17.3.2009

Pet dni poletov


Z jutrišnjimi preizkusom letalnice se bo v Planici začelo finale FIS Svetovnega pokala v smučarskih skokih. Pred začetkom največje športne prireditve na slovenskih tleh je organizator na novinarski konferenci predstavil še nekaj podrobnosti o prihajajočem dogodku.

DSC_8451.jpg

V dolini pod Poncami se v naslednjih dneh pričakuje več kot 50.000 obiskovalcev, velika želja vseh pa je dobro vreme, ki bo ob zagotovo dobrem vzdušju, pričaralo lep zaključek sezone smučarskih skokov. Letalnica je po besedah predsednika OK Planica Draga Bahuna tudi letos odlično pripravljena, tako da lahko pričakujemo zanimive tekme. Delavci so imeli na prizorišču sicer nemalo dela z velikimi količinami snega, ki so ga morali odstraniti, na splošno pa so storili vse, da bo prireditev potekala kar se da dobro. G. Bahun je poudaril tudi del dogodka, ki se bo odvijal v četrtek: "Zopet smo organizirali projekt Planica in otroci. Skupaj s sponzorji bomo v Planico pripeljali nekaj tisoč otrok iz vse Slovenije, saj želimo tako vzpodbuditi slovenski šport in skoke."

DSC_8448.jpg

Zaradi varnosti vseh obiskovalcev v Planici in na poti do nje, bo tudi letos organizator tesno sodeloval s policijo. Prisotnost policije bo povečana že od cestninske postaje Torovo naprej, z namenom, da se omogoči čim hitrejši in čim varnejši prihod v Planico. Predstavnik policije Simon Vindiš je tako opozoril: "Na poti ne velja hiteti, zato je od doma potrebno iti pravočasno. Že na poti se bo preverjalo razpoloženje obiskovalcev, ter se pazilo na prepovedane predmete. Na prireditvenem prostoru želimo vsem nuditi varnost, tako da se bo po potrebi lahko interveniralo. V tako veliki množici pa velja opozoriti tudi na tatvine."

DSC_8463.jpg

Poleg policije bo na prizorišču prisotnih tudi 125 varnostnikov in rediteljev pod vodstvom Marjana Jakšeta, ki je opomnil na opozorilne table, na katerih so označeni prepovedani predmeti, ter na informativne table, ki obiskovalce vodijo do začasno postavljenih objektov, kot so info-točke ter postaje reševalcev in policije. Obiskovalci bodo obveščani tudi preko ozvočenja, velika pozornost pa bo namenjena nadzoru nad alkoholnimi pijačami. Jakše je za konec dodal: "Obiskovalci se morajo počutiti varne, to pa ni odvisno samo od nas, temveč tudi od njih samih. Zato jih naprošamo, da ko prihajajo v Planico, ne uživajo alkoholnih pijač, ter upoštevajo navodila policistov, rediteljev in varnostnikov."

DSC_8457.jpg

Kar se tiče prometne ureditve, kot je dejal Jože Ajdišek, bistvenih odstopanj od prejšnjih let ni: "Tudi letos smo pripravili stezo na katere bomo usmerjali pešce iz obeh smeri in tiste, ki bodo parkiral v bližini Rateč. Parkirne površine je bilo letos težko zagotoviti, trenutno pa je na širšem območju prostora za 5000 osebnih avtomobilov in 260 avtobusov." V petek popoldne, soboto in nedeljo bodo organizirani krožni prevozi iz postaje v Kranjski Gori preko postaj na poti v Planico, predvsem z namenom razbremenitve prometa. Zaradi velike množice ljudi tako velja biti strpen, dosledno upoštevati usmeritve, in računati na dvakrat daljši čas vožnje v Planico.

DSC_8461.jpg

Podrobnosti o letalnici bratov Gorišek je predstavil vodja tekmovanja Gabrijel Gros: "Letalnica je v vrhunskem stanju. Kar se tiče zaletišča, so stvari takšne kot prejšnje leto - odlične. Doskočišče je doživelo manjše spremembe, za kar je poskrbela tudi narava, saj je padlo veliko snega. To veliko količino snega smo izkoristili za novo smer razvoja poletov, saj smo modificirali spodnji radius, tako da smo nanj nasuli 1,5 metra snega. Če bodo tekmovalci v dobri formi in če nam bo narava pomagala smo organizatorji pripravljeni na vse."

DSC_8466.jpg

Za konec je finančno perspektivo dogodka podal generalni sekretar OK Primož Finžgar: "Naš edini cilj je pripraviti stvari kot je potrebno in kot se od nas pričakuje. Glede sponzorjev letošnje leto ni bilo lahko, čeprav imamo teh kar nekaj zvestih. Ti so pokrili dve tretjini denarja, za tretjo tretjino pa je bilo potrebnega kar nekaj "trkanja na vrata". Upamo na pozitivno ničlo, kakšni so stroški pa bo pokazal končni obračun."

Arhiv novic