17.3.2010

V Planici se poslužite krožnega prometa

Planica - V Planico se odpravljate lahko z osebnim avtomobilom, z avtobusom ali še kako drugače. Opozoriti velja, da letos nikakor ne bo možno v Planici preživeti z avtodomom. Več o samem prometnem režimu, pa je povedal Jože Ajdišek.

Planica - V Planico se odpravljate lahko z osebnim avtomobilom, z avtobusom ali še kako drugače. Opozoriti velja, da letos nikakor ne bo možno v Planici preživeti z avtodomom. Več o samem prometnem režimu, pa je povedal Jože Ajdišek.

Prometna infrastruktura v Planici. Največ o tem ve povedati Jože Ajdišek, vodja komisije za promet in vstopnino pri OK: »Na letošnje prvenstvo smo se res dobro pripravili. S samo pripravo smo začeli že lansko jesen, ko smo urejali in galadili površine, kjer bomo v teh dneh še kako rabili vsak meter za parkiranje. Rad bi opozoril na objektivno dejstvo, ki se ga morajo obiskovalci enostavno dobro zavedati – prometna infrastruktura v Planici je takšna, da je to ena sama cesta in da imamo na razpolago samo toliko parkirnih površin kolikor jih imamo – torej za okrog 2000 osebnih vozil in približno 120 avtobusov. Vse ostale obiskovalce smo tako na drug način prisiljeni kanalizirati v Planici – peš, s krožnimi prevozi avtobusov... To pomeni ustrezno kombiniranje organizatorjev ob pomoči policije. Pripravili smo nekaj rezerve parkirnih površin na travnikih, ki smo jih tudi splužili. Poudariti moram, da bo to tega piršlo le v skrajnosti, ko bodo razmere to dopuščale oz ko se nam bo v prometu pojavila taka blokada, da bi morali enostavno ceste sprazniti. Napoved za obisk je, zlasti v soboto, po dosedanjih podatkih zelo velika, nad pričakovanji. Zato smo prisiljeni načrtovati marsikaj, tudi izrednega. Potrudili se bomo, da bomo vsem obiskovalcem zagotavljali optimalne pogoje, tudi za tiste, ki bodo parkirali zelo daleč, celo proti Vršiču, da jim zagotovimo pomoč s krožnim prometom. Rad bi opozoril še na nekaj posebnosti. Del regionalne ceste od nekdanjega mejnega prehoda z Italijo pa do Planice bo v soboto namenjen za parkiranje avtobusov, v skranjem primeru tudi v dveh kolonah. Vsi obiskovalci, ki bi prišli s temi avtobusti, bodo s krožnim prometom prepeljani v Planico. Peš poti smo glede na vremenske razmere utrjevali tako iz Podkorena kot iz Kranjske Gore – vse poti smo teptali, malce pa nam sedaj nagaja le toplo vreme. Želja je, zagotoviti vsem pešcem normalno hojo. Če povzamem še parkirne površine – računam, da lahko zagotovimo od 5500 do 5700 parkirnih površin za osebne avtomobile in približno 270 do 300 za avtobuse. To pomeni, da na ta način v Planico hkrati lahko spravimo 28.000 do 30.000 ljudi. Vse kar bi bilo več, pomeni, da bodo parkirani avtomobili že prej. Vsi ti, bodo v Planico lahko prišli s krožnim prevozom.«

Arhiv novic