18.3.2011

Avstrijski tris, Kranjec padel v finalu

Planica – Avstrijski smučarji skakalci so na predzadnji posamični tekmi svetovnega pokala v tej sezoni deklasirali konkurenco. Zmagal je najboljši letalec te zimeGregor Schlierenzauer pred rojakoma Thomasom Morgensternom in Martinom Kochom. Najboljši Slovenec je bil Jurij Tepeš z rezultatom kariere na 12. mestu.

Planica – Avstrijski smučarji skakalci so na predzadnji posamični tekmi svetovnega pokala v tej sezoni deklasirali konkurenco. Zmagal je najboljši letalec te zimeGregor Schlierenzauer pred rojakoma Thomasom Morgensternom in Martinom Kochom. Najboljši Slovenec je bil Jurij Tepeš z rezultatom kariere na 12. mestu.

V oblačnem vremenu se je danes pod Ponce pripeljalo 9.500 ljudi, ki je pripravilo zelo dobro vzdušje pod drugo največjo letalnico na svetu. Le to po prvem dnevu tekmovanj z največjim nasmehom na ustih zapuščajo Avstrijci, saj so se Gregor SchlierenzauerThomas Morgenstern in Martin Koch zvrstili na prvih treh mestih. Po prvi seriji je sicer najbolje kazalo zmagovalcu svetovnega pokala, Morgensternu, ki pa je bil v finalu z 224 metri za dva metra prekratek in je zmago moral prepustiti rojaku Schlierenzauerju. Za Tirolca je to tretja zaporedna zmaga na poletih v tej sezoni, do nje pa je prišel z daljavo dneva v finalu – 226 metrov. Martin Koch je na stopničke skočil z 222.5 metri s petega mesta. Koch je na stopničke prišel tudi po zaslugi smole slovenskega državnega rekorderja Robija Kranjca. Po prvi seriji je Kranjčan z 212 metri zasedal odlično četrto mesto, v finalu pa je imel težave pri zaključku poleta in je padel pri 207 metrih. To ga je potisnilo na končno 16. mesto. Še pred njim je končal z 207.5 metri in 200 metri Jurij Tepeš na 12. mestu, ki je bil tako najboljši Slovenec danes. To je najboljša uvrstitev Tepeša v karieri svetovnega pokala. Vse pohvale pa tudi ostalim našim – Jernej Damjan je osvojil točke za 19. mestu, Peter Prevc je dobil prve točke na letalnicah za 21. mestu, podobno kot tudi državni prvak Dejan Judež, ki je prvič nastopil na tekmi svetovnega pokala in je osvojil 25. mestu. Izven finala je ostal le Mitja Mežnar na 34. mestu.

Petkove sanje Slovenije in Robija Kranjca so se takole končale v snegu
V skupnem seštevku poletov je Schlierenzauer povečal prednost pred Kochom na 64 točk, tretji Morgenstern zaostaja še 19 točk za sovaščanom iz Beljaka. V nedeljo bo tako Schlierenzauer po vsej verjetnosti na letalskem prestolu zamenjal lanskega zmagovalca Robija Kranjca.
Jutri bo na sporedu ekipna preizkušnja, za Slovenijo pa bodo skakali Peter Prevc, Jernej Damjan, Jurij Tepeš in Robi Kranjec, čigar padec naj razen modric ne bi pustil hujših posledic.
Izjava Matjaža Zupana:
"Prve točke za Dejana Judeža v svetovnem pokalu in Petra Prevca na letalnici ter najboljši rezultat kariere Jurija Tepeša – mislim, da je to lepo, posebno ker smo to dosegli doma. Videli smo lepo tekmo, ne glede na to, da je bila tekma popoldne, pa ni bilo močnega vetra v hrbet. Zato smo lahko videli ravno tako dovolj dolge polete. Za kaj več v teh razmerah vseeno ni bilo možno. Hitrost na zaletu je bila dokaj visoka za letalnico, za daljše polete pa bi potrebovali nižjo hitrost in več termike spodaj. Skok Robija je bil z mize zelo lep, nato pa se je videlo, kot da je let nadaljeval preveč agresivno. Zgornji del telesa je bil preveč agresiven in takrat se razbremenijo noge, pri teh hitrostih pa smuče začnejo poplesavati po zraku in jih je težko umiriti. Želja je vsekakor bila, to je čutil tudi Robi. Potrebno se bo le malce umiriti in tako bo lahko pokazal vrhunske polete."


Na sliki zgoraj: Zmagovalci (c) sloski.si
Arhiv novic