24.3.2022

Enzo Smrekar ob predstavitvi SP 2023: “Zlate čase smučanja živimo zdaj”

Slovenija bo naslednje leto gostila FIS svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju Planica 2023. Od 21. februarja do 5. marca 2023 bo dolina pod Poncami gostila 2500 športnikov in spremljevalcev iz 60 držav, ki se bodo za 24 kompletov medalj pomerili v treh disciplinah: smučarskih skokih, tekih in nordijski kombinaciji. Navijačem in tekmovalcem pa bo družbo delala čaplja VITA, uradna maskota svetovnega prvenstva.

Image

Foto: Bobo

Enzo Smrekar, predsednik Smučarske zveze Slovenije, ki je bil nedavno soglasno potrjen za nov štiriletni mandat na čelu največje športne organizacije v Sloveniji, ki zajema osem različnih športnih panog, je letošnjo zimsko sezono ocenil kot zelo uspešno. Dejal je, da zlate čase smučanja živimo zdaj: “7 olimpijskih medalj in 54 uvrstitev na stopničke svetovnega pokala je nekaj izjemnega.” G. Smrekar je prepričan, da bo Slovenija znala dobro izkoristiti priložnosti, ki jih organizacija svetovnega prvenstva ponuja.

Pri organizaciji sodelujeta tudi sosednji državi Italija in Avstrija. G. Smrekar je izpostavil dobro sodelovanje, saj je Planica umeščena v trikotnik držav, podpora v pripravah pa je izjemna.


Foto: Bobo

Predstavitve v Kranjski Gori so se udeležili nekdanji vrhunski slovenski športniki, med njimi Petra Majdič, najuspešnejša smučarska tekačica, ki je na olimpijskih igrah v Vancouvru leta 2010 spisala neverjetno zgodbo, o kateri bodo govorile še generacije. V prisrčnem pogovoru je zbranim zaupala, da ima zelo lepe spomine na svetovna prvenstva: “To je en del sanj, ki smo jih sanjali dolga leta.”

Dr. Franci Petek, nekdanji svetovni prvak v smučarskih skokih in direktor Zavoda za šport Republike Slovenije Planica, je poudaril, da bodo športnicam in športnikom omogočili najboljše pogoje za tekmovanje, saj je Nordijski center Planica moderen skakalno-tekaški center. “Občutki so bili taki, da so se tla pod nogami zatresla,” je o trenutkih, ko so razglasili, da bo Planica gostila svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju Planica 2023, povedal dr. Petek.



Foto: Bobo

Svetovno prvenstvo je umeščeno v Triglavski narodni park zato bo posebna pozornost namenjena konceptu trajnosti in sobivanja z naravnim okoljem.

Planica je sinom za pogum, inovativnost in razvoj. Z več kot 40 svetovnimi rekordi je postala spektakularna atrakcija, ki privablja številne tuje obiskovalce. Srčnost, pogum, inovativnost, predanost planiških delavcev in celotne organizacijske ekipe je prepoznala Mednarodna smučarska zveza, ki je Sloveniji zaupala enega najodmevnejših zimskih športnih tekmovanj. Brez sodelovanja lokalne skupnosti občine Kranjska gora in Republike Slovenije pa izvedba tako zahtevne športne prireditve ne bi bila mogoča.

Neponovljive priložnosti, skupni cilji in nastop največjih športno-zimskih imen v Sloveniji. Izjemna naravna in kulturna dediščina, turistična ponudba in srčni in gostoljubni prebivalci. Vse to in še več je Planica 2023. Make it happen with us!

 

Arhiv novic