9.12.2020

Sneženje ni ogrozilo preizkusa letalnice

V noči na sredo je v Planici zapadlo več kot 70 cm novega snega, a marljivi planiški delavci so se izkazali še enkrat več in pozno popoldanski preizkus letalnice ni ogrožen.

Image


Tomaž Šušteršič, generalni sekretar OK Planica

Ko govorimo o razmerah v letošnji Planici, najprej govorimo o covid razmerah, ki je botroval k precej spremembam in nenazadnje že k drugem poskusu izvedbe 26. svetovnega prvenstva v poletih. Ko govorimo o drugih razmerah, imamo v v mislih vremenske razmere, katerim smo priče v zadnjih 24 urah v Planici. Zapadlo je debelih 70 cm snega. To nam ni olajšalo dela. Padavine so bile napovedane, pričakovali smo jih, temu primerno smo prilagodili vse aktivnosti tako organizacijskega kot tekmovalnega odbora. Vzdrževali smo predvsem tiste površine, ki so potrebne, da bomo danes lahko zaključili samo pripravo Letalnice kot vseh spremljajočih površin, ki temu služijo za to, da se bo preizkus lahko zgodil.

Zadnja informacija, ki prihaja iz zdravniške službe našega odbora je, da so vse tekmovalne ekipe, ki so bile testirane že ob prihodu v Slovenijo, negativne. Njihov test na covid-19 je negativen. To si resnično štejemo v neko posebno zadovoljstvo. Zdaj vemo, da so vsi, ki so tu, zdravstveno neoporečni in varni. Dodatno testiranje poteka še preko današnjega dne, zato da bi še nekoliko dodatno potrdili in minimalizirali vse tiste dejavnike, ki bi lahko vplivali na to, da se okužba v snežinki ne bi slučajno pojavila v naslednjih dnevih.

Hvala vsem sodelavcem, ki z nadčloveškimi napori vzdržujejo in pripravljajo vse okrog in na Letalnici, da bo vse nared za sam preizkus in potem za tekmovalne dneve. Hvala tudi vsem tistim sponzorjem, pokroviteljem, ki nam ne samo skozi desetletja, ampak predvsem v teh težkih časih stojijo ob strani in da bodo ostali z nami tudi v prihodnje.

Pred nami so tekmovalni dnevi, ki bodo še posebej naporni. Verjamem, da bomo zdržali in pripravili tekmovanje tako, da bo v ponos ne samo Planici, ampak celotni Sloveniji. Želimo dokazati, da zmoremo tudi v takšnih razmerah to opraviti z odliko. Ko bomo enkrat zaključili s tem prvenstvom, pa naša osredotočenost že prehaja na drugo tekmovanje, ki bo sledilo tej sezoni, t. j. finale svetovnega pokala v smučarskih skokih in poletih, ki bo na sporedu konec marca.

Jelko Gros, vodja tekmovanja

Dvomljivci bodo razočarani. Vsaka Planica je drugačna, za vsako se je potrebno pripraviti posebej. Tudi zato smo se zelo dobro pripravili. Celo noč je bila na Letalnici dežurna služba. Ljudje, ki skrbijo za zaletišče, so čistili sneg z zaletišča in upravljalec teptalnega stroja, ki je teptal, mešal sneg na Letalnici. Ravno zato, da zjutraj ne bi presenetilo 60 cm snega. Ker v tem primeru, pa zjutraj res ne bi bilo nič. Preizkus Letalnice bo. Ni enostavno. Dela smo se lotili od Letalnice ven proti prizorišču. Jutri bo vse urejeno do zadnje podrobnosti, do preizkusa pa toliko, kolikor bomo prišli, mislim pa da bo to kar do 95%.

Gorazd Bertoncelj, glavni trener skakalne reprezentance

Na treningu bo jutri skakalo šest fantov, verjamem, da šest dobrih letalcev. Včeraj smo opravili zadnji tehnični trening na 120 metrski skakalnici v Planici. Pogoji so bili oteženi, zahvala pa OK Planici, da je omogočila ta trening. Bilo je težko, brez vojske in njihovih pihalnikov tega treninga ne bi mogli opraviti. Testirali smo opremo, popoldne smo opravili še kondicijski vložek in nekaj imitacije. Jutri sledi trening in nato izbira ekipe. Vnaprej ima nastop na posamični tekmi zagotovljen samo Anže Lanišek, to si je zagotovil preko tekem svetovnega pokala. Preostali bodo določeni na podlagi treninga jutri.

Fotogalerija

Arhiv novic