2.2.2023

FIS Svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju Planica 2023 je tik pred vrati

Na novinarski konferenci v hotelu Grand Plaza so danes člani OK Planica danes predstavili potek priprav na FIS svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju Planica 2023, ki bo v Planici od 21. februarja do 5. marca 2023, logistične rešitve, sodelovanje z lokalno skupnostjo in projekt “Zelena Planica 2023”, ki bo s svojimi aktivnostmi na področju trajnosti z inovativnimi pristopi, predhodnimi izkušnjami, strokovnim znanjem in tehnološkimi rešitvami z roko v roki ustvarilo pozitiven učinek na obiskovalce, športnike, lokalno skupnost in naravno okolje.

Image


Enzo Smrekar, predsednik Smučarske zveze Slovenije in Organizacijskega komiteja Planica 2023

19 dni nas še loči do otvoritve enega največjih športnih dogodkov v Sloveniji. Lahko rečem, da so se priprave začele na isti dan, ko smo v Grčiji kandidaturo, v četrtem zaporednem poizkusu, končno dobili. Od tistega dne naprej so ekipe začele delati na tem dogodku. Ekipe so se večale, pred samim začetkom bomo imeli približno 1300 sodelavk in sodelavcev, ki bodo na tem dogodku opravljali različne naloge od prostovoljstva naprej. Seveda pa se moramo zahvaliti tudi preostalim, ki so povezani s tem dogodkom začenjši z občino Kranjska Gora, z Mednarodno smučarsko zvezo, ki nam je zaupala to nalogo, z našimi sosedi v Italiji in v Avstriji, ki so nas pri tem podpirali in bodo tudi sodelovali, Vladi republike Slovenije in različnim ministrstvom, ki so nam pomagali. Pričakujemo veliko udeležbo, imeli bomo preko 2000 športnikov z ekipami, preko 2000 predstavnikov medijev, pričakujemo med 150.000 in 200.000 obiskovalcev.

Mediji bodo sliko poslali v svet več kot 450 milijonom gledalcev, kar je izjemna priložnost, da se predstavimo kot dobri organizatorji in gostitelji, predvsem pa da ponesemo sliko v svet o naši lepi Sloveniji. Na tem področju je bilo veliko pomoči, tu bi se zahvalil Ministru za gospodarstvo, turizem in šport. Verjamem, da bomo priča res izjemnemu, enkratnemu športnemu dogodku. 

Matjaž Han, minister za gospodarstvo, turizem in šport

Šport je zapisan v DNK-ju slovenskega naroda. Je nepogrešljiva rekreativna, tekmovalna in družabna aktivnost. Šport nas povezuje od otroštva pa vse do prehoda v jesen življenja. Naj bo to na igrišču, smučišču, tribuni ali pred TV zasloni. Velike mednarodne športne prireditve so osrednji dogodki organizacijske kulture športa. Imajo velik vpliv na promocijo okolja, v katerem potekajo in na razvoj turizma ter gospodarstva. Predvsem pa so športniki in športnice največji ambasadorji naše prelepe Slovenije.

A v športu ni le resnega treninga, discipline in močnih navijaških čustev. So tudi resni gospodarski rezultati. Vsak evro, ki ga vložimo v šport, se nam lahko tudi trikrat povrne. Denimo 100 evrov, porabljenih za šport pomeni za slovensko gospodarstvo 177 EUR. Če pa denar namenimo športnim organizacijam za njihovo osnovno dejavnost, pa za 100 vloženih evrov gospodarstvo dobi kar 310 evrov. Daleč od tega, da bi vse gledali skozi denar, je pa to vsekakor dober kazalnik, ki investicije v šport opravičuje. Multiplikator športnih prireditev je v resnici še večji, ker gre za kombinacijo več dejavnosti. Ocena multiplikativnih učinkov na povečano potrošnjo je v primeru FIS svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici tako kar preko 70 mio EUR! Gre namreč za največjo množično športno prireditev v zgodovini neodvisne Republike Slovenije! 

Smučarska zveza Slovenije je v začetku svojega mandata predstavila idejo promocije Slovenije in znamke I feel Slovenia in to v okviru vseh smučarskih prireditev v tej sezoni. Ta sezona je po obsegu in dosegu zgodovinska. In bili bi nori, če tega ne bi izkoristili v maksimalnem možnem obsegu. Poleg FIS svetovnega prvenstva je v sezoni 2022/2023 v Sloveniji organiziranih 7 tekem svetovnega pokala. Skupaj s STO in SPIRIT Slovenija smo tako zasnovali enotni koncept promocije Slovenije, slovenskega turizma in slovenskega gospodarstva. In tega peljemo čez celotno zimo – od Ljubnega do Planice. Sliko Slovenije v svet ne bomo ponesli le s športnimi rezultati, za katere bomo seveda glasno navijali. Slovenijo bomo predstavili tudi v vlogi odličnega organizatorja športnih prireditev ter gospodarstva z inovativnimi pristopi. Eden takšnih je LED štart inštalacija, ki smo jo uporabili na Zlati lisici. Enako bomo uporabili na Vitrancu.

Trenutni okvir financiranja velikih mednarodnih športnih prireditev, s sklepom Vlade RS se izvaja na podlagi Zakona o športu in realizira preko Letnega programa športa. To pomeni, da financiranje teh prireditev dejansko zmanjšuje programska sredstva v proračunu za šport. Zaradi tega k organizaciji in financiranju velikih mednarodnih prireditev ne moremo pristopati naključno. Tega se moramo lotiti sistematično! Glede na merila, pričakovane rezultate, in multiplikativne učinke. Ravno z namenom multiplikacije učinkov, bomo v času FIS svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici organizirali nekaj poslovnih dogodkov. Med njimi denimo: srečanje s predstavniki slovenskih poslovnih klubov, srečanje Startup ekosistema Slovenije, mednarodni dogodek skupaj z OZS in denimo francosko-slovenski dan – poslovno druženje na temo, kako pritegniti francoske investicije ter kako poslovati s francoskimi kupci. Podobni dogodki sledijo tudi v okviru Pokala Vitranc in FIS finala pokala v smučarskih poletih v Planici.

S tem sem se že dotaknil dveh ključnih ukrepov, na katere se letos osredotočamo. To sta sistemski pristop k velikim mednarodnim dogodkom ter iskanje multiplikativnih učinkov med gospodarstvom, turizmom in športom. Se bomo pa letos usmerili še v zagotovitev sistemskih vlaganj v športno infrastrukturo in površine za šport v naravi – torej to zadeva bolj področje rekreacije, ter razvoj novih vrhunskih športnikov in njihovih trenerjev.

Spoštovani, vse to bomo delali z roko v roki z vami, ki šport živite že dolga leta, desetletja. Zaupamo, da zelo dobro veste, kaj slovenski šport potrebuje. Smučarska zveza Slovenije ima našo podporo na vseh nivojih organizacije in izvedbe svetovnega prvenstva. V veselje nam je sodelovati z vami in se tega veselimo tudi v bodoče. Se vidimo v Planici.


Henrika Zupan, županja občine Kranjska Gora

Občina Kranjska Gora že mnogo let gosti velike prireditve, a tako velikaga tekmovanja, kot je FIS svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju, naša občina še ni gostila. Prepričana sem, da bo to zgodovinski dogodek in občina je aktivno pripravljena. Po podatkih večjih hotelskih hiš je na razpolago še nekaj prostih kapacitet, kar pomeni, da imajo tisti, ki si želijo biti v središču dogajanja, še možnost dobiti nastanitev v središču Kranjske Gore. Preko Turizma Kranjska Gora je bila občina aktivna pri pripravi spremljajočih dogodkov. Ti dogodki se bodo odvijali v večernem času. Na Trgu zmagovalcev bo najprej potekala otvoritvena slovesnost, potem pa vsak večer podelitev medalj in vse te dogodke bodo spremljali koncerti znanih slovenskih izvajalcev. Del Kranjske Gore bo zaprt za promet, približno od Larixa do centra bo namreč potekala promenada, imenovana “Noric mile” z bogato gostinsko ponudbo in zabavnim programom. Ob tej priložnosti se moram zahvaliti občankam in občanom za pripravljenost pri dogodku in seveda tudi za potrpežljivost v času dogodka. Prepričana sem, da se bom izkazali kot najboljši gostitelji, tako kot nas poznajo že iz preteklosti. Izjemno bo biti gostitelj tako velikega športnega dogodka. FIS svetovno prvenstvo pa bo tudi okolju prijazen dogodek, kar me zelo veseli, da ne rečem, da se mi to zdi zelo nujno. Planica je del Triglavskega narodnega parka, zato je trajnostna naravnanost tega dogodka nujna in dobrodošla.

Vse športnice, športnike, ekipe, mediji, obiskovalci in navijači dobrodošli v naši dolini, ki je odeta v belo snežno oddejo in upam, da nas bo dva tedna spremljalo tudi sonce. 

Tomaž Šušteršič, generalni sekretar Organizacijskega komiteja Planica

Lepa zahvala vsem mojim sodelavcem in partnerjem projekta, ki v zadnjih mesecih z nadčloveškimi napori pripravljajo to prvenstvo. Saj smo vedeli, da bi bilo v vsakem primeru tako, a to, kar je bilo res posebno je bilo to, da je priprave zaznamovala pandemija na katero nismo mogli računati, je predvideti. To so tako zahtevne razmere, da se lahko primerjajo verjetno le z obema svetovnima vojnama. 19 dni pred dogodkom živimo v Planici, urejamo še zadnje detajle. Večina infrastrukture stoji in spektakel se bo kmalu lahko začel.

Potrebno je razložiti razliko med svetovnim prvenstvom v nordijskem smučanju, ki vključuje smučarske skoke, tek na smučeh in nordijsko kombinacijo in med finalom svetovnega pokala v smučarskih skokih. V javnosti se še vedno pojavljajo dileme, kaj ta Planica pravzaprav bo, ali bodo letos dvakrat poleti. Ne, to je svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju, ki bo na sporedu enkrat in upam, da čim prej spet. Klasični finale v smučarskih skokih pa nas tokrat čaka med 30. marcem in 2. aprilom na Letalnici bratov Gorišek. Biti del prej omenjenega neponovljivega dogodka pa je enkratna priložnost za vse Slovence, da pridejo v živo spremljat vse naše junake v nordijskem smučanju.

Dobrih 12,5 milijonov evrov je bilo zagotovljenih maja 2018, to pa je bila edina garancija s katero smo razpolagali. Proračun je debel skoraj 16 milijonov, do tega pa nas loči 3,5 milijonov evrov. Do tega zneska lahko pridemo le s prodajo vstopnic in določenih pravic, ki smo jih od mednarodne agencije odkupili nazaj. To malho je potrebno še napolniti, polnili jo bomo do zadnjega. Tudi tu je razdelitev zelo jasna. Na svetovnem pokalu so pravice za trženje v lasti organizatorja, medtem ko so na svetovnem prvenstvu vse pravice v lasti Mednarodne smučarske zveze, ki jih je s pogodbo odprodala mednarodni marketinški in medijski agenciji in s tega naslova se delno financira to prvenstvo. Pravice so bile torej v celoti prepuščene zunanjemu partnerju, nam pa so bile dodeljene t. i. izvajalske pravice in že omenjen proračun s katerim je to prvenstvo potrebno izvesti. Sami znate izračunati, da samo inflatorno gibanje in vse podražitve, ki so se zgodile med letom 2018 in danes enormne. Tu smo morali biti zelo racionalni, ekonomični in zelo učinkoviti, da smo tudi skozi notranje rešitve poiskali izgubljena sredstva v teh letih.

Prodaja vstopnic je pomemben vir tega prvenstva. Tujina, predvsem Skandinavija, se je odzvala po pričakovanjih, nekoliko manj Srednja Evropa, predvsem nemško govoreči trg, ki pa je še dosegljiv, saj lahko obiskovalci pridejo tudi dnevno, dve ali tri ure vožnje ni veliko. Računamo, da se bo ta trg še odzval, tako kot tudi slovenski, za katerega je znano, da se odzove v zadnjem trenutku. 

Tekmovalo bo preko 2000 športnikov s svojimi spremljevalci, poročalo bo več kot 2000 medijev. Trenutno je prijavljenih 64 držav, Mongolija je še v čakalnici, FIS ji mora dati še odobritev za pozno prijavo. 

Spremljevalni program bo zaokrožil vso športno dogajanje. Šank rock, Xequtifz, Avseniki, Tabu, Kingo Foo, Peter Lovšin in španski borci ter za veliki finale Siddharta v soboto, 4. marca, tik preden pade zastor nad prvenstvom. To bo tudi spektakel za oči in ušesa za tiste, ki jim je glasba bližje kot sam šport.

Obetajo se tudi visoki obiski predsednikov vlad kot tudi kronanih glav. To bo tudi diplomatsko-politični dogodek, kar je odlična platforma za mreženje in tudi za gospodarstvo.

Prvenstvo bodo spremljali tudi štirje dodatni dogodki. Konferenca v marketingu v športu, SPORTO, ki bo na sporedu 22. februarja, dan kasneje bo t. i. Managerska konferenca, 1. marca gostimo Trajnostno konferenco v sodelovanju z nevladno organizacijo Monotera in 2. marca sledi še gospodarska konferenca v javno agencijo SPIRIT. 

Ker so družine pomembni gostje Planice je pomembno, da se je udeležijo v čim večjem številu. Zato smo pripravili družinske vstopnice v kombinaciji vsaj 2 odraslih in 2 otrok ali en odrasel in 3 otroci po posebej ugodnih cenah, ki se začnejo že pri 25 eurih.

Maja Zalaznik, predsednica strateškega sveta OK Planica

Kako narediti v Sloveniji nekaj drugače, predstaviti prvenstvo še na drug način? Rekli smo si, zakaj ne bi bili smeli? Bodimo najbolj trajnostni na največjem prvenstvu pri nas do sedaj. To je tudi eden od ključnih ciljev strateškega sveta. Zelena ekipa je skupaj s strateškim svetom pripravila t. i. akcijski načrt, vodnik in zeleno zavezo. Zelena zaveza pa je nekaj novega na tovrstnih prvenstvih. Vsi, tudi novinarji, se boste v svojem središču srečali z zelenim gumbom in odločitvijo, da pristopite k zavezi. Zeleni gumb nas bo ozavestil in sporočal: bodimo odgovorni; do ledeniške doline, ene najlepših na svetu, do naše Vite, ki rada živi v TNP. Prenesimo in pokažimo vsa ta izkustva in odgovornost tudi našim najmlajšim. Zato bomo izdali tudi posebno slikanico.

Kaj je pravzaprav namen Zelene Planice? Na 5-ih področjih z 20 ključnimi ukrepi poskrbimo, da se vsi skušamo vesti na prizoriščih kar se da trajnostno in odgovorno.

Vsakdo, ki bo kupil vstopnico, bo imel brezplačen prevoz v Planico. Spodbujamo k peš poti. Sponzor Storaenso je izjemno trajnostno naravnan in bo poskrbel za zeleno pot, za zeleno ozaveščanje vseh nas na poti do prizorišča. Hkrati bomo v mobilnosti skušali doseči, da avtomobili ne sodijo na prizorišče in jih tudi ne bo, razen seveda v tistih najbolj obveznih primerih. Želimo biti odgovorni in trajnostni. Občina Kranjska Gora je k temu stopila vzpodbudno, dala nam je že tudi nekaj izzivov in nasvetov. Tisti, ki bomo prišli v Planico, poskrbimo za to, da kar prinesemo v Planico, tudi odnesemo. Govorimo o odpadkih, o odgovornosti do okolja.

Za to smo pripravili zeleno svetovalno ekipo. Miha Lesjak, Ivo Tomc in Gašper Pavli smo ekipa, ki bo s prostovoljci na zelenih otokih skušala usmerjati vse odpadke tako, da ne le, da jih bo bistveno manj, ampak da bodo tudi pravilno razvrščeni.

Planico želimo pustiti takšno, kot jo imamo radi. Lokalni skupnosti želimo pustiti čim manj odtisov v okolju. Za to, da bomo vedeli, koliko vsega smo dosegli, bomo izmerili tudi ogljični odtis celotnega dogodka. Vsi pa boste, če boste želeli, lahko izmerili tudi osebni ogljični vtis.

Vrsta tovrstnih ukrepov pa sodi tudi v komunikacijo. Od vsaj 25% obiskovalcev bi želeli, da se seznani z našimi ukrepi. Če ne drugače, preko spletne strani. Ozaveščali bomo tudi z napisi in usmeritvami. Najbolj pomembno je, da zapustimo dobro zapuščino. Tako v finančnih števlikah kot v tem, kaj se drug od drugega lahko naučimo, ozavestimo in prenesemo na krovne organizacije. Tako na našo turistično, kot na krovno smučarsko organizacijo. Zakaj ne bi vsi skupaj pokazali, da zmoremo več? Kot vedno.

Zavezali smo se, da zeleno zavezo Zelene Planice 2023 udejanimo. Na spletni strani je že pripravljen priročnik za trajnostni vsakdan, vodnik po zeleni zavezi in akcijski načrt. Za veliko mladega duha in vzpodbudnih misli, smo med EKO šolami že podali razpis za mlade, iskrive ideje, kako smo lahko zeleno in odgovorno v Planici še boljši.

Še en cilj smo si zadali v strateškem svetu: v prihodnje bi Planico želeli imeti energetsko avtonomno. To namero smo že naslovili tudi na aktualnega ministra za šport in druge ministre, zato da bi tudi kot Slovenija v teh zahtevnih energetskih in ekonomskih razmerah pokazali, da znamo tudi v športni infrastrukturi narediti nekaj več. V Sloveniji imamo za to znanja dovolj. Zato si v strateškem svetu prizadevamo, da bo naša namera zaživela tudi v zavezi ob koncu prvenstva in da v naslednjih mesecih, letih pokažemo, da takšni centri lahko živjo energetsko avtonomno.

Hvala vsem, da boste ZELENI v beli Planici.

Jure Ajdišek, vodja logistike OK Planica

Mobilnost je en del zelene zaveze, ki smo jo tudi mi zelo resno vzeli in se dobro pripravili, da prispevamo k zeleni Planici. Kakšen režim pa se predvideva glede transporta pred in med svetovnim prvenstvom. Pri prihodu v Planico se apelira na vse obiskovalce, da se poslužujejo trajnostne mobilnosti, bodisi mobilni prevoz, javni prevoz ali pa vsaj deljenje avtomobilov, da res ne omejujemo tega relativno omejenega prostora z nepotrebno pločevino, če lahko tako rečem.

Za nas je bil izziv velik. Planica je za svetovno prvenstvo prvič v drugačni obliki kot smo je vajeni vsako leto za finale svetovnega pokala. Mi smo že vstopno točko prestavili nekoliko nižje, v Rateče oz. na območje Ledine in od tam naprej prometa, razen zelo omejenega števila, ne bo. Za obiskovalce to pomeni, da bodo organizirano prišli iz Kranjske Gore ali od kje druge, izstopali pa bodo na Ledinah. Od tam naprej je približno 1,5 km peš poti do tekmovalnih aren.

Vsak, ki bo imel vstopnico ali akreditacijo bo imel omogočen brezplačen prevoz z vlakom od koderkoli iz Slovenije do Jesenic in od tam naprej organizirano z našimi avtobusi do vstopne točke. Na naši spletni strani je že objavljen vozni red. Hkrati pa smo se v sodelovanju z Občino Bled odločili, da bomo tudi z Bleda vsak dan razen 27. 2., organizirali avtobusne prevoze. Tudi ti vozni redi in lokacije so zapisani na spletni strani.

Na območju Kranjske Gore - Rateče so zagotovljena parkirišča za obiskovalce. Parkirišč bo dovolj, v sodelovanju z lokalno skupnostjo in Občino Kranjska Gora smo poiskali lokacije na bodisi obstoječih parkirnih površinah ali pa začasnih, ki smo jih primerno uredili za potrebe svetovnega prvenstva, bomo omogočili obiskovalcem, da bodo tam lahko parkirali. Če bodo nastanjeni v Kranjski Gori absolutno pozivamo, da se poslužujejo peš poti do Planice. Pot je zelo prijetna, z lepimi razgledi na okoliške hribe, dogajale se bodo tudi določene aktivnosti. Kar pogumno in če se le da uporabite hojo za prihod na prizorišče. 

Zapore. Cesta Rateče - Planica bo od krožišča v Ratečah zaprta že od 13. 2. za promet. Do 18. 2. bomo omogočili pešcem še dostop do Planice in doma v Tamarju. Od 18. 2. naprej velja enak režim zapore tudi za pešce oz. bo na območje možno vstopati samo z akreditacijo, po 22. 2. pa tudi z vstopnicami.

V Kranjski Gori bo vsak dan od 21. 2. do 4. 3. z izjemo 27. 2. zapora odseka Borovške ceste od Hotela Kompas do križišča s Kolodvorsko. To bo potekalo vsak dan od 17. do 23. ure. Zapora bo tudi kolesarske steze od Kranjske Gore do meje z Italijo pri čemer je ta kolesarska steza pod režimom organizatorja in je primarno namenjena pešcem.

Na območju Kranjske Gore v času trajanja prvenstva ne bo mogoče parkiranje avtodomov. Vse avtodome bomo preusmerili v Camping Špik v Gozd Martuljku od tam pa bomo temu primerno organizirali brezplačne prevoze do Ledin.

Uporabniki smučišča v Kranjski Gori bodo v času prvenstva imeli omogočen dostop do njega, na voljo bodo tudi parkirišča.

Prometni režim v gornjesavski dolini kakšnih zapor ne pridvedivamo. Bodo pa prometni tokovi bolj gosti kot običajno, zato pozivamo na potrpežljivost in pripravljenost. Če se bomo posluževali organiziranega prevoza, bo gostota manjša.

Krožno promet bo organiziran tudi iz Kranjske Gore, točna shema je na spletni strani. Glavno avtobusno središče je poleg Policijske postaje v Kranjski Gori, kjer je tudi glavno avtobusno postajališče.

Upoštevajte obvestilno signalizacijo, navodila policistov in naših prometnih rediteljev, da bo čim manj potencialnih zastojev, da bo promet potekal gladko in da vsi pravočasno pridemo na prizorišče. Poslužujte se vlakov in avtobusov.

Arhiv novic