13.3.2019

Planica 2019 je pred vrati, prvi čez letalnico Rok Tarman

Pred vrati je največji športni dogodek v Sloveniji. Dolina pod Poncami v polni pripravljenosti pričakuje na tisoče obiskovalcev iz vsega sveta. Da bi si vsi lahko varno in z užitkom ogledali tekmovanje, so člani OK Planica na novinarski konferenci v prostorih dolgoletnega sponzorja, Zavarovalnice Triglav, v Triglav Lab-u predstavili vse podrobnosti organizacije tega prestižnega dogodka.

Image


FOTOGALERIJA >>>

Vseh 50 let od izgradnje velikanke je del smučarskih skokov tudi Zavarovalnica Triglav, ki slovenski športni praznik znova podpira kot partner Smučarske zveze Slovenije in Zlati sponzor Planice 2019. Največja slovenska zavarovalnica tekmovanje pomembno soustvarja tudi z Dnevom za otroke, saj najmlajšim navijačem ogled kvalifikacij omogoča že štiri desetletja. Do sedaj so edinstveno doživetje v Planici pričarali že skoraj 100 tisoč otrokom s spremljevalci, v dolino pod Poncami pa jih bodo tudi letos popeljali več kot 3.500.

Direktor Smučarske zveze Slovenije, Franci Petek

Smučarska zveza Slovenije je v prvi vrsti v tem jubilejnem letu, ki pa napoveduje še veliko več v prihodnosti, zelo ponosna na naš OK, na ljudi, delavce, ki pripravljajo ta dogodek. Želimo in upamo, da bo vse pripravljeno, da tudi naši tekmovalci pokažejo vse svoje znanje in pričarajo tisto že znano vzdušje v tem vikendu, ki nas čaka prihodnji teden. Za nas je to res prijetno obdobje. Naslednje leto nas čaka svetovno prvenstvo v poletih in višek leta 2023 s svetovnim prvenstvom nordijskih disciplin. To je glavni fokus, nekaj kar nam je zelo prioritetno in nekaj, na kar se pripravljamo zelo intenzivno. Vsakoletna prireditev je samo tisto, ki nam služi, da ohranjamo kondicijo, da spoznavamo kaj je še potrebno postoriti oz. dvigujemo standarde. Vabljeni in dobrodošli v Planici!

Podpredsednik OK Planica in predsednik Zbora in odbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo, Ljubo Jasnič

Lepo vabljeni na veliko slavje pod Poncami v letošnjem letu! Glede reprezentance gredo stvari, kar se tiče same Planice in poletov, v pravo smer. V imenu vseh slabih 1000 ljudi, ki pripraljajo ta dogodek, upam, da bo vreme služilo in bo dogodek v celoti uspel. Verjamem v veliko gledalcev, da bodo dali podporo našim in vsem ostalim tekmovalcem. Želimo si velikega in dobrega praznika pod Poncami!

Župan Kranjske Gore, Janez Hrovat

Kranjska Gora se veseli vikenda pod Poncami. Po minulem vikendu, ko smo gostili pokal Vitranc in v dneh do Planice se napetost v Kranjski Gori stopnjuje. Domačini, sobodajalci in vsi že komaj čakamo na naš najlepši vikend v letu. Tudi Občina Kranjska Gora z vsemi močmi sodeluje pri organizaciji. Skrbno stojimo za Organizacijskim komitejem, pomagamo ne samo moralno ampak tudi finančno. Ponosni smo na novosti, ki smo jih v letu 2018 dobili. Kolesarsko povezavo, ki se pozimi uporablja za peš pot do Planice. Pot gre od Rateč preko novega krožišča. Ponosni smo tudi na vse infrastrukturne pridobitve v Planici. Ponosni smo, da zanimanje za Planico še narašča. Število v Kranjski Gori se je lani v primerjavi z letom 2016 povečalo za 35 odstotkov. Destinacija Kranjska Gora ponuja okrog 7.000 ležišč, v enakem obdobju leta 2016 jih je bilo 5.300. Zanimanje in vlaganje v Kranjsko Goro je zaradi tako odmevnih in promocijsko pozitivnih prireditev vedno večje. Moram pohvaliti vse, ki se trudijo v Planici, posebno prostovoljce, člane vseh ekip. Danes na sami Velikanki in v okolici delajo, da bomo lahko uživali v planiškem vikendu.

  • Tudi letos bo na sporedu tekmovanje Planica7. Zmagovalec sedmih serij, od četrtkovih kvalifikacij do nedeljske finalne serije, bo dobil 20.000 švicarskih frankov.

Vodja tekmovanja, Jelko Gros

Dela v Planici se bodo končala v torek proti večeru, da bo v sredo vse pripravljeno. Štartali bomo predvidoma ob 10.30 uri. Prvi, ki bo preizkusil letalnico bo Rok Tarman, B reprezentant Slovenije, ki se je vrnil po poškodbi. Želimo, da bo prvi skok varen, to je hud zalogaj za vsakega, ki je pred to nalogo. Vsem naprej je nato veliko lažje. Letos, tako kot vedno, imamo nekaj izzivov pri pripravi letalnice. Sneg moramo voziti na hrbtišče, ker je bilo letos največ dni z inverzijo. Zgoraj je bilo toplo in snega zgoraj nismo mogli izdelovati. Prav zato ga zdaj razporejamo navzdol po skakalnici, potem, ko ga pripeljemo navzgor. To pomeni, da ga na prvih 140 metrov moramo voziti, spodaj pa ga moramo odstraniti, saj ga je tam preveč. To je letos nov izziv, vse ostalo pa poteka tako kot vsako leto. Ljudje so po večini isti. Velikega, utečenega stroja v več kot 5% ne smeš zamenjati. Če narediš večjo menjavo, narediš kaos.

Predstavnica slovenskih železnic, potniškega prometa, Jožica Prah

Vlaki so že pripravljeni. Letos že sedmo leto sodelujemo z organizatorji Planice, da se obiskovalci pripeljejo z vlakom na ta dogodek. V ta namen bodo letos vozili redni in posebni vlaki. Redni z okrepitvijo večje kapacitete. Trije posebni vlaki bodo šli iz Ljubljane, s povezavo iz cele Slovenije. Vozovnice je že mogoče kupiti, ob predložitvi vstopnice za dogodek pa si zagotovite popust v vrednosti 50%. Cena otroške vozovnice od 6 do 12 let je 75% cenejša, otroci do 6 leta v spremstvu pa potujejo brezplačno. Vozni redi in vse informacije so na vseh železniških postajah in info centrih. Vabljeni v Planico v soboto in nedeljo z vlakom!

Komisija za promet, Jože Ajdišek

Stvari se v zadnjih letih bistveno ne spreminjajo. Smo nekje konstantno na segmentu prometne ureditve, transporta in tudi sistemu vstopanja. Tokrat bi poudaril nekaj ostalih stvari. Že župan je omenil, da smo dobili nekaj novih prometno-infrastrukturnih pridobitev, ki so pomembne za samo prometno ureditev. Tu zlasti govorimo o novem krožišču v Ratečah, o novi peš poti, ki vodi od krožišča do kolesarske ceste na Ledinah. In seveda nova kolesarska cesta za Planico, ki jo bomo koristili lahko dvonamensko. Najprej za pešce, kar bo potrebno in v skrajnem primeru bi bila lahko to tudi intervencijska cesta.

Drugi segment je sobotna selekcija avtobusov in kombijev na avtocesti na izvozu Jesenice zahod. Ta selekcija je že tradicionalna. Za nas pomeni ugotovitev stanja glede posedovanja kartonov in umiritev zlasti avtobusnega prometa.

Planica je tudi trajnostno naravnana. Mi zato dajemo prioriteto organiziranemu prevozu v Planico. Že v sistemu predprodaje izdajamo kartone za avtobuse in kombije. Organiziramo pa tudi krožni prevoz od vlaka do Planice in nazaj. Ter seveda krožne prevoze v samem območju Kranjske Gore, Podkorena in Rateč. Posebno želim poudariti, da želimo relativno zgodaj in tako omogočamo vsem dostop v Planico s krožnim prometom. Za nazaj pa že zdaj dajem apel in nasvet, da obiskovalci strogo sledijo usmerjenosti na tiste pozicije, od koder jih lahko pripeljemo nazaj tja, od koder so prišli. S prvega parkirišča v Planici vozimo v Kranjsko Goro, z drugega v Rateče in kasneje so tu tudi avtobusi za vrnitev na vlak, tretje parkirišče pa je namenjeno za vse akreditirano osebje.

Vstopanje v kontroliran prostor. Lani smo to izvajali poizkusno, letos bomo to izvajali že preizkušeno. Sistem umirjanja množic na principu, da se najprej izvede kontrolo akreditacij, vstopnic ali vabil in nato usmerjanje na posamezna mesta za osebni pregled ali pregled prtljage. Posebno bi prosil za umirjenost in strpnost, še posebno v konicah, to je v soboto in nedeljo okrog 9. ure.

Vodja varnostno-organizacijske službe, Marjan Jakše

O varnosti se zelo malo govori, ko je najboljša. Nekaj poudarkov pa vseeno moram povedati. Obiskovalci se morajo obnašati v skladu s tem, kar varnostno-policijska služba na prireditvenem prostoru prosi. Ob koncu tedna pričakujemo veliko število ljudi. V Planici je še zima, zato naj bo oprema temu primerna. Prosimo, da obiskovalci pazijo na svojo lastnino, da ne puščajo predmetov brez nadzora, predvsem pa morajo na varnih mestih imeti dokumente, denar in vse tisto, kar je vabljivo za nepridiprave.

Organizator bo zaradi varnosti obiskovalcev in tekmovalcev organiziral zadostno število, poleg policije seveda, varnostnikov in rediteljev. Ti bodo postavljeni na mestih, za katera predvidevamo, da so najbolj obremenjena. In tudi na mestih, kjer bodo obiskovalce opozarjali, poleg obvestilnih in opozorilnih tabel, na morebitne poti, ki vodijo do določenih objektov in opozarjali na nevarne predmete, začasno postavljene objekte in jih usmerjali na prehod preko kontrolnih točk, da bo to potekalo čim hitreje in varno. Opozorilno-obvestilne table, ki bodo postavljene na vseh vstopno-kontrolnih točkah obiskovalce opozarjajo na prepoved vnosa prepovedanih predmetov – orožja, eksplozivov, pirotehničnih izdelkov in alkohola. Menimo, da alkohol na taki prireditvi ni primeren in si ga kot organizatorji tudi ne želimo. Table posameznike usmerjajo na začasno postavljene objekte. To so informacijske pisarne, toaletni prostori in seveda tudi objekti prve pomoči, ki so postavljeni na prireditvenem prostoru.

Na največjem prireditvenem prostoru je postavljenih 6 informacijskih točk, ki so označene od 1 do 6. Oznake so postavljene visoko, da so vidne vsem obiskovalcem. Kaj pomenijo te točke? So predvsem zaradi tega, da ko se oseba izgubi, lahko sporoči vsaj bližino trenutne lokacije glede na te informativne točke. Gre tudi za same možnosti intervencije za posamezne dogodke. Temu, da se obiskovalci orientirajo tudi sami in pokličejo na pomoč, je namenjena torej velika pozornost.

Organizator bo na vseh vhodih opravljal temeljit nadzor vnosa prepovedanih predmetov. Tam se je potrebno obnašati tako, kot želijo varnostne službe, zato, da bo pretok potekal čim hitreje. V Planici je četrtek dan otrok. Naša velika želja je in priporočilo, da ta dan v Planici ni alkohola. Otroci so naše največje bogastvo. Organizator se je za ta dan pripravil še posebno, na mestih, kjer bomo otroke gostili, bomo poskrbeli, da bodo varno gledali tekmovanje in uživali v naši Planici.

Organizator si želi, da bi vsi obiskovalci v Planici uživali, prosimo pa jih tudi, da upoštevajo navodila policije in varnostnih služb.

Generalni sekretar OK Planica, Primož Finžgar

Glede na podatke, ki jih imamo, lahko ocenjujemo, da je letošnji predvideni obisk lahko na nivoju lanskega, torej nekje okrog 60.000 obiskovalcev v štirih dneh. V predprodaji prodamo okrog 60-70% vstopnic, razliko pričakujemo v prodaji vstopnic v zadnjem tednu. Lani smo v zadnjem tednu prodali 6.000 vstopnic. To je številka, ki jo pričakujemo tudi letos. Število in prihodki z naslova vstopnic so pomemben element v našem finančnem načrtu. Zato je ta del še vprašljiv oz. verjamemo, da se bo zgodil. Prireditev kot taka posluje pozitivno že nekaj let in verjamemo, da bo tudi letošnji rezultat pozitiven, seveda pod pogojem, da dosežemo načrtovano število obiskovalcev. Sponzorji so eden najpomembnejših prihodkov, tu so še TV pravice. Edini variabilni del so vstopnice. Stroški se na nek način povečujejo. Vsako leto nivo prireditve želimo dvigniti in to za sabo potegne določene stroške. Prireditev delamo za obiskovalce. Vsako leto jih povprašamo po mnenju. Izpolnijo anketo. Lani smo dobili preko 2000 odgovorov na našo anketo in na osnovi rezultatov ankete upoštevamo mnenja obiskovalcev delamo tudi izboljšave prireditve.


Arhiv novic