12.12.2020

Planica za najboljšega letalca na smučeh okronala Karla Geigerja

Nemec Karl Geiger je v Planici 2020 osvojil naslov svetovnega prvaka v smučarskih poletih. Srebro je osvojil Norvežan Halvor Egner Granerud, bron pa še en Nemec, Markus Eisenbichler. Najboljši domači predstavnik je bil Anže Lanišek, ki je zasedel 12. mesto.

Image

Anže Lanišek je stopnjeval svoje polete in na koncu končal na 12. mestu © Foto BoBo

FOTO GALERIJA >>

Drugi dan 26. svetovnega prvenstva v poletih v naši Planici je prinesel odločitev o novem svetovnem prvaku v tej disiciplini. Slovenska reprezentanca je preko noči ostala brez Timija Zajca, ki je tako na domačem prvenstvu zasedel končno 30. mesto in glavnega trenerja Gorazda Bertonclja, njegovo vlogo je do konca prvenstva prevzel dosedanji pomočnik, Robert Hrgota

V poskusni seriji pred tretjo v konkurenci je odlično poletel Anže Lanišek, 231.5 metrov, kar je bila druga ocena serije. V tretji seriji je bil prvi od naših na vrsti Domen Prevc, ki je poletel 201.5 metrov, s skupno 530,3 točkami pa je zadržal 23. mesto tudi po tretji seriji. Bor Pavlovčič je pristal pri 203.5 metrih, 537,5 točk pa je bilo dovolj za 19. mesto pred finalnim skokom. Še en zelo dober polet je prikazal Lanišek, ki je v težkih razmerah pristal pri 215.5 metrih, 565,7 točk pa je pomenilo 15. mesto po treh poletih.

Na samem vrhu se ni veliko spremenilo. Vodstvo je tudi po tretji seriji zadržal Nemec Karl Geiger, ki je poletel 240.5 metrov, s 659,2 točkami pa je imel kar lepo prednost pred Norvežanom Halvorjom Egnerjem Granerudom. Slednji je poletel 239 metrov, zbral pa je 651,5 točk. Tretje mesto je zasedal Markus Eisenbichler s 643,0 točkami, poletel pa je 234.5 metrov. Le točko je zaostajal Avstrijec Michael Hayböck, ki je poletel 237.5 metrov.

V finalni seriji 26. svetovnega prvenstva v poletih je Prevc poletel 207.5 metrov, s skupno 712,7 točkami pa je napredoval na končno 21. mesto. "Zadovoljen sem vsaj s tem, da je nek napredek v primerjavi z včeraj. Ampak to ni napredek, kot sem si ga želel. Odpravili smo nekaj malenkosti, a to je daleč od tega, kar sem si želel," je za TV Slovenija po tekmi povedal Prevc. Pavlovčič je zadnji polet na domači letalnici zaključil pri 203.5 metrih, s 715,5 točkami pa je končal tik pred Prevcem na 20. mestu. "Danes sem malo bolj zadovoljen. Dobil sem nekaj občutkov, tako da lahko jutri nadaljujem iz tega. Je bil pa to moj prvi nastop na prvenstvu, nabiram izkušnje in to je fino," je dodal Mojstrančan.

Drama za naslov prvaka pripadla Nemcu

Sijajno pa je posamično tekmo zaključil Lanišek, ki je jadral do 228 metrov, s 777,2 točkami pa se je dvignil na končno zelo solidno 12. mesto. "Res sem užival. Res škoda prve serije, tam sem izgubil vse. Danes sem pokazal, da znam, da lahko sestavim dva dobra skoka. Žal je bila tista prva serija, a nimaš kaj, življenje gre naprej, jutri je nov dan in nova priložnost," je po prvenstvu razmišljal Lanišek na TV Slovenija.

Boj za odličja se je razplamtel med najboljšo četverico po treh poletih. Hayböck je z 220.5 metri poletel premalo, zbral je 845,1 točk. Eisenbichler je bil zanesljiv z 230 metri in je osvojil bronasto medaljo z 859,3 točkami. Fantastično je znova poletel Granerud, kar 243 metrov, zbral pa je 876,7 točk. Drama je bila popolna, ko je Geiger poletel 231.5 metrov in šele po dolgotrajnem seštevanju vseh točk je bilo jasno, da je Geiger naslov svetovnega prvaka osvojil s pol točke prednosti pred Granerudom, zbral je namreč 877,2 točk. 

Tekmo skozi slovensko prizmo je za TV Slovenija takole povzel tokratni glavni trener, Hrgota: "Anže je včeraj in danes dokazal, da sodi čisto zraven najboljših. Le v prvi seriji je naredil ponesrečen skok, sicer pa je opravil tri zelo solidne, dobre skoke. Je svetla zvezda v trenutni situaciji in veseli nas, da imamo močnega aduta, ki se bo boril tudi jutri za pomoč Sloveniji za visoko uvrstitev. Bor je bil zelo soliden 20., če bi ga pred sezono vprašali, če bi bil s tem zadovoljen, mislim, da bi to kar potrdil. Od Domna se je pričakovalo več, je pa danes naredil napredek. Upam, da bo napredoval tudi jutri in da imamo za ekipo močno bazo, močno ekipo." 

Prvenstvo pod Poncami se bo sklenilo z jutrišnjo ekipno tekmo, za Slovenijo bodo nastopali Peter Prevc, Domen Prevc, Bor Pavlovčič in Anže Lanišek.

Program svetovnega prvenstva v poletih v Planici

Nedelja, 13. 12. 2020 - ekipna tekma

15:00 Poskusna serija
16:00 Prva serija
Finalna serija
Podelitev odličij v Planici

Arhiv novic