5.2.2024

Trg Zmagovalcev poln mladostniške energije

FIS mladinsko svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju in FIS U23 svetovno prvenstvo v teku na smučeh v Planici je uradno odprto. Svečana otvoritev zimskega spektakla za nadebudne športnike iz vsega sveta je potekala na Trgu Zmagovalcev v Kranjski Gori. Prvenstva se udeležujejo predstavniki iz 44 držav.

Image


Trg Zmagovalcev v Kranjski Gori je bil v nedeljo zvečer prizorišče nove vrhunske in nepozabne glasbeno – plesne predstave, s katero se je uradno začelo FIS mladinsko svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju in FIS U23 svetovno prvenstvo v teku na smučeh v Planici. 

Umetniški spektakel, pod katerega se je kot režiser podpisal Miha Krušič, je poskrbel za nepozabno doživetje obiskovalcev in topel sprejem 1170 udeležencev, ki se bodo v dolini pod Poncami potegovali za 24 kompletov medalj.

Na odru so se predstavili plesalci, glasbeniki, ki so s svojimi telesi in glasbenimi ritmi prikazali najbolje kar Slovenija ponuja. Od Triglava do harmonike, ter ritmičnih tonov, ki so prihajali iz saksofona med predstavitvijo mladih športnikov iz 44. držav.

»Lanska prireditev je bila res uspeh in nek recept kaj naredi prireditev uspešno. Koncept je podoben kot lani. Lanska Planica odmeva še danes in želeli smo narediti zrcaljenje, nek eho. Gledalec v 45 minutah predstave dobi ekstazo glasbe, plesa. Vidi vse predstavnike držav. Brez Triglava in harmonike Slovenija ne more,« je o sami ideji glasbeno – plesnega nastopa povedal Miha Krušič, ki se je kot režiser podpisal tudi pod lansko otvoritvijo na SP v nordijskem smučanju Planica 2024.

Za nežnost, a pravo mero drznosti sta s svojimi gibi na odru poskrbela plesalca Acro Connection, ki sta kljubovala gravitaciji ter ob glasbeni spremljavi Laibacha upodobila kaj Triglav pomeni Slovencem. »Namesto glasbe oz. pevcev smo uporabili dva plesalca, ki s telesi prikažeta kaj pomeni kaj je Triglav, kaj je odnos med moškim in žensko ali človekom in naravo,« je o dinamičnem plesnem nastopu povedal Krušič. 

Predstavitev držav udeleženk je potekala ob ritmih glasbene skupine Pantaloons, ki so z dinamičnim nastopom kar 18 minut držali obiskovalce držali v glasbeni ekstazi.

Prireditev sta z govorom počastila predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar in predsednik SZS in zakladnik Mednarodne smučarske organizacije Enzo Smrekar.

Svečana otvoritev se je zaključila po slovenskih ritmih ob zvokih harmonike in pesmi Golica - bratov Avsenik.

Fotogalerija >>

Arhiv novic