21.12.2019

Nova planiška zmagovalca sta Sundlingova in Chavanat, Lampičeva peta

V Planici so neumorni organizatorji v izjemno zahtevnih vremenskih razmerah uspešno izpeljali šprint za točke svetovnega pokala v prosti tehniki. Navdušila je Anamarija Lampič s 5. mestom, zmag se veselita Švedinja Jonna Sundling in Francoz Lucas Chanavat.

Image


Skozi kvalifikacije šprinta v prosti tehniki v domači Planici se je uspešno prebilo pet domačih predstavnikov, Anamarija Lampič, Katja Višnar, Vesna Fabjan, Alenka Čebašek in Janez Lampič. V četrtfinalu je kot prva od omenjene peterice nastopila Fabjanova, ki je s 26. časom kvalifikacij tekla v drugi skupini ob Švicarki Nadine Fähndrich, Švedinji Stini Nilsson ter Norvežankah Ane Appelkvist Stenseth, Maiken Caspersen Falla in Lotti Udnes Weng. Fabjanova je začela v ozadju, skušala presenetiti na vzponih, a se žal ni izšlo za prvi letošnji polfinalni nastop. V cilj je pritekla na šestem mestu v svoji skupini, naprej sta se uvrstili Falla in dvakratna zmagovalka Planice, Nilssnova.

V tretji četrtfinalni skupini je kot nosilka tekla Lampičeva, njene konkurentke so bile Švedinji Linn Svahn in Jennie Öberg, Rusinja Hristina Matsokina, Francozinja Enora Latuilliere in Švicarka, Alina Meier. Lampičeva je začela suvereno, v ospredju, tudi na napad Svahnove je dobro odgovorila in po obeh vzponih je bilo hitro jasno, da bo naša tekmovalka uvrščena v polfinale. Ciljno črto je prečkala takoj za Svahnovo, torej na drugem mestu.

V četrti četrfinalni skupini sta nastopili preostali naši, Višnarjeva in Čebaškova, ki sta tekli ob zmagovalki kvalifikacij, Švicarki Laurien van der Graaff, Švedinji Johanni Hagström, Rusinji Nataliji Neprijajevi in Italijanki Alice Canclini. Višnarjeva je začela odločno, v ospredju, na drugem vzponu pred ciljno ravnino je napadla vodilni Hagströmovi in Neprijajevo in si zanesljivo pritekla drugo mesto za Švedinjo ter prav tako uvrstitev v polfinale. Čebaškova je izkoristila težave van der Graaffove, ki je na enem izmed vzponov padla, se dobro borila do konca in v cilj pritekla na četrtem mestu.

Edini Slovenec v izločilnih bojih, Lampič, je nastopil takoj v prvi četrtfinalni skupini ob zmagovalcu kvalifikacij, Lucasu Chanavatu iz Francije, Norvežanoma Paalu Tröanu Auneju, Eiriku Brandsdalu, Rusi Aleksandru Bolšunovu in Čehu Janu Pečoušku. V zahtevni skupini je Lampič vseskozi držal stik s skupino, ki je v cilj pritekla v strnjenem redu, a žal se našemu edinemu finalistu ni uspelo prebiti v polfinale.

Sijajna Lampičeva do finala in rezultata sezone

Višnarjeva in Lampičeva sta tekli v drugi polfinalni skupini ob Švedinji Hagströmovi, Američanki Julii Kern, Nemki Sofie Krehl in Švicarki Fändrich. A še preden se je polfinale začel, je bilo tekmovanje zaradi nemogočih vremenskih razmer, dež se je spreminjal v sodro, nekajkrat je na nebu tudi zagrmelo, za nekaj minut prekinjeno. A trdoživim planiškim organizatorjem niti to ni moglo preprečiti izvedbe današnje tekme. V drugi polfinalni skupini je Lampičeva začela na drugem mestu, Višnarjeva pa na petem. Tako je bilo vse do zadnjega vzpona, ko je Kernova presenetila in prehitela vodilno Hagströmovo, Lampičeva pa je še naprej tekla na drugem mestu. Na zadnjem vzponu je napadla še Višnarjeva, a žal ni šlo do finalne vstopnice, medtem ko je Lampičevi to z drugim mestom zanesljivo uspelo!

V finalu se je Lampičeva udarila s Švedinjami Sundlingovo, Svahnovo in Nilssnovo, ter Američankama Caldwellovo in Kernovo. Lampičeva je prvi domači finale v karieri začela odločno, na prvem mestu pred vsemi konkurentkami. Na čelu je vztrajala v prvi tretjini proge, nato so na plin stopile Švedinje. Razpletlo se je na ciljni ravnini, kjer je padla Svahnova, do zmage pa je prvič v karieri prišla Jonna Sundling pred rojakinjo Nilssnovo, prvih stopničk v karieri pa se je razveselila še Američanka Kernova. Lampičeva je po odličnem začetku končala na petem mestu v njenem četrtem finalnem nastopu v karieri. 

Velike zmage v moški konkurenci se je razveselil Francoz Lucas Chanavat, ki je bil najboljši že v kvalifikacijah, drugi je bil Italijan Federico Pellegrino, tretji pa Norvežan Erik Valnes.

Po tekmi je največ razlogov za veselje v našem taboru imela Anamarija Lampič, ki je povedala: "Danes so bili pogoji posebni, ekstremni, a zdi se mi, da mi kar ugajajo. Fantje so se danes izkazali s pripravo smuči, zadeli so, sama sem imela zelo dober občutek. Danes sem šla postopoma, najprej kvalifikacije, nato četrtfinale in polfinale, nato je prišel finale. V vsakem nastopu sem si zadala, da moram biti že na začetku prva ali druga, ker je proga res zavita. Ni tako ozka, a zaradi ovinkov je zelo težko prehitevati in zato moraš biti vseskozi v ospredju. Mislim, da je bil danes ključ to, da si bil v ospredju."

Katja Višnar je zasedla 9. mesto, tako visoko v Planici še ni bila: "Razočarana sem, ker sem se na to tekmo posebej pripravljala, želela sem doseči več. Proga je bila odlična vse do prekinitve, ko je padal ledeni dež, kar me je malo zmotilo. Proga je bila počasnejša in zato je bilo težje prehitevati, saj je bil sneg počasnejši. Videla sem, da sem konkurenčna in močna na vzponih in v zaključku, ne dovolj hitri štarti pa so me danes stali boljše uvrstitve."

Do najboljšega letošnjega rezultata je z 20. mestom prišla Alenka Čebašek: "Danes sem res zadovoljna. Želela sem priti do točk, nato pa sem želela uvrstitev še malo izboljšati. 20. mesto je moj najboljši rezultat v Sloveniji, tako da je to dober dan zame."

Letošnje leto izrazita smola z vremenom

Po izrazito toplem novembru, je bilo v decembru le nekaj noči primernih za izdelavo umetnega snega. Hladno obdobje se je sicer končalo s snežnimi padavinami, temu pa je v zadnjem tednu sledila izrazita odjuga, ki je ne samo da stopila ves naravni sneg, temveč je krepko načela zaloge umetnega snega.

Odjuga je trajala 6 dni, temperature so bile tudi preko 10 stopinj Celzija, še največjo težavo pa predstavljajo močne padavine, ki so Gorenjsko zajele včeraj zvečer in trajajo tudi danes. Predvidoma bodo ponehale šele zvečer, skupna količina padavin pa bo predvidoma okoli 60l/kv.m.

Odjuge konec decembra sicer niso nič posebnega, je pa letošnja zaradi dolžine trajanja in visokih temperatur še prav posebej izrazita, svoje pa pridoda še močno sobotno deževje.

Arhiv novic