20.3.2015

Dvojna slovenska zmaga v Planici

Prvi tekmovalni dan je v Planici postregel z dvojno slovensko zmago, za katero sta zaslužna Peter Prevc in Jurij Tepeš.

Planiški praznik se je za slovenske skakalce začel uspešno, saj je Peter Prevc na petkovi tekmi pred številnimi gledalci slavil zmago, tik za njim pa je preizkušnjo končal tudi Jurij Tepeš. Tekmovalec iz Dolenja vasi je v prvi seriji pristal pri 248,5 m, kar je zadostovalo za nov rekord skakalnice in izjemno veliko prednost pred drugim Tepeš. Prevčev naskok je znašal kar 19,2 točk. Tepeš je v prvo zmogel 223,0 m. Tretjo pozicijo je ″po prvem polčasu″ s skokom 240,0 m držal Avstrijec Stefan Kraft. V finalu so se razmere zaradi sence nekoliko poslabšale, zato nismo videli ekstremno dolgih daljav. Vrstni red med najboljšo trojico pa se ni spremenil. Prevc (248,5; 233,0), ki je v drugo za popoln skok prejel od vseh sodnikov dvajsetice, je tako slavil šesto zmago v karieri, tretjo letos. Za dvojno zmago naših orlov je poskrbel Tepeš (223,0; 233,0), tretji pa je bil Kraft (240,0; 238,5).


Peter Prevc [foto: BOBO]

Po novi zmagi je bil seveda Prevc nadvse zadovoljen: ″Danes se je vse lepo izšlo, celo nad pričakovanji. Vse se je poklopilo. Nikoli ni popolnosti, tudi če dobiš od sodnikov same dvajsetice. Od današnje tekme mi bo najbolj v spominu ostalo petje himne, ki jo je prepevalo celotno občinstvo. Sicer pa je bila tekma zelo zanimiva, saj so lahko uživali tudi gledalci, skokov preko 220 m je bilo namreč veliko.″ Z doseženim pa je bil zadovoljen tudi Tepeš: ″Z obema današnjima nastopoma sem zelo zadovoljen. Po prvem nastopu sem bil nekoliko jezen, vse skupaj pa sem nato pretvoril v dober finalni nastop. Najlepše je biti na domači tekmi na stopničkah. Današnja nastopa se uvrščena med najboljših deset v letošnji sezoni. Tokrat se je vse skupaj izšlo v mojo korist, saj sem imel pred Kraftom le 0,1 točk prednosti.


Veselje Slovencev [foto: BOBO]

Tik za najboljšimi je na četrtem mestu končal Severin Freund (223,0; 230,5), ki ima tako sedaj pred Prevcem v skupnem seštevku svetovnega pokala še 44 točk prednosti.

Odlično je nastopil tudi Anže Semenič (229,5; 212,0), saj je na predzadnji posamični tekmi sezone zaključil najboljšo deseterico ter tako zabeležil uspeh kariere. Tik za njim se je uvrstil Robert Kranjec (204,5; 222,0). Točke pa so osvojili še Jernej Damjan (212,0; 210,5) na 16. in Nejc Dežman (218,5; 191,5) na 26. mestu. ″Z današnjim rezultatom sem zelo zadovoljen. Skoke sem stopnjeval in za zadnje obdobje naredil tudi zelo dobre. Pohvaliti moram odlično publiko,″ je menil Damjan, podobnega mnenja pa je bil tudi Dežman: ″Cilj sem izpolnil. Postavil sem osebni rekord. V finalni seriji sem imel težke razmere, zato nisem uspel preskočiti dvesto metrov. S samim razpletom pa sem zadovoljen.


Množica navijačev [foto: BOBO]

Izven finalne serije so ostali Anže Lanišek (195,5 m; 33. mesto), Tomaž Naglič (192,5; 36.), Matjaž Pungertar (184,5; 38.)

"To je čista poezija. Odlični nastopi naših fantov. Čestitke. Vsi so svoje nastope stopnjevali. Petrov zaostanek v skupnem seštevku se zmanjšuje. Freund je konstante in le želim si lahko, da se enak vrstni red ponovi tudi v nedeljo. V Planici nadaljujemo tradicijo uvrstitev na zmagovalni oder. V poletnem obdobju smo delali odlično, kar se sedaj tudi pozna. Semenič je pokazal sposobnost letalca, vendar ima še nekaj rezerv. Veseli pa me povratek Roberta," je po tekmi razmišljal glavni trener Goran Janus.

V soboto je na sporedu ekipna tekma, kjer bodo Slovenijo zastopali Tepeš, Semenič, Kranjec in Prevc. Poskusna serija je na sporedu ob 9.00, uro za tem pa prva serija v konkurenci.


Rezultati: Svetovni pokal .: Planica :. Uradni rezultati
Fotogalerija: 20.03.2015, Planica


Arhiv novic