24.3.2017

Peter Prevc na prvi tekmi Planice 10., točke še štirim Slovencem

Na prvi tekmi finala svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici je bil najboljši od peterice Slovencev v finalu Peter Prevc na 10. mestu, smetano pa je pobral Avstrijec Stefan Kraft, ki se je z zmago močno približal velikemu kristalnemu globusu.

Image


Pravo spomladansko vreme z visokimi temperaturami je razvajalo gledalce pod Poncami, zbralo se jih je 16.500, malo manj pa vse delavce na skakalnici, ki pa so znova dokazali, da so iz najboljšega testa. Letalnica je bila odlično pripravljena in predzadnja tekma letošnjega svetovnega pokala v smučarskih skokih se je po super poizkusni seriji, ko je padlo kar nekaj osebnih rekordov, lahko začela. Tekmo je odprl Tilen Bartol, ki je poletel 199 metrov, žal pa je bilo 171,5 točk danes premalo za finale. Na prvi tekmi v Planici je osvojil 38. mesto in s tem tudi zaključil letošnjo sezono, v kateri je storil velik korak k najboljšim na svetu.

V prvi seriji z izjemo naši nagneteni okrog 25. mesta

Naš drugi letalec, Anže Semenič, je poletel precej dlje, kar 229.5 metrov, žal je pri tem storil slabši doskok, vseeno pa je bilo 190,8 točk dovolj za 22. mesto po prvi seriji. Jernej Damjan je kljub slabšemu počutju znova rutinirano opravil svojo nalogo in z 217.5 metri ter 189,8 točkami končal tik za Semeničem, na 23. mestu prve serije. Slovenski mini paket v elitni deseterici je začel Jurij Tepeš. 214.5 metrov in 188,5 točk ga še zdaleč ni zadovoljilo, po prvi seriji je bil na 24. mestu. Domen Prevc je po najboljši oceni poizkusne serije v prvi tekmovalni seriji skočil krajše, 212 metrov, 184,8 točk pa je bilo dovolj za 25. mesto in zaokrožitev slovenskega četrvorčka na omenjenih mestih. Najboljši Slovenec je bil tako Peter Prevc, ki je poletel 218.5 metrov, 199,6 točk pa ga je popeljalo na rob deseterice.

PrevcDomen Prevc, foto: BoBo

Na vrhu je kraljeval Stefan Kraft z 243 metri in 230,8 točkami pred Andreasom Wellingerjem, ki je skočil 235 metrov in zbral 223,4 točk, tretji je bil še en Nemec, manjše presenečenje prve serije, Markus Eisenbichler z daljavo dneva, 243.5 metri in 214,6 točkami.

Brez večjih premikov v finalu, zato nezadovoljstvo v ekipi

V finalni seriji je bučna množica pod skakalnico kmalu prišla na svoj račun. Letvico naši četverici je postavil Domen z 229 metri in 405,6 točkami, kar ni uspelo preseči nobenemu naslednjemu Slovencu. Tepeš je z 217 metri in 392,4 točkami padel na 26. mesto, Damjan je z 221 metri ter 401,5 točkami pridobil mesto in je bil na koncu 22., podobno kot Semenič, ki je z 221 metri ter 404,2 točkami končal tik za Domnom, torej na 21. mestu. Peter je v finalu z 226 metri ter skupno 429,8 točkami obdržal deseto mesto. "Govoril sem, da je uvrstitev med deseterico vedno lep dosežek, a nekako po toliko sezonah, ko si bil precej boljši kot deseti in tudi po skokih, ki sem jih prikazal danes, ko veš, da si sposoben precej več, nisi najbolj zadovoljen. Še bolj me pa muči to, da odskok je v redu, v zraku pa naredim traparijo, ki me stane vsaj 10 metrov in zaradi tega se prikrade kanček nepotešenega zadovoljstva, ki bi še polepšal dan ne samo meni, ampak tudi celotni Planici," je po tekmi samokritično dejal najboljši Slovenec v letošnjem seštevku poletov.

Tepeš razočaran, ostali z mešanimi občutki

Od ostale četverice so bili odzivi po tekmi mešani, najbolj razočaran pa je bil Tepeš: "Mislim, da je bilo to, kar sem danes pokazal, pod vsemi pričakovanji. Zelo slabo sem skakal, jezen sem lahko sam nase, imeli smo tudi zelo slabe pogoje. Tako se zgodi, tako se dogaja že celo sezono." Boljše volje je bil izkušenejši Damjan: "Skoka sta bila, glede odskoka na mizi, zelo podobna. V prvem sem naredil napako v zraku, bil je namreč boljši skok kot drugi, tako da škoda. Kakorkoli pa je to lep rezultat in zato sem čisto zadovoljen." Zadovoljen je bil tudi Tržičan Semenič: "Nekako sem polovično zadovoljen. Naredil sem svoje, zelo sem užival. Malenkostne napake se mi prikradejo enkrat pri mizi, enkrat pri doskoku. Enostavno na letalnici vse zastavim malce drugače. Hitrosti so drugačne, ne smem reagirati podivjano in mislim, da je to pravi pristop." Precej rezerv pa je pri tekmovalnih skokih opazil Domen: "Oba skoka sta imela rezerve. Potrebno se je zadovoljiti s tem. Poizkusni skok je bil res odličen, zato pričakujem, da bomo počasi napredovali iz skoka v skok. Moram biti miren, mislim, da je bil prvi skok izsiljen, kar pa na letalnici nikakor ne gre."

Zanesljivo je zmagal Kraft, ki je kot edini dvakrat preletel 240 metrov, v finalu je pristal pri 240.5 metrih, zbral pa je 490,2 točk. Drugi Wellinger je z 480,4 točkami zaostal za slabih deset točk, potem ko je v finalu ponovil 235 metrov iz prve serije. Prve stopničke na letalnici si je z 236 metri in 461,8 točkami priletel Eisenbichler. Z zmago je Kraft storil velik korak k skupni zmagi, saj je bil Kamil Stoch danes peti, prednost Krafta pred zadnjo posamično tekmo v nedeljo pa znaša velikih 86 točk. Kraft si je praktično zagotovil tudi mali kristalni globus v poletih, saj ima pred zadnjo tekmo 345 točk, drugouvrščeni Wellinger je zbral 253 točk, tretji Stoch pa 234 točk. Najboljši naš ostaja Peter na 6. mestu s 156 točkami. 

Stefan Kraft
"Odličen dan. Dva skoka čez 240 metrov, odlični gledalci, Planica je res enkratna! Zelo sem užival, a pravim, da ni konec, dokler ni konec, kar se tiče skupnega seštevka svetovnega pokala. Želim uživati in v polni meri začutiti ta poseben občutek Planice."

Andreas Wellinger
"Mojima današnjima poletoma bi težko še kaj dodal. Morda samo to, da še bolj uživam v njih. Tega si želim za naslednja dva dneva. Letalnica je drugačna od tiste v Vikersundu, letiš bolj visoko in takoj veš, da bo šlo daleč."

Markus Eisenbichler
"Zelo sem vesel stopničk, mojih prvih na letalnici. To je res nekaj posebnega, to so prav posebni občutki. Malce sem presenetil tudi sam sebe. Jutri upam, da ponovimo dobre skoke, čeprav bo boj za stopničke hud. Norveška, Avstrija in Slovenija imajo odlične letalce."

Jutri bo v Planici ekipna tekma z začetkom ob 10. uri, Slovenijo pa bodo zastopali brata Prevc, Semenič in Tepeš.

Arhiv novic