21.3.2023

Poslovil se je Janez Gorišek (1933-2023)

Janez Gorišek se je rodil 13. septembra 1933 v Ljubljani, kjer je končal osnovno šolo, gimnazijo ter Fakulteto za arhitekturo, gradbeništvo in geodezijo, ter leta 1961 diplomiral z nazivom univerzitetni diplomirani inženir gradbeništva. Njegova poklicna pot ga je vodila po vsem svetu, od Skopja, kjer je sodeloval pri popotresni prenovi, do Bengazija v Libiji, kjer so obnavljali porušeno mesto Barča. Po povratku v domovino se je zaposlil na Zavodu za vodno gospodarstvo Vič, leta 1973 je postal direktor v biroju SOZD Irc Planum Inženiring, do upokojitve pa je deloval v podjetju Planum športing.

Image

 

Janez se je s smučarskimi skoki začel ukvarjati že kot osemletnik. Smučarski skoki so ga zasvojili in zaznamovali za vse življenje. Dolga leta je bil državni reprezentant, dvakrat celo študentski svetovni prvak. Ni naključje, da je bil njegov osebni rekord, dosežen ravno v Planici, kjer je pristal pri 105 metrih. Z dušo in srcem se je po končani športni poti posvetil projektiranju skakalnic in letalnic ne samo doma, temveč po vsem svetu. Skupaj z bratom Vladom, sta projektirala najlepšo in najbolj znano letalnico na svetu. Letalnico bratov Gorišek, ki leži v zibelki tega špota – Planici. Po bratovi prezgodnji smrti, je projektiranje nadaljeval s sinom Sebastjanom.

Skakalnice, ki jih je projektiral stojijo po vsem svetu, na Norveškem, v Italiji, Avstriji, BiH, Turčiji, ZDA, na Češkem, v Nemčiji, Kazahstanu, Švici in seveda pri nas v Sloveniji.

Letalnica bratov Gorišek je ponesla sloves Planice in Slovenije v svet. Z njo sta Vlado in Janez uveljavila novo smučarsko disciplino – smučarske polete, ki jih je leta 1971 priznala tudi Mednarodna smučarska zveza FIS.

Janez Gorišek je za svoje delo prejel mnogo odlikovanj, nagrad in priznanj. Med drugim red dela z zlatim vencem, srebrni red RS za zasluge v športu, Bloudkovo nagrado, nagrado Inženirske zbornice Slovenije za življenjsko delo, častno listino OKS in mnoge druge.

Janez Gorišek je zaznamoval delovanje Smučarske zveze Slovenije in OK Planica v vseh letih svojega delovanja. Brez njega in njegovih drznih idej, bi bil razvoj smučarskih skokov in poletov precej drugačen. Ostali bomo na njegovi začrtani poti in viziji 300 metrskega poleta na letalnici bratov Gorišek. Pogrešali ga bomo, a nikoli pozabili. Hvala Janez.

Arhiv novic