7.4.2023

Nepozabna sezona dveh zlatih medalj na domačem svetovnem prvenstvu je končana

192 uvrstitev med prvih 10, 49 uvrstitev na zmagovalni oder, od tega 11 zmag, 3 medalje s svetovnih prvenstev, sezona 2022/2023 je končana.

Image


Smučarska zveza Slovenije pod sezono 2022/23 z veseljem znova lahko potegne črto, saj ji je prinesla nemalo novih upehov, ki bodo z zlatom zapisani v zgodovino slovenskega smučanja. Slovenska skakalna reprezentanca se je na premiernem domačem FIS svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Planici veselila dveh zlatih in bronaste medalje, Timi Zajc se je v klubu svetovnih prvakov pridružil Franciju Petku, Roku Benkoviču in Emi Klinec, skupaj z Lovrom Kosom, Žigo Jelarjem in Anžetom Laniškom pa je do najžlahtnejšega odličja skočil še na ekipni tekmi pred sijajno kuliso zbrane množice pod Bloudkovo velikanko.

Smučarska zveza Slovenije je v sezoni 2022/23 organizirala sedem tekmovanj FIS svetovnega pokala. Skakalke so se ob prehodu v novo leto merile na Ljubnem, biatlonci so tarče pokrivali na Pokljuki, januarja je bila Zlata lisica izpeljana v Kranjski Gori, v spomladanskem marcu so organizatorji svoje znanje dokazali na tekmah alpskih smučarjev v Kranjski Gori, točke svetovnega pokala v telemark smučanju so se delile na Krvavcu, deskarj so tekmovali na Rogli, 44. finale svetovnega pokala v smučarskih skokih je prvič šele v aprilu gostila Letalnica bratov Gorišek v Planici, kjer se je skupno zbralo 57.000 ljubiteljev smučarskih skokov in poletov. 

Še bolj kot zgoraj opisano pa nas veselijo dosežki naših tekmovalcev. Iz leta v leto navdušujejo zveste navijače na prizoriščih in pred malimi zasloni. Ob presežkih na svetovnem prvenstvu v Planici izpostavimo kar 11 zmag v svetovnem pokalu, 49 uvrstitev na oder za zmagovalce ter kar 192 uvrstitev med najboljših 10 na tekmi svetovnega pokala. Skupek tega so tudi pogledi na uvrstitve v skupnih seštevkih svetovnega pokala. Anže Lanišek je postal šele četrti slovenski skakalec, ki je sezono sklenil med prvimi tremi, Žan Kranjec je po 23 letih suše za Slovenijo poziral z medaljo na odru skupnega seštevka v veleslalomu, Ema Klinec je najboljšo sezono v karieri končala na 3. mestu po prepričljivi zmagi na zahtevni norveški turneji, kjer so skakalke prvič lahko letele. In najdlje med vsemi je poletela prav naša svetovna prvakinja izpred dveh let, ki je žensko rekordno znamko postavila pri 226 metrih. Skakalci so prvič dvakrat zapored končali med najboljšimi tremi v pokalu narodov.

Hvala vsem skupaj in vsakemu posebej za svoj delež v novi izjemni sezoni, ki naj hkrati služi tudi kot inspiracija in motivacija za delo v prihodnosti, za katero nas ni potrebno skrbeti – naši mladi upi so na mladinskih svetovnih prvenstvih v tej sezoni osvojili 6 medalj.

Arhiv novic