9.2.2024

Prehiter štart Tii Malovrh odnesel naslov prvakinje

Na posamični tekmi nordijskih kombinatorcev in kombinatork sta se zlate medalje razveselila Avstrijec Paul Walcher in Finka Minja Korhonen. Zaradi prehitrega štarta je bila diskvalificirana Tia Malovrh, druga po skokih in prepričljivo vodilna po polovici tekaškega dela preizkušnje.

Image

 

Deževen dan je v Planici pozdravil mlade kombinatorske upe, ki so se pomerili za drugi in tretji komplet odličij na 47. FIS mladinskem svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju. S skakalnim delom preizkušnje so najprej opravile kombinatorke, z 90.5 metri pa je nalogo najbolje opravila Norvežanka Ingrid Laate, ki pa je imela le 2 sekundi prednosti pred domačinko, Tio Malovrh, ki je skočila pol metra manj. Tretja je bila Nemka Ronja Loh z 92 metri ter 10 sekundami zaostanka. Na šestem mestu je bila s 84.5 metri in 58 sekundami zaostanka Manca Kobentar, Brina Sušnik je s 73.5 metri mela 2:14 minuti zaostanka na 28. mestu. Žal je zaradi bolezni s prvenstvom že zaključila mladinska olimpijska podprvakinja, Teja Pavec.

Tia Malovrh, foto: Borut Živulović/BOBO

 

Po kombinatorkah so s skakalnim delom preizkušnje opravili še kombinatorci. V najboljšem položaju je bil Avstrijec Paul Walcher z 92.5 metri, pred rojakom Andreasom Gfrerererjem je imel 42 sekund prednosti, slednji je pristal pri 92 metrih, tretji je bil Norvežan Jens Dahlseide Kvamme z 88 metri in 47 sekundami zaostanka. Najboljši domačin je bil Anže Brecl na 22. mestu, s 85.5 metri je imel 1:41 minute zaostanka, Lovro Percl Seručnik je z meter krajšim skokom na 31. mestu zaostajal 2:20 minuti, Aljaž Janhar je bil 35. z 78.5 metri in 2:30 minutama zaostanka, Urban Zajec pa 37. z 80 metri ter 2:41 minutama zaostanka za najboljšim Avstrijcem.

Manca Kobentar, foto: Borut Živulović/BOBO

 

 

Tudi z drugim delom preizkušnje so najprej opravile kombinatorke. Tia Malovrh je s prvim od dveh krogov v dolžini 2,5 km opravila odlično, saj je tekla na čelu, z okrog pol minute prednosti pred vsemi, a nato je odstopila, saj je štartala malce prehitro, kar ji je žal odneslo brzčas zlato medaljo na današnji preizkušnji. Darilo s strani naše tekmovalke je z odprtimi rokami sprejela Finka Minja Korhonen, četrta po skokih, ki je na koncu za 1,5 sekunde ugnala Američanko, deseto po skokih, Alexo Brabec, bron je z zaostankom 11 sekun osvojila Nemka Ronja Loh. Najboljša Slovenka je bila na koncu Manca Kobentar na 21. mestu z zaostankom 2:17 minut, Brina Sušnik pa je končala na 28. mestu z zaostankom slabih štirih minut.

foto: Borut Živulović/BOBO

 

Na tekaški preizkušnji kombinatorcev je z 10 km najhitreje opravil Paul Walcher, Avstrijec je naslov slavil s prednostjo 16,8 sekund pred Nemcem Tristanom Sommerfeldtom, desetim po skokih, bron je osvojil Norvežan Jens Dahlseide Kvamme z zaostankom 19,5 sekund. Najboljši Slovenec je bil na koncu Zajec z zaostankom dobrih štirih minut in pol na 31. mestu. Lovro Percl Seručnik je zasedel 35. mesto, takoj za njim je bil Anže Brecl, Aljaž Janhar pa je končal na 38. mestu z zaostankom slabih šestih minut za zmagovalcem.

 

 

Izjave po tekmi

Tia Malovrh: “Prehitro sem štartala. Ker sem bila nervozna, sem izgubila pogled na monitorček. Po štartu sem takoj vedela, da sem bila prehitra, a nisem vedela, da bi se lahko vrnila nazaj na štart in štartala z nekaj sekundami zaostanka.”

Urban Zajec: “S celotno tekmo sem zadovoljen. Lepo sem začel, proti koncu sem začel stopnjevati tempo. Pri ciljnem šprintu mi je sicer nekoliko zmanjkalo moči, vseeno pa je bil tek dober. Prevelika razlika se je naredila pri skakalnem delu in nato nisem mogel nadoknaditi.”

Igor Jelen, glavni trener: “Danes nas je nekoliko ponesla želja po uspehu. Tia je bila nestrpna na štartu, prehitro je štartala in bila nato diskvalificirana. Fantje so dobro tekmovali. Pred Urbanom je bila na skakalnici daljša prekinitev, nato se je v smučini nabrala voda, kar je pomenilo slabo hitrost. Lovro in Anže sta še mlada tekmovalca, danes sta zelo lepo tekmovala. Domače mladinsko prvenstvo je bilo zanju dodatna motivacija. Pohvaliti je potrebno tudi Aljaža. Ti trije fantje so kar nekaj let mlajši od najstarejših v kategoriji, tako da je šlo tukaj bolj za nabiranje izkušenj.”

 

 

 

 

Arhiv novic