10.2.2024

Helen Hoffmann ubranila naslov iz Whistlerja, končno trojno slavje Norvežanov

Zadnji posamični preizkušnji na svetovnem prvenstvu mlajših članov do 23 let v Planici sta prinesli tek na 10 km v klasičnem koraku s posamičnim startom. Nemka Helen Hoffmann je ubranila naslov izpred enega leta, pri mlajših članih pa smo vendarle dočakali tri Norvežane na prvih treh mestih. Boštjan Korošec je zasedel 35. mesto.

Image

 

V Planici smo danes spremljali še zadnje posamične preizkušnje na svetovnem prvenstvu v nordijskih disciplinah do 23 let. Na 10 km progi v klasičnem koraku s posamičnim startom je bila najboljša Nemka Helen Hoffmann, ki je bila najboljša že lani na enaki razdalji, a v prostem koraku v Whistlerju.

Helena Hoffmann Foto: Borut Živulović/BOBO

 

22-letna Helen Hoffmann je odlično razporedila moči na današnji preizkušnji, ki je bila zaradi deževnega vremena znova vse prej kot enostavna. Hoffmannova je po prvem krogu imela sedmi vmesni rezultat, po drugem petega, z izjemnim zadnjim krogom pa se je prebila pred vse in na koncu za 1,2 sekunde premagala Švicarko Nadjo Kaelin. Slednja ja dopolnila uspeh sestrične Marine, ki je pred dnevi postala prvakinja na 20 km razdalji, danes pa je bila sicer šesta. Bron je na današnji preizkušnji osvojila Švedinja, Maerta Rosenberg, sicer najhitrejša po prvem in drugem krogu, na koncu je zaostala 4,7 sekund. Slovenki nista bili v ospredju, Zala Šepič je zasedla 44. mesto z dobrimi petimi minutami zaostanka, Eva Močnik pa je zasedla 53. mesto z osmimi minutami zaostanka.

Zala Šepič, foto: Borut Živulović/BOBO

 

Na tekmi mlajših članov smo prav ob koncu posamičnih preizkušenj dočakali trojno norveško slavje. Prvak je postal Mathias Holbeak, 3,1 sekund je zaostal Martin Kirkeberg Moerk, podprvak že na 20 km preizkušnji in branilec naslova iz Whistlerja, bron pa je osvojil Edvard Sandvik, ki je zaostal 19,9 sekund. Od slovenske četverice je bil najhitrejši Boštjan Korošec na 35. mestu z 2:04 minutama zaostanka, mesto za njim je s sekundo zaostanka končal Nejc Štern. Jošt Mulej je z zaostankom 2:48 končal na 49. mestu, Anže Gros pa je končal deset mest nižje z dobrimi tremi minutami zaostanka za zmagovalcem.

Zmagovita norvežka trojica po 10km klasični slog Borut Živulović/BOBO

 

Izjave po tekmi:

Rok Grilc, glavni trener slovenske reprezentance: "Z rezultatom smo danes zelo zadovoljni. Dva fanta sta tekmo zaključila med najboljših štirideset. Žal jima je najboljša trideseterica za malenkost ušla. Vsi fantje so se dobro borili, smuči so bile hitre in dosegli smo dober rezultat."

Mathias Holbaek:"Norveška ekipa je danes imela odličen dan. Imeli smo hitre smuči, kot ekipa smo odlično funkcionirali. Tudi sam sem imel dober dan, odlično sem se počutil na progi in zadovoljen sem z zmago."

 

Arhiv novic