23.3.2022

Planiška sestavljanka ne bi bila popolna brez marljivih delavcev

Prvo dejanje poletov v Planici je za nami. Letalnico bratov Gorišek so preizkusili poskusni skakalci. Smučarski skakalci in navijači so resda velik del planiške sestavljanke, pa vendar le-te brez marljivih planiških delavcev ne bi mogli sestaviti v celoto.

Image


V dolini pod Poncami se vsako leto zbere več deset tisoč navijačev, ki uživajo v toplem soncu, dolgih poletih, dobri glasbi in veseli družbi. To pa ne bi bilo mogoče brez srčnih delavcev, ki že več desetletij skrbijo za to, da je »največji slovenski športni praznik« takšen, kakršnega smo vajeni.

 »Planica je največji slovenski športni praznik in delati tukaj je pravzaprav velika čast in še večja odgovornost, saj je z vsakim poletom nekdo v smrtni nevarnosti. V Planici delam že od leta 2002. Spomnim se, da sem takrat delal kot zdravnik za gledalce. Moj štab je bil v malem belem šotoru. Priznam, da je bilo takrat vse nekoliko drugače, vsaj kar se tiče pijače. Takrat se je bistveno več nazdravljalo. Z leti se te veseljaške scene navadiš, a priznam, da je v zadnjem času kultura bistveno boljša kot je bila nekoč,« je prijazno obrazložil eden od reševalcev iz splošne bolnišnice Jesenice.

Zdi se, da se vsako leto v Planici zbere ena velika družina. Letalnica bratov Gorišek od dobre volje kar poka po šivih, pripravljenosti na delo pa ni in ni videti konca, zaradi česar je ta praznik še toliko bolj poseben. V podaljšanem planiškem vikendu za delo poprime na stotine ljudi – od mladih fantov in deklet pa vse do starih mačkov, ki dobro vedo, kako se stvarem streže. Čeprav je dela resda na pretek, se včasih najde tudi kakšen trenutek za oddih.

»Vzdušje v Planici je res nepopisno. Vsi pridemo sem uživat, tako delavci kot tudi skakalci, četudi se včasih veliko gara. Vstajamo v zgodnjih jutranjih urah, v posteljo pa se odpravimo tudi pozno ponoči. Kljub garanju je končni rezultat nepopisen in vsi že komaj čakamo, da se naslednje leto vrnemo nazaj,« je povedal eden od bivših skakalcev, ki danes rad poprime za delo in tako pomaga navijačem pričarati pravo planiško pravljico.

Vsako leto se zdi, kot da bi nekdo naročil lepo vreme. Visoke temperature in začuda močno sonce za mesec marec razveseli navdušence smučarskih skokov. Tudi letos se v dolini pod Poncami obeta »kičasto« vreme. Vse, ki boste obiskali dolino pod Poncami bodo razveselili topli sončni žarki in kar je najbolj pomembno – dolgi poleti in nasmejani delavci. »Uživancija, delo in lepo vreme. Tako bi opisal delo v Planici. Vstajamo resda zelo zgodaj, a to nas ne ustavi. Ekipa je zakon, vzdušje pa je vsako leto fenomenalno,« je spregovoril eden od mladeničev, ki nasmejano poprime za vsako delo.

 

Arhiv novic