28.3.2021

Geiger veliki zmagovalec finalnega dne, Boru daljava sezone

Končana je sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih 2020/21. Veliki zmagovalec zadnjega dne je Nemec Karl Geiger, svetovni prvak v poletih, najdaljši polet v tej sezoni pa je uspel Boru Pavlovčiču.

Image

 

Nedelja je v Planici 2021 ponudila dve tekmi, ekipno ob 9. uri, ki so jo dobili Nemci, naši so bili četrti in posamično, kjer smo pozdravili najboljših 31 skakalcev te sezone. Polet dneva je v prvi seriji z izjemnimi 249.5 metri uspel lokalnemu asu, Boru Pavlovčiču, ki je po prvi seriji z 230,1 točkami zasedal sijajno 3. mesto, pred njim sta bila le zmagovalca četrtkove in petkove tekme. Vodil je Rjoju Kobajaši z 242 metri in 249,0 točkami pred Karlom Geigerjem, ki je poletel 231 metrov, zbral pa je 238,8 točk.

Zelo dobro je poletel tudi Domen Prevc, ki je z 233 metri in 221,3 točkami zasedal 8. mesto, tudi preostala trojica je bila zelo razpoložena. Žiga Jelar je z 234.5 metri postavil osebni rekord, 216,0 točk pa je pomenilo 11. mesto po prvi seriji. Peter Prevc je z 231.5 metri in 210,1 točkami zasedal 14. mesto, tik za njim je bil z 224 metri in 206,0 točkami Anže Lanišek.

V finalni seriji je Peter s 196.5 metri izgubil nekaj mest in s 377,7 točkami končal na 23. mestu. Lanišek, naš najboljši v tej sezoni svetovnega pokala, je sezono zaključil z 223.5 metri in 414,6 točkami na 14. mestu. Jelar je za konec poletel 220 metrov, zbral pa je 417,9 točk na končnem 12. mestu. Še enkrat je 233 metrov poletel Domen, ki je s 442,5 točkami končal tik pod zmagovalnim odrom na 4. mestu. Žal je malce slabše poletel Pavlovčič, 218 metrov, kar je bilo s 430,1 točkami dovolj za 7. mesto na današnji tekmi.

Geiger pobral vso smetano zadnjega dne

Veliki finale je znova sebi v prid odločil svetovni prvak Geiger. Z 232.5 metri in 459,3 točkami je dobil še drugo tekmo v Planici ta konec tedna, s tem pa tudi seštevek Planica 7 in mali kristalni globus za zmago v seštevku poletov. Drugi je bil Kobajaši, ki je v finalu poletel 217 metrov, zbral pa je 452,4 točk, tretje mesto pa je z najboljšo oceno finala, poletel je 230 metrov, osvojil Markus Eisenbichler s 447,9 točkami.

Skupni seštevek svetovnega pokala je pripadel Norvežanu Halvorju Egnerju Granerudu, najboljši Slovenec je na 9. mestu Lanišek, Pavlovčič je končal na 13. mestu. V pokalu narodov je zmagala Norveška, Slovenija je osvojila 5. mesto. V seštevku poletov je zmagal Geiger, Pavlovčič je končal na 4. mestu, Domen pa na petem, v seštevku Planica 7, kjer so šteli štirje poleti pa je zmagal Geiger pred Kobajašijem, Eisenbichlerjem, Domnom, peti pa je bil Pavlovčič.

Izjave po koncu sezone

Halvor Egner Granerud, zmagovalec sezone 2020/21

Za mano je izjemna sezone, še pred koncem sem vedel, da bom dobil kristalni globus. Kar vesel sem, da sem ga osvojil že preden smo prišli v Planico, saj je bil ta konec tedna kar težak zaradi situacije z Danielom in mojim nivojem skakanja. V zadnjih treh tednih nisem mogel skakati toliko kot bi želel, zato je bilo moje skakanje nestabilno. Bilo je zelo dobro ali zelo slabo, ne pa vmes. Občutek ob osvojitvi globusa in ob poslušanju državne hime je izjemen. Med enim izmed intervjujem sem imel priložnost govoriti z očetom in dekletom, kar je bilo res posebno.

Markus Eisenbichler, skupno 2. mesto

Ta uspeh je zagotovo motivacija na naslednjo sezono, hkrati pa se zavedam, da je bila to moja najboljša sezona v karieri. Zelo sem vesel, da sem se tako boril z Granerudom. Zelo mi je pomembno, da se zabavam v tem športu, ki ga obožujem. Ta sezona je bila zame res zabavna, dosegel sem pomembne zmage in res sem zelo hvaležen mojemu dekletu in družini, ki me vedno podpira in me vzpodbuja. Za mano je odlična sezona, zelo sem zadovoljen. 

Kamil Stoch, skupno 3. mesto

Težko je zdaj govoriti o tretjem mestu skupno, saj je Planica zame vedno poseben kraj. Tu vedno želim leteti daleč in pri tem čimbolj uživati. Ta teden pa je moje srce krvavelo, ker mi ni uspelo nič, to pa je bila zame neke vrste nočna mora. A na koncu tu sedim z dvema najboljšima v tej sezoni, ki bi jima rad čestital za zares dobro in težko sezono. Če si na stopničkah, moraš biti zadovoljen in vesel ter hvaležen celotni ekipi. Rad bi se jim zahvalil iz srca za delo in podporo, ki mi je omogočila, da prikažem moje dobre skoke.

Arhiv novic