6.2.2024

Leti Peter, v uspešno prihodnost!

Velikan slovenskih smučarskih skokov Peter Prevc naznanil konec športne kariere. Po 15. sezonah v svetovnem pokalu bo po koncu tekmovalnega leta 2023/2024 skakalne smuči postavil v kot. S ponosom se bo lahko ozrl nazaj, na uspešno športno pot na kateri je osvojil štiri olimpijske kolajne, velike in male kristalne globuse, naslove svetovnega prvaka ter skupno zmago na turneji štirih skakalnic.

Image

 

Slovenski smučarski skakalec Peter Prevc se po koncu sezone 2023/2024 poslavlja od tekmovalne kariere. Slovenski orel, ki je poskrbel za največje uspehe slovenskih smučarskih skokov, je naznanil, da zaključuje dolgo in izjemno uspešno kariero. Po 15. sezonah v svetovnem pokalu in več kot 330 tekmah na najvišjem tekmovalnem nivoju je zanj napočil čas za nove dogodivščine in izzive.

 

 

Od prvega stika z elito do serijskega zmagovalca

 Prvič je v svetovnem pokalu nastopil 4. decembra 2009 na kvalifikacijah v Lillehammerju in za tem je njegova kariera šla počasi, a vztrajno navzgor.

Talentirani skakalec iz Dolenje vasi je resno opozoril nase na kvalifikacijah v Obersdorfu, ko je osvojil prvo mesto na letalnici. Tisti tekmovalni konec tedna se je na ekipni tekmi veselil prve zmage.

Prvi vrhunec kariere je prišel že na njegovem prvem svetovnem prvenstvu v Oslu 2011, ko je z reprezentančnimi kolegi na ekipni tekmi na veliki napravi osvojil bronasto snežinko.

Na prvi posamični uspeh na velikih tekmovanjih ni čakal dolgo. Srečen kraj je bil italijanski Predazzo 2013, ko je osvojil kar dve medalji. Na srednji skakalnici je osvojil bronasto kolajno, pet dni pozneje pa je še nadgradil svoje skoke in postal svetovni podprvak na veliki napravi.

Premierna zmaga, v konkurenci posameznikov v svetovnem pokalu, je prišla 12. januarja 2014 v avstrijskem Bad Mitterndorfu, ko je na letalnici ugnal in za seboj prepričljivo pustil domačega superzvezdnika Gregorja Schlierenzauerja in legendarnega japonskega skakalca Noriakija Kasaija.

Slovenska skakalna zvezda je rojena

Olimpijske igre v Sočiju leta 2014 so bile zanj nov izziv in preizkus, ki ga je opravil z odliko. Na veliki skakalnici je na ekipni tekmi Sloveniji pomagal do srebrne medalje, na posamični tekmi, prav tako na veliki napravi pa je osvojil žlahtni bron.

V tem letu je v svetovnem pokalu nakazal, da so najboljše sezone še pred njim, saj je v skupnem seštevku zaostal zgolj za Poljakom Kamilom Stochom.

Tudi v sezoni 2014/2015 je skupno končal na drugem mestu, vendar s pridobljeno veliko mero spoštovanja tekmecev. Zabeležil je tri zmage in se enajstkrat uvrstil na zmagovalni oder.

Nov mejnik je postavil na svetovnem prvenstvu v poletih v Vikersundu 2015, saj je dosegel svetovni rekord, potem ko je kot prvi zemljan pristal pri neverjetnih 250. metrih.


 

Sanjska sezona 2015/2016 polna rekordov

Tekmovalno leto se je začelo sanjsko, saj se je družina Prevc zapisala v zgodovino svetovnega pokala v smučarskih skokih. V Engelbergu sta 19. decembra 2015 Peter in njegov mlajši brat Domen sočasno stala na odru za zmagovalcev, kar se v zgodovini svetovnega pokala še ni zgodilo.

Na novoletni turneji štirih skakalnic je prikazal izjemno formo, s tremi zmagami je postal skupni zmagovalec in ponosni lastnik prestižnega zlatega orla. Pred njim je od slovenskih predstavnikov to uspelo le Primožu Peterki, Petru Prevcu pa se je pod ta dosežek podpisal z osvojenimi rekordnimi 1139,4 točkami.

Da je v življenjski formi je dokazal še na FIS svetovnem prvenstvu v poletih v Kulmu, ko je postal svetovni prvak.

Piko na i popolni sezoni je dal še s skupno zmago v svetovnem pokalu. Sezono polno presežkov in rekordov je zaključil z neverjetnimi 15 zmagami, 22. uvrstitvami na zmagovalni oder in rekordnim številom 2303. osvojenimi točkami v sezoni, s čimer je presegel dosežek Gregorja Schlierenzaurja iz sezone 2008/2009. Avstrijec je takrat zbral 2083 točk, 13 zmag in 20 uvrstitev na zmagovalni oder.

 

Petje Zdravljice po rekordni sezoni pred več deset tisoč glavo množico in to pod prenovljeno Letalnico bratov Gorišek bo slehernemu športnemu navdušencu ostalo v spominu.

Omara za lovorike postala premajhna

V svoji karieri se je na FIS svetovnih prvenstvih v nordijskem smučanju skupaj veselil treh FIS-ovih snežink, dveh bronastih in srebrne.

S šestih svetovnih prvenstev v poletih ima pet medalj, tri zlate ter eno srebrno in bronasto odličje.

Zadnje zlato je osvojil letos na Kulmu na moštveni tekmi. V svoji zadnji tekmovalni sezoni pa se je vnovič vpisal v zgodovino smučarskih skokov, saj je postal šele deveti tekmovalec, ki je v svetovnem pokalu presegel 10 tisoč osvojenih točk.

Olimpijske igre so poglavje zase in s skupno štirimi je tretji najuspešnejši slovenski športnik vseh časov. Pred njim sta zgolj s šestimi olimpijskimi kolajnami Leon Štukelj in Tina Maze, ki ima prav tako štiri.

Najstarejši od bratov Prevc ima v svoji vitrini žlahtnih odličij srebro in bron iz Sočija 2014, ter srebrno in zlato medaljo iz Pekinga 2022.

Poleg športnih odličij je bil kot edini slovenski športnik štirikrat zapored športnik leta. To mu je uspelo med leti 2013 in 2016.

Kariera polna presežkov, ki so slovenski šport, sploh pa smučarske skoke dvignili na višji nivo, predvsem pa njegovim naslednikom dali motivacijo, da v svojih karierah poskušajo vsaj doseči njegove vrhunske dosežke.

 

Nejc Štern: »Z rezultatom sem zelo zadovoljen. Mislim, da mi je to omogočil predvsem servis. Danes so serviserji odlično opravili svoje delo. Po kvalifikacijah smo zamenjali smuči, kar je bila dobra odločitev. Kmalu bom nastopil na 20 kilometrski preizkušnji v prosti tehniki. Tam si želim nastopiti brez rezultatskih ciljev. Na 10 kilometrski preizkušnji v klasiki pa si želim uvrstitve med najboljših trideset, saj mi je ta disciplina zelo pri srcu.«


Rok Grilc: »S kvalifikacijami smo zelo zadovoljni. Trije fantje so se prebili v izločilne boje. Anže Gros 5. mesto, Boštjan Korošec 18. mesto in Nejc Štern 28. mesto. Zelo pa smo zadovoljni s končnim rezultatom. Dva fanta sta zaključila med najboljših 15. Čestitke vsem fantom in servisu, ki so odlično oddelali.«

Arhiv novic