19.3.2015

Prevcu najdaljši skok, Semeniču kvalifikacije

V Planici se je na petkovo tekmo posameznikov uvrstilo devet slovenskih skakalcev. Kvalifikacije pripadle Anžetu Semeniču, najdaljši skok pa Petru Prevcu.

Zaradi težav z zaletno smučino so se kvalifikacije v Planici pričele s tri urno zamudo, torej šele ob 14.00, zaradi česar je kar nekaj izmed 13.000 gledalcev, predvsem otrok, predčasno odšlo domov. Najdlje je poletel Avstrijec Michael Hayboeck, a je bilo 226,5 m zaradi dobrih vremenskih razmer dovolj za drugo mesto. Tako so kvalifikacije pripadle Anžetu Semeniču, ki je zmogel 225,0 m. ″Z današnjim kvalifikacijskim skokom sem si dokazal, da lahko dobro nastopim. Sem zelo užival v ozračju v Planici,″ je dejal Semenič. Tretji je bil Poljak Kamil Stoch.


[foto: BOBO]

Na petkovo predzadnjo tekmo posameznikov v letošnji sezoni so se izmed slovenskih letalcev poleg Peter Prevc (z 238,5 m je postavil daljavo dneva) in Jurija Tepeša (233,5 m), ki sta imeli nastop že zagotovljen, uspeli uvrstiti še Semenič (225,0 m; 1. mesto), Tomaž Naglič (210,0; 8.), Robert Kranjec (208,0; 11.), Jernej Damjan (205,0; 22.), Nejc Dežman (203,5; 25.), Matjaž Pungertar (198,0; 26.) in Anže Lanišek (193,5; 30.). Izven štirideseterice, ki ima pravico nastopa na tekmi, so ostali Cene Prevc (190,0; 34.), Jaka Hvala (183,0; 41.), Rok Justin (190,5; 42.) in Miran Zupančič (174,5; 47.).

Skakalnica je izredno lepo narejena. Letimo nizko, tako da lahko rečem le noro,″ je o novi letalnici menil Pungertar. Znova pa se je na tekmo prebil tudi Kranjec, ki je ob tem dejal: ″Vsaka najmanjša napaka se na letalnici še toliko bolj pozna na daljavi. Vsi smo morali naprej spoznati novo napravo. Od sebe ne smem pričakovati preveč. Z vrstitvijo na petkovo tekmo sem zadovoljen."

Pohvaliti je potrebno planiške delavce, ki so se potrudili, tako da se je splačalo počakati tri ure na kvalifikacije. Smučina je bila nato odlična, videli smo tudi dolge polete. Z našimi tekmovalci sem zadovoljen, saj se jih je devet uvrstilo na tekmo. Anže Semenič je dobil kvalifikacije, Jurij in Peter z odličnima skokoma, v katerih pa imata še rezerve,″ pa je razplet kvalifikacij pokomentiral glavni trener Goran Janus.

Petkova preizkušnja je predvidena za 15:15, eno uro pred tem pa bo na sporedu poskusna serija.

FOTOGALERIJA

Več kot 3000 mladih v Planici naznanilo pomlad

Dolino pod Poncami sta tudi letos napolnila otroški smeh in razposajenost. Zavarovalnica Triglav že 115 let skrbi za generacije zavarovancev, več kot 30 let pa otrokom iz vse Slovenije omogoča ogled enega največjih slovenskih športnih praznikov. Tako je tudi tokrat v okviru akcije Triglav generacije v Planici s približno 60 avtobusi pripeljala več kot 3000 mladih. Letos je največja slovenska zavarovalnica, ki je s Planico povezana že 46 let, v planiški zgodbi napravila še korak naprej in z virtualno tehnologijo Oculus Rift najširši množici omogočila preizkus poleta na planiški velikanki.

Več kot 3000 otrok in njihovih spremljevalcev iz vse Slovenije je danes v Planici preživelo športni dan v naravi, ki jim bo še dolgo ostal v spominu – s pogledom na prenovljeno legendarno letalnico bratov Gorišek, na majhno piko na njenem vrhu, ki postaja vse večja in nazadnje pristane tik pred njihovimi očmi. Na četrtkov uradni trening na zaključku sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih jih je znova pripeljala Zavarovalnica Triglav. Pridružilo se jim je tudi nekaj velikih družin in skupin otrok s posebnimi potrebami. Vsi skupaj so držali pesti za najboljše letalce sveta na čelu s Petrom Prevcem.

Ne samo skakalci, navdušili so tudi učenci

Letos so Planico v okviru tradicionalne akcije Triglav generacije v Planici obiskali tudi učenci OŠ Simona Jenka iz Kranja. Psihologinja šole Dušanka Koporec, ki je otroke spremljala že večkrat, je povedala: ″Športni dogodek v Planici je obogatitev šolskega vsakdana naših učenk in učencev, priložnost za druženje in navezovanje novih stikov ter promocija športa kot preventivne dejavnosti v življenju mladostnika. Hkrati je to za šolo priložnost, da nekatere učence nagradimo, drugim pa omogočimo ogled skokov, ki si ga sami ne bi mogli privoščiti. Pomembno vzgojno sporočilo v zabavnem programu Dan brez alkohola mlade spodbuja h kakovostnejšemu načinu zabave in druženja.


[foto: BOBO]

 Osrečiti otroke je neprecenljivo

Namen projekta Zavarovalnice Triglav je otrokom ne glede na njihovo socialno okolje ponuditi možnost doživeti vrhunsko športno tekmovanje ter dan preživeti v naravi in družbi vrstnikov. ″Čeprav že desetletja vozimo otroke iz vse Slovenije na ogled smučarskih skokov v Planico, je četrtkov dan v dolini pod Poncami vsako leto znova težko pričakovan in tudi za nas nekaj posebnega. Osrečiti tritisočglavo množico mladih je neprecenljivo. S tem projektom že vrsto let povečujemo zanimanje otrok za šport in zdrav način življenja, hkrati pa jim omogočamo zabavo, ogled vrhunskega športnega spektakla in prvovrstno doživetje – srečanje v živo s športnimi junaki, ki ga bodo bržkone ohranili v lepem spominu,″ je povedal Tadej Čoroli, član uprave Zavarovalnice Triglav. V vodilni slovenski zavarovalnici ocenjujejo, da so s to akcijo, ki je postala eden najbolj tradicionalnih projektov v Sloveniji, do danes v Planico prepeljali že skoraj 84 tisoč ljudi.

Po rekordne daljave na krilih mladih

Otroci so odlično navijali, so se strinjali slovenski skakalci, ki so po koncu tekmovalnega dela pozdravili mlade. ″Planica je vsako leto izziv in za nas skakalce najlepši zaključek dolge in naporne tekmovalne sezone. Nastopa pred otroki se še posebej veselim. Njihovo navdušenje vsem tekmovalcem daje zagon. Res so odlična podpora. Z veseljem si po tekmi vzamemo čas zanje in za avtograme. Vesel sem, da imajo možnosti doživeti tak dan,″ je povedal trenutno naš najboljši skakalec Peter Prevc. Da bo dan mladostnega adrenalina zapisan med najlepše otroške spomine, sta tokrat poskrbela glasbena skupina Rok 'n' Band in maskota Zavarovalnice Triglav Kuža Pazi.

Smučarski poleti v virtualni Planici

Zavarovalnica Triglav, ki je nepogrešljivi del vseslovenskega praznika v Planici, je letos planiško klasiko popeljala v nove dimenzije, saj je predstavila izjemno zanimivo aplikacijo Oculus Rift. Z uporabo napredne virtualne tehnologije najširši množici omogoča preizkušnjo planiške velikanke. Izkušnja z virtualnimi 3D-očali pa je trenutno najboljši približek dejanskemu skoku na legendarnem prizorišču v dolini pod Poncami. To tehnologijo navidezne resničnosti so preizkusili tudi (nekdanji) slovenski skakalci (Peter Prevc, Jurij Tepeš in Franci Petek), ki so bili nad virtualnimi poleti navdušeni. Obiskovalci nakupovalnega središča Citypark v ljubljanskem BTC-ju bodo lahko v soboto in nedeljo, 21. in 22. marca, izkušnjo rekordnega poleta z naglavnim zaslonom Oculus Rift podoživeli tudi sami.


Rezultati: Svetovni pokal .: Planica :. Kvalifikacije


Arhiv novic