20.3.2017

Novinarska konferenca v Celovcu: V Planici se obeta napet finale

V Celovcu je potekala tiskovna konferenca, ki jo je priredila Slovenska športna zveza (SŠZ)

Image

 

PLANICA/CELOVEC, 20. marca 2017 – Velikanka bratov Gorišek v Planici, ki dopušča polete tudi nad 250 metrov, bo ta konec tedna (od 23. do 26. marca 2017) spet prizorišče finala svetovnega pokala v smučarskih poletih. Priprave na finale sezone so več ali manj zaključene in velikanka odlično pripravljena, so zagotovili organizatorji finala na dobro obiskani mednarodni tiskovni konferenci, ki jo je priredila Slovenska športna zveza (SŠZ) v Športnem parku v Celovcu. Tudi razplet na zadnjih tekmah za pokal Raw Air na Norveškem je poskrbel zato, da se v Planici obeta zelo napet finale, kajti tako odločitev o skupnem zmagovalcu svetovnega pokala kot tudi v pokalu nacij še ni padla. Morda pa se bo konec tedna v Planico celo vrnil šele preteklo soboto postavljeni svetovni rekord Avstrijca Stefana Krafta iz Vikersunda z 253,5 m!

Na mednarodni tiskovni konferenci, katero je vodil predsednik Slovenske športne zveze (SŠZ) Marijan Velik, je Franci Petek, svetovni prvak na veliki skakalnici v Predazzu leta 1991 in novi direktor Smučarske zveze Slovenije (SZS) poudaril, da je letalnica v Planici v odličnem stanju in da bodo obiskovalci videli "veliko dolgih poletov". Na vprašanje, ali je v Planici pričakovati celo nov svetovni rekord, pa sta Petek kot tudi Robert Kranjec, svetovni prvak v smučarskih poletih iz leta 2012 iz Vikersunda, ter predstavnik SZS za stike z javnostjo, Tomi Trbovc, potrdila, da svetovni rekord ni izključen.

"Sicer svetovnega rekorda ni mogoče načrtovati, se pa zgodi, če se ujemajo vsi odločilni dejavniki za takšen dogodek. Tako da je bilo preteklo soboto na letalnici v Vikersundu, ko je Avstrijec Stefan Kraft letel na 253,5 metra", je dejal Petek. Vsekakor so v Planici možni poleti tudi nad 250 metrov, je potrdil še četrti udeleženec na tiskovni konferenci, nekdanji avstrijski smučarski letalec Martin Koch iz Beljaka, danes analitik in komentator za smučarske skoke in polete na Avstrijski radioteleviziji (ORF).

Smučarji letalci se bodo v Planici borili za zmage na skupno treh tekmah: v petek in nedeljo sta na sporedu posamični tekmi, v soboto pa še ekipna. Že v četrtek pa je na sporedu uradni trening in kvalifikacije. Razlika med Kraftom in Poljakom Kamilom Stochom pred obema zadnjima tekmama v Planici znaša samo 31 točk, v pokalu nacij je razlika med Poljsko in Avstrijo prav tako dokaj tesna - 263 točk. "V Planici je torej še vse mogoče", je dejal Koch na tiskovni konferenci in menil, da sta pri obeh posamičnih tekmah sicer favorita Kraft in Stoch, toda je še nadaljnjih okoli 15 letalcev, ki bi prav tako lahko zmagali.

Medijski šef SZS Tomi Trbovc pa je še povedal, da so za Planico 2017 prodali že nad 40.000 vstopnic, skupno pa pričakujejo letos v dolini pod Poncami blizu 70.000 obiskovalcev. Vstopnice je torej mogoče še kupiti, med obiskovalci pa tudi letos pričakujejo nekaj tisoč iz Koroške in ostale Avstrije, saj bo Kraft prišel v Planico kot vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala. Pričakovati pa je tudi veliko Poljakov, Norvežanov in Nemcev, največ obiskovalcev pa bo seveda iz Slovenije, saj hočejo domačini za zaključek sezone videti tudi slovensko zmago vsaj na eni od treh tekem, je bilo še povedano na tiskovni konferenci. 

Poleg tekem smučarjev letalcev za zmago in kristalne globuse pa bo v dolini pod Poncami in v Kranjski Gori poskrbljeno tudi za dobro vzdušje in zabavo. Tako bo od četrtka do nedelje potekal bogat zabavni program z znanimi glasbeniki, ki bodo popestrili dogajanje od jutra do poznega večera.

V okviru tiskovne konference je bila predstavljena tudi Mini-Planica, mobilno mini-skakalnico, ki jo je - skupaj z Norvežani - izdelal Franci Petek in s katero želi Smučarska zveza Slovenije motivirati mladino za smučarske skoke.

Direktor deželnega urada za šport mag. Arno Arthofer pa je v okviru tiskovne konference izpostavil vse bolj tesno sodelovanje med Koroško in Slovenijo na področju športa. Pri tem je izpostavil slovesno podpisani Letter of intent (Pismo o nameri) med obema deželama, ki je že obrodila prve konkretne sadove, mdr. sodelovanje med Planico in Beljakom. Velik prispevek pri tem sodelovanju pa je pripisal Slovenski športni zvezi. (sšz/I.L.) (Foto: QSPICTURES)

Arhiv novic