19.3.2011

Zmaga pričakovano Avstriji, Slovenija tretja

Planica – Več kot 21.000 gledalcev pod Poncami je danes norelo ob poletih slovenskih orlov. Peter Prevc, Jernej Damjan, Jurij Tepeš in Robi Kranjec so Sloveniji prileteli tretje mesto na zadnji ekipni tekmi svetovnega pokala v tej sezoni. Zmagali so pričakovano Avstrijci.

Planica – Več kot 21.000 gledalcev pod Poncami je danes norelo ob poletih slovenskih orlov. Peter Prevc, Jernej DamjanJurij Tepeš in Robi Kranjec so Sloveniji prileteli tretje mesto na zadnji ekipni tekmi svetovnega pokala v tej sezoni. Zmagali so pričakovano Avstrijci.

Naši severni sosedje so bili najboljši že od prvega poleta v prvi seriji, ko je Thomas Morgenstern doskočil pri 215.5 metrih. Naši so bili po prvi skupini v prvi seriji na šestem mestu, potem ko je Peter Prevc poletel do 185.5 metrov. Jernej Damjanje dodal še meter Prevčevi daljavi, nato pa se je začel preboj naših proti vrhu. Jurij Tepeš je v tretji skupini poletel do 206 metrov, fenomenalni Robi Kranjec pa do 223.5 metrov in po prvi seriji je bila Slovenija izvrstna tretja. Vodili so Avstrijci, kjer je Martin Koch poletel 221.5 metrov, kar je bilo najdlje od naših severnih sosedov. Drugo mesto so zasedali Norvežani.

V finalni seriji so naši zelo zanesljivo zadržali vrhunsko tretje mesto in s tem stopničke za zmagovalce. Prevc je sicer skočil manj kot v prvi seriji, a to ni bilo usodno. Že naslednji naš, Damjan, je kar znorel in poletel do svojega osebnega rekorda pri 220.5 metrih. To je naše skorajda dokončno že utrdilo na tretjem mestu. Le tega je nato potrdil še Jurij Tepeš, ki je izenačil osebni rekord pri 207.5 metrih, Kranjec pa je za konec dodal še 212.5 metrov. Državni rekorder bi bil danes posamično le za Morgensternom in Gregor Schlierenzauerjem. Zmage so se torej pričakovano in s prednostjo debelih 130 točk veselili Morgenstern, Andreas Kofler, Koch in Schlierenzauer. Slednji je v poskusni seriji jadral kar do 233.5 metrov, kar je najdaljši polet do sedaj v Planici 2011. Drugo mesto so danes poslavljajočemu seMiki Kojonkoskemu pripravili Anders BardalJohan Remen EvensenBjörn EinarRomören in Tom Hilde.

Skakalni praznik s tem pod Poncami še ni končan. Danes od 18.00 ure bo v Kranjski gora podelitev štartnih številk za jutrišnjo posamično tekmo, kjer bo nastopila najboljša trideseterica svetovnega pokala in še en domač skakalec. To bo Jernej Damjan, ki se bo pridružil Juriju Tepešu, Petru Prevcu in Robiju Kranjcu, ki bodo zastopali barve Slovenije. Poskusna serija se prične ob 9.00 uri, tekma pa uro kasneje.

Izjave po tekmi

Andreas Kofler, Avstrija:

"Mislim, da je za celotno našo ekipi zelo dobra tekma. Vsi smo prikazali po dva dobra poleta. Letvica za zmago je bila danes visoko postavljena, saj so Norvežani in Slovenci prav tako leteli zelo dobro. Ne smemo pozabiti niti Poljakov, tako da je bil boj zares ogorčen. Vesel sem, da nam je uspelo zmagati tudi na tej tekmi."

Tom Hilde, Norveška:

"Avstrijce je trenutno nemogoče premagati. Na vseh ekipnih tekmah sestavijo osem odličnih skokov in to je nemogoče premagati. Mi ne sestavimo konstantnih skokov in tako nastane ta razlika do Avstrije."

Robert Kranjec, Slovenija:

"Vzdušje v ekipi je odlično. Današnje tretje mesto je potrditev uspeha iz Osla, kjer smo osvojili bronasto medaljo. S tem smo potrdili, da tisto ni bilo slučajno, kot so nekateri pisali. Tudi sam pa sem zelo vesel, da se mi je v Planici na oder za zmagovalce uspelo povzpeti tudi z ekipo."


Na sliki zgoraj: Slovenski orli (c) sloski.si
Arhiv novic