21.3.2015

Slovenski orli zmagovalci ekipne tekme v Planici

Slovenski orli so se na ekipni tekmi v Planici vsem ljubiteljem smučarskih skokov, ki so prišli v dolino pod Poncami, oddolžili z ekipno zmago.

Zgodaj zjutraj se je proti dolini pod Poncami vila dolga, počasi se premikajoča kolona vozil. Vsi so si namreč želeli v živo ogledati polete najboljših mojstrov smučarskih skokov. Poleg tega pa so seveda upali tudi čim boljši uspeh slovenskih orlov. Že poizkusna serija osmih ekip, ki so se prijavile na današnjo ekipno tekmo, je napovedala, da bodo danes odlični pogoji za letenje.


 Slovenski skakalci so slavili ekipno zmago [foto: BOBO]

Tekmovanje se je zaradi premočnega vetra v prsa odvijalo sorazmerno počasi z nekaj prekinitvami. To so nekateri bolj, drugi manj uspešno izkoristili. Žirija tekmovanja se je po koncu prve serije odločila, da finalni skok odpove, zaradi česar so za končne rezultate obveljali tisti iz ″prvega polčasa″. Končni seštevek točk je pokazal, da so bili Jurij Tepeš, Anže Semenič, Robert Kranjec in Peter Prevc tokrat premočni in dobili peto ekipno tekmo sezone. Najbolje izmed njih je nastopil Tepeš, kateri je poletel 237,0 m daleč in našo ekipo v prvi skupini popeljal v vodstvo. ″Vsaka tekma je zanima, stati na zmagovalnem odru pa se bi lahko navadil. Težav s prekinitvijo pri meni ni bilo, saj sem nastopil na začetku. Vse se mi je izšlo. Imel sem ugoden veter. V nedeljo je na sporedu nova tekma, ki se bo pričela iz ničle, in bo tako potrebno znova prikazati dva dobra skoka,″ je po tekmi menil Tepeš.

V nadaljevanju te priložnosti preostali člani ekipe niso izpustili in rajanje ob zmagi se je v izteku skakalnice lahko pričelo. V slovenski ekipi velja pohvaliti 21-letnega Anžeta Semeniča, ki je uspešno prestal krstni nastop na ekipnih tekmah. "Po ekipni tekmi so občutki super. Že celotni vikend kažem dobre skoke. Danes sem se osredotočil le na svoje naloge. Zelo sem vesel, da se je zbralo toliko navijačev. Na zmagovalnem odru je lepo poslušati Zdravljico,″ je dejal Semenič, ki je pristal pri 216,0 m.


 Robert Kranjec [foto: BOBO]

Znova se je med najboljše vrnil Robert Kranjec, ki je tokrat zajadral vse do 225,0 m, v izteku skakalnice pa je menil: ″Zmago je najlepše slaviti doma, pred številnimi navijači, ki nas podpirajo. Lepo bi bilo sicer še enkrat nastopiti, a ko na vrhu zaletišča izveš, da so finale odpovedali in si vodilni, se na to odločitvijo ne pritožuješ. Sicer se mi v skokih pojavljajo še napake, a je vse skupaj že veliko boljše. ″ Zadnji se je po zaletu planiške velikanke spustil Prevc, ki je z 218,5 m suvereno obranil prednost pred zasledovalci in Slovenija se je lahko razveselila druge ekipne zmage v Planici. "Skakalnica je lepa, zato je na nek način škoda, da nismo uspeli še enkrat nastopiti. Na zmagovalnem odru pa sem zapel Zdravljico in se tako pridružil vsem navijačem, ki so jo tudi peli. Pred nedeljo se bom poskusil čim bolj umiriti in spočiti," je razmišljal Prevc.


 Množičen obisk sobotne tekme [foto: BOBO]

Za našo ekipo so se na drugo mesto uvrstili Avstrijci (Stefan Kraft, Michael Hayboeck, Manuel Fettner, Gregor Schlierenzauer) in na tretje Norvežani (Johann Andre Forfang, Kenneth Gangnes, Anders Fannemel, Rune Velta).

V nedeljo zaključek sezone

Strokovno oceno nastopov naših fantov pa je podal glavni trener Goran Janus: "Vse čestitke fantom. Bili smo priča številnim prekinitvam, vendar se je na koncu žirija pravilno odločila. Pred domačimi navijači smo vsi zelo motivirani. Sedaj pa je naša glavna naloga, da se čim bolj umirjeno pripravimo na nedeljsko tekmo.

V nedeljo je na sporedu še zadnja tekma sezona, poskusna serija se prične ob 9.00, tekma pa ob 10.00. Prevc se bo s Severinom Freundom boril za veliki kristalni globus.


Rezultati: Svetovni pokal .: Planica :. Uradni rezultati

Fotogalerija: Planica, sobota


Arhiv novic