2.7.2012

In memoriam - Beno Hvala

In memoriam - Beno Hvala


(1932-2012)

Beno Hvala je prvi slovenski športni prenos za Evrovizijo režiral leta 1960. Kaj drugega, kot Planico. Od takrat so se smučarski skoki zapisali v njegovo življenje. Tako močno, da smo si ga smučarski delavci vzeli za svojega kljub temu, da je režiral in delal v vseh športnih panogah. Njegove ideje so v uporabi še danes. Svetovni pokal v smučarskih skokih na TV ekranih ne bi bil tak kot ga poznamo, če ne bi bilo Bena. Njegova vloga pri smučanju je segla visoko v mednarodne kroge. Beno je bil reden član ekip, ki so za Tv gledalce ustvarjale prenose z Olimpijskih iger. Spoštovan in trd sogovornik je s svojim pronicljivim pogledom o svojih idejah prepričal tudi ugledne tuje strokovnjake.

Njegova največja ljubezen v zadnjih letih so bili ženski smučarski skoki. Beno se je projekta ženskih smučarskih skokov lotil z izjemno vnemo. Prepotoval je pol sveta in se sestal z vsemi, ki jih je bilo potrebno prepričati. Najbolj pa je užival v njegovih tekmah na Ljubnem. Ljubenci so ga že zdavnaj vzeli za svojega in z navdušenjem in trdim delom sledili njegovim idejam in navodilom, ki jih ni bilo malo. A tako, kot je to znal samo Beno, mu je uspelo. Tekme svetovnega pokala v ženskih smučarskih skokih so doživele svojo premiero. Benova zasluga pa je, da jih lahko pripravljajo tudi Ljubenci. Na premierni tekmi preteklo smučarsko sezono, nam je Beno že pošteno načel potrpljenje z vsemi podrobnostmi. A vsi smo vedeli, da si želi samo perfektne prireditve, ki bo ime Ljubnega in Slovenije ponesla v svet. Uspelo mu je. Nas pa je naučil veliko. Predvsem kako znanje deliti in ga nadgraditi. Zagotovo pa bomo pogrešali njegove ideje. Bil je tudi eden izmed zaslužnejših zato, da se bodo skakalke na prihodnjih Olimpijskih igrah v Sočiju borile za medalje.

Ni naključje, da so ga imeli radi tudi pri Mednarodni smučarski zvezi (FIS). Prav poseben prijateljski odnos sta imela z direktorjem svetovnega pokala v smučarskih skokih dr. Walterjem Hoferjem, ki ga je pretekli teden osebno obiskal v Ljubljani. Pred par dnevi me je o obisku obvestil Beno po telefonu. Imel sem občutek, da je bilo to zanj veliko priznanje.

Življenje je polno presenečenj. Še nekaj dni nazaj sem z Benom usklajevali njegovo željo, da se v njegovem imenu, ob prevzemu najvišjega priznanja SZS (kipca Bloškega smučarja) na Skupščini Smučarske zveze Slovenije zahvalimo predvsem prostovoljnim delavcem na Ljubnem. Danes pa žalujemo, ker smo izgubili iskrenega prijatelja in iskrivega sogovornika polnega idej, ki so naš šport naredile tako čudovit. Beno pogrešali te bomo, a nikoli pozabili!

Tomi Trbovc

Arhiv novic