velike nagrade. Na drugo mesto se je z odličnim tekom na razmočenem planiškem asfaltu prebil njegov rojak, Martin Fritz, sicer šele osmi po skokih, v cilju pa je imel 33 sekund zaostanka za rojakom. Uvrstitev na stopničkah je uspel zadržati Francoz Laheurte, kar je njegov največji uspeh kariere po 12 letih. Za Seidlom je danes zaostal 44 sekund.

Praktično celotno preizkušnjo je sam tekel naš najboljši, Vid Vrhovnik, ki je na koncu v cilj prišel na 19. mestu in s tem pobral nove točke poletne velike nagrade. Veseli pa tudi dobra predstava Roka Jelena, ki je do prvih točk na najvišjem nivoju prišel s 27. mestom. Matevž Malovrh in Nik Knaus sta ostala izven najboljše trideseterice na 38. in 40. mestu.

V skupnem seštevku ima Seidl pred jutrišnjo sklepno tekmo sezone kar 78 točk naskoka pred danes osmim Fincem Herolo, Fritz je skočil na tretje mesto s 140 točkami zaostanka za vodilnim rojakom. Vrhovnik je z 18 točkami na skupno 38. mestu.

Jutri se v Planici poskusna serija začne ob 10. uri, uro kasneje bo na sporedu skakalni del preizkušnje, ob 13. uri pa še tek na 10 km progi. 

Arhiv novic