9.2.2024

Zlata slovenska dekleta

Na ekipni tekmi smučarskih skakalk na 47. mladinskem svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Planici so slovenske skakalke, Ajda Košnjek, Jerica Jesenko, Taja Bodlaj in Tina Erzar pričakovano in zelo zanesljivo osvojil naslov ekipnih prvakinj. Srebro za Japonke, bron za Nemke.

Image

 

Na FIS mladinskem svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju se je v zahtevnih vremenskih razmerah, tekmovalke je oviralo močno deževje, končala ženska ekipa tekma v smučarskih skokih. Po prvi seriji na srednji napravi so bile po prvih štirih skokih na vrhu slovenske tekmovalke v postavi Tina Erzar, Taja Bodlaj, Ajda Košnjek in Jerica Jesenko. Najdaljši skok v domači izbrani vrsti je uspel Bodlajevi, ki je pristala pri 95 metrih, kar je bila druga daljava prve serije. Z moštvenih trudom je Slovenija pred finalnim delom zasedla prvo mesto, s 51,6 točkami prednosti pred Nemčijo in Japonsko na tretjem mestu.

Foto: Borut Živulović/Bobo

 

Čeprav deževje ni pojenjalo in so bile razmere za skakanje zahtevne slovenska dekleta niso popuščala. Z vsakim skokom je prednost pred zasledovalkami naraščala. Jerica Jesenko je bila meter krajša kot v prvem poskusu in je prislatal pri 90,5 metra. Ajda Košnjek je v prvi seriji doskočila pri 88. metrih in je bila v drugo pol metra daljša. Taja Bodlaj je vrhunsko opravila s finalnim skokom in bila še tri metre daljša, piko na i za osvojeni naslov mladinskih svetovnih prvakinj v Planici postavila Tina Erzar. Njen prvi skok je meril 94,5 metra, drugi za potrditev slovenske dominance pa kar 100 metrov in pol, kar je bila daljava dneva. Erzarjeva je tako v Planici osvojila že drugo zlato medaljo.

Foto: Borut Živulović/Bobo

 

Slovenija si je v dveh serijah tako priskakala kar 906,5 točk in je do zlate snežinke prišla s prednostjo kar 114,6 točkami. Za drugo mesto sta se udarili Nemčija in Japonska. Več sreče predvsem zaradi nesrečnega padca Megi Lou Schmidt. Japonke so napredovale eno mesto v finalni seriji in se veselile naslova mladinskih svetovnih podprvakinj. Nemke, katerim se je na zmagovalnem odru pridružila nesrečna Schmidtova, ki je na berglah prejela bronasto snežinko.

Zlata slovenska dekleta Foto: Borut Živulović/Bobo

 

Za Slovenijo je bila to že druga zlata medalja na domačem prvenstvu in skupno tretja. Pod bron na posamični tekmi se je podpisala Bodlajeva.

 

Izjave po tekmi:

Taja Bodlaj: “Občutki so fenomenalni, z ekipo je res lepo stati na najvišji stopnički. Res smo pričakovali, a po navadi, ko pričakuješ, gre lahko kaj narobe. A vsem štirim so nam uspeli dobri skoki in res smo ponosni, da nam je to uspelo.”

Tina Erzar: “Ni bilo težko ostati miren. Vedela sem, da so punce sposobne tega, da bodo one naredile tisto razliko. Morala sem le sproščeno skočiti. To mi je uspelo v drugem skoku, v prvem niti ne. Pritiska ni bilo veliko, ker sem vedela, da so punce v bistvu že vse naredile.”

Sten Baloh, glavni trener: “Tekme je konec. Punce so zmagale z veliko prednostjo. Vsi smo vedeli, tudi drugi trenerji, da smo zelo močni, a jaz vedno počakam zadnjo tekmovalko. Potem mi pade kamen dol in takrat se lahko veselim. Kapo dol puncam, priklonil sem se jim pa tako ali tako že.”

Arhiv novic