22.3.2015

Tepešu zmaga, Prevc brez velikega globusa

Planiška pravljica je imela grenek priokus, saj se Petru Prevcu ni šlo, da bi prvič dvignil veliki kristalni globus. Zadnja tekma je pripadla Juriju Tepešu.

V sneženje odeta Planica je pričakala najboljše skakalce sveta, ki so se pomerili na zadnji, 37. tekmi sezone. Po pravilih Mednarodne smučarske zveze (FIS) ima na zaključni preizkušnji sezone pravico nastopa najboljših trideset v svetovnem pokalu. V dolini pod Poncami so tako slovensko trobojnico predstavljali Matjaž Pungertar, Robert Kranjec Nejc Dežman, Jernej Damjan, Jurij Tepeš in Peter Prevc. V prvi seriji je najbolje nastopil Peter Prevc, ki velja za enega najboljših letalcev. S skokom 236,5 metra je 22-letnik vodil pred Poljakom Kamilom Stochom (235,0) in Norvežanom Runo Velto (230,5). Prednost Prevca pred najbližjim zasledovalcem je znašala 3,9 točke. Tepeš (230,5) je bil četrti, Kranjec (214,5) 13., Damjan (207,5) 16., Dežman (190,5) 28. in Pungertar (186,5) 30. Največji Petrov konkurent za skupno zmago v svetovnem pokalu Nemec Severin Freund (222,5) je bil sedmi in ob takšnem razpletu v finalu bi se veseli slovenski navijači.

Jurij Tepeš je drugič v karieri slavil zmago [foto: BOBO]

Jurij do druge zmage v karieri

V finalni seriji so tako kot v prvi seriji vladale dokaj ugodne vremenske razmere, saj so bili skakalci deležni rahlega vetra v prsa. V finalu je napadel četrt0uvrščeni po "prvem polčasu" Tepeš (230,5; 244,0), ki je bil ključni član pri končnem razpletu skupnega seštevka. Žal v drugo Prevc ni uspel ponoviti nastopa iz prve serije ter je tako z 233,5 m zaostal za reprezentančnim kolegom, Freund pa je z 226,0 m obdržal drugo mesto in tako je veliki kristalni globus romal v roke Nemcu. Freund in Prevc sta na koncu imela povsem enak seštevek točk, a je po pravilih Mednarodne smučarske zveze (FIS) končni zmagovalec tisti, ki ima več zmag tekom sezone. V tem primeru je bil to Freund. Tepeš je tako prišel do druge zmage v karieri, premierno je slavil pred dvema letoma prav tako na poletih v Planici.

"Super dan je za mano. V prvi seriji sem sicer naredil manjšo napako, v drugi pa sem nastopil res odlično. Ob doskoku sem brez težav naredil tudi telemark. Žal se Petru ni izšlo, a na razplet nisem imel veliko vpliva, saj sem nastopil pred njim," je po tekmi dejal Tepeš. Nekoliko grenkega priokusa pa je bilo moč čutiti pri Prevcu, ki pa so ga obiskovalci vseeno nagradili z bučnim aplavzom: "Občutki po tekmi so mešani. Nekaj grenkega okusa vendarle obstaja, saj sem osvojil enako število točk kot skupni zmagovalec. Vendarle sem imel na voljo 32 tekem in le na eni bi moral osvojiti eno dodatno točko. Jurij je danes nastopil res odlično, saj je premagal zid, ki ga je tu v Planici imel pri 237,5 m. Kakorkoli z današnjim razpletom bom moral startati v novo sezono. Drugače pa je bil vikend v Planici vrhunski, dosegel sem dve zmagi in eno drugo mesto. Ko se bodo misli zbistrile, pa bom s sezono zelo zadovoljen," je uspeh pokomentiral Prevc. Tretje mesto je pripadlo Velti (230,5; 226,5).

Peter Prevc je znova stopil na zmagovalni oder [foto: BOBO]

Kranjec je v drugo zmogel povsem enako daljavo ter tako obdržal 13. mesto po prvi seriji. Med dvajseterico se je uvrstil tudi Damjan (207,5; 201,5), ki je zadnjo tekmo sezone končal na 18. mestu. "V tem vikendu sem prikazal nekaj dobrih skokov. Sedaj me čaka dopust, kjer se bom spočil in tako pričel motiviran z novimi pripravami," je v izteku dejal Damjan. Dežman je v finalu preskočil dvestotico (202,0 m) in za 25. mesto vknjižil novih šest točk. Pungertar je s 192,5 m v finalni seriji zasedel 30. mesto in na svoj račun pripisal eno točko.

"Za nami je odlična sezona. V pokalu narodov smo osvojili največ točk do sedaj, mali globus za polete, šest tekmovalcev med trideset, Peter drugi. To je odlično. Jurij je danes naredil takšen skok, kot smo si lahko le želeli. Žal pa je Petru nekoliko zmanjkalo za skupno zmago. Za uteho nam je lahko tudi odličen vikend v Planici, kjer smo slavili zmago na vseh tekmah," je po tekmi dejal glavni trener Goran Janus.


 Skupni zmagovalec svetovnega pokala je postal Severin Freund [foto: BOBO]

V pokalu narodov Nemci pred Avstrijci

Zmagovalec svetovnega pokala je postal Freund (1729 točk), drugi je Prevc (1729), tretji pa Avstrijec Stefan Kraft (1578). Tepeš (554) je kot drugi najboljši Slovenec na 13. mestu. Slovenka ekipa pa je skupno zbrala rekordnih 4994 točk. S 37 točkami prednosti je v pokalu narodov slavila Nemčija pred Norveško.


Rezultati: Svetovni pokal .: Planica :. Uradni rezultati
Lestvica: Svetovni pokal
Lestvica: Svetovni pokal :. Poleti

Fotogalerija: Nedelja


Arhiv novic