26.3.2017

Za konec P. Prevc 6., Tepeš 8., Kraftu zmaga z 250 metri

Veliki finale finala svetovnega pokala v smučarskih skokih in poletih za sezono 2106/17 se je v Planici zaključil z eno serijo v konkurenci. Stefan Kraft je z 250 metri postavil nove rekorde, odlično so leteli tudi naši orli. Najboljši je bil Peter Prevc na 6. mestu, Jurij Tepeš je bil 8.

Image


Finale planiškega praznika vsako leto znova pomeni tudi finale sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih. Vreme tokrat ni najbolj sodelovalo z organizatorji, tekmovalci in 16.500 gledalci (skupaj 75.000 gledalcev od četrtka do nedelje) pod Poncami, saj je finalna serija po sedmih letalcih odpadla. Razlog: prihajajoča vremenska fronta, ki bi izdatno ogrozila varno izvedbo tekmovanja. Tako so za končne rezultate obveljali kar rezultati prve serije, v kateri je nastopilo samo 30 najboljših skakalcev letošnje sezone.

Kraft prvi s tremi poleti prek 250 metrov

Sezono je v velikem slogu, z 250 metri in prepričljivo zmago sklenil Stefan Kraft. S tem je postal prvi človek na svetu s tremi poleti preko 250 metrov, hkrati pa je poskrbel, da sta Planica in Vikersund zdaj izenačena s po 4 poleti preko 250 metrov. Drugo mesto je danes, podobno kot v petek, osvojil Nemec Andreas Wellinger z 238.5 metri, z 236,2 točkami pa je imel 8,1 točke manj od Krafta. Zimzeleni Noriaki Kasai je z 239 metri in 223,9 točkami poskrbel za še druge stopničke na letalnicah ob zaključku sezone.

V Planici so ponovno ponosno plapolale številne slovenske zastave. Foto: BoBo

Za hiter konec sezone dobri poleti

Odlično so bili tudi naši orli. Peter Prevc je sezono sklenil na 6. mestu z 229 metri in 211,9 točkami. "Tako kot celotna sezona. Vse je bilo zelo hitro. Škoda, da je prišel ta veter. So ga kar nekako pričakovali, glede na to, da so vse skupaj hitro odpovedali. Fantje smo se na vrhu skakalnice kar spogledali. Kaj pa zdaj? Smo šli pa po drugi poti navzdol," je po prihodu z vrha letalnice razmišljal Peter, ki je uspeh njegovega naslednika Krafta videl takole: "Privoščim mu, seveda! Čisto iskreno, pa sem tudi malo nevoščljiv, saj točno vem, kaj se mu zdaj plete po glavi." Uspeh je dopolnil Jurij Tepeš na 8. mestu z 231.5 metri in 209,9 točkami. "Vesel sem, da se je sezona končala na tak način, kot se je. Vedel sem, da čisto na vrh ne morem, a za tak rezultat sem bil še sposoben. Zelo sem si želel, da je te sezone že konec. Poleti so res super, vendar na koncu mi ni šlo, nabralo se je preveč stvari in bilo je že kar težko," je povedal Tepeš.

Na 17. mestu je sezono končal Domen Prevc z 226.5 metri in 193,8 točkami, Jernej Damjan je bil z 212 metri in 189,5 točkami 24., potem ko je kot zadnji skočil tudi v finalni seriji - 226 metrov. "Ne, da nisem zadovoljen, ker je finale odpadlo, saj jaz ne vidim kaj piha in kaj ne, a ostaja grenak priokus. Naredil sem dober skok v finalu, ki je bil nato odpovedan, a žal tako je. Bistveno je, da je sezone konec in da bom glavo lahko malce odklopil," pa je povedal Damjan. Anže Lanišek je zadnje točke sezone ujel na 25. mestu, pristal je pri 212.5 metri, zbral pa je 185,0 točk. "Zelo lepo je pogledati v dolino, ko vidiš in slišiš vse te navijače. Ko završi med gladalci, je to nekaj nepopisnega, norega. Tega ne doživiš nikjer drugje," pa je dodal še Lanišek.

Kraft osvojil vse razen novoletne turneje

Stefan Kraft je, podobno kot lani Peter Prevc, letos pobral oba globusa, prvič velikega za skupno zmago in tudi malega za zmago v poletih. Skupno drugi je danes petouvrščeni Kamil Stoch, tretji pa danes diskvalificirani Daniel Andre Tande. Domen je najboljši Slovenec na 6. mestu, med deseterico je še Peter, na 9. mestu. V seštevku poletov je Kraft premagal Wellingerja in Stocha, Peter je peti, Tepeš osmi in Domen deveti. V pokalu narodov je premierno zmagala Poljska pred Avstrijo in Nemčijo, naša ekipa je končala na 5. mestu.

Stefan Kraft, Avstrija

"Danes sem želel prevzeti nazaj rekord letalnice, a mi žal ni uspelo. No, nič hudega, za mano je odlična sezona! Po vseh podelitvah so me premagale solze, prvič v življenju. Hvala celotni ekipi in tudi sotekmovalcem, zaradi katerih so bile tekme še bolj zanimive in napete."

Kamil Stoch, Poljska

"Zelo sem vesel skupnega drugega mesta, to je zares izjemno. Sezona je bila super, postali smo ekipni svetovni prvaki, osvojili smo pokal narodov. Poletel sem preko 250 metrov, kar je bila skrita želja. V Planico ne pridemo po zmago ampak po dolge polete. Vsako leto je tukaj fantastično. Te občutke bi rad obdržal in prenesel naprej."

Daniel Andre Tande, Norveška

"Sezona se je začela bolje, kot se je končala. Na koncu sem že čutil utrujenost, noge mi niso več ubogale, kot bi si želel. A tretje mesto je odličen rezultat, to je moja druga sezona v svetovnem pokalu in nimam se kaj za pritoževati."


Arhiv novic