21.3.2019

Planica 7: Zajc do osebnega rekorda, na tekmi kar 9 slovenskih orlov

Že prvi dan letenja v Planici je Timi Zajc poletel do novega osebnega rekorda, ki ga je dosegel v kvalifikacijah, skozi katere se je na jutrišnjo tekmo uspešno prebilo kar devet slovenskih orlov.

Timi ZajcTimi Zajc je že ob svojem debiju v Planici letel zelo daleč (c) BOBO

Planica 2019 se je začela v pravljični podobi. S soncem obsijana dolina je pozdravila kar 13.000 obiskovalcev, velika večina le teh je bila otrok, ki jih v Planico tradicionalno pripelje Zavarovalnica Triglav. Za kar 71 orlov sta pesti stiskala tudi predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor in minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo. Pod Poncami se je danes zares letelo daleč, organizatorji so v dobri uri pod streho uspešno spravili kvalifikacije, ki jih je pospremil vzognski veter. Najdlje sta tako poletela najboljša v poletih v tej sezoni, Japonec Rjoju Kobajaši in Nemec Markus Eisenbichler, kar 248 metrov. Z 247,8 točkami je bil boljši znova Japonec, ki je tako tudi vodilni v seštevku Planica 7. Eisenbichler ima 2,8 točki manj, odličen tretji pa je Timi Zajc z osebni rekordom, 239 metri ter 236,0 točkami. "Res neverjetno! Želel sem si rekorda in dobil sem ga. To je glavna motivacija, ki me v teh dneh žene naprej. Res je lepo vreme, neverjetno vzdušje in mislim, da bom tam vikend do zdaj na tekmah najbolj užival. Prišel sem spočit. Tri dni nisem imel obremenitve, noge so bile v zraku, to pa se tudi mora poznati. Ta sproščenost. Kvalifikacijski skok sicer ni bil tak, kot bi si ga želel. Rezerve so in res se že veselim jutrišnje tekme," je bil vesel naš najmlajši tekmovalec.

Super polet je uspel tudi Domnu Prevcu, 228 metrov, na petem mestu je zbral 226,6 točk. "Razlog za slabši skok kot v Vikersundu bi iskal v tehniki. Skok ni bil tako dober kot v Vikersundu. Jutri bom te stvari skušal še popraviti. Osebno me čisto nič ne skrbi. Gremo lepo, normalno v tekmo, korak za korakom. Popoldne aktivacija, jutri dopoldne masaža, sproščanje in potem tekma," je razmošljal najmlajši Prevc. Poleg naših najboljših v tej zimi, oba imata že po eno zmago na poletih, je bilo v kvalifikacijah uspešnih še sedem naših orlov. Anže Semenič je po slabšem odskoku poletel 212 metrov, s 197,3 točkami pa je končal na 21. mestu. "To je bil slab skok in potem imam težave v zraku. Nič, česar nisem navajen. Napako sem naredil že v počepu in nato se vse le stopnjuje. Malo sem pozabil biti zbran na osnovne stvari. Na srečo je bilo dovolj za kvalifikacije in jutri imam novo priložnost," je razložil član tržiškega kluba. Peter Prevc je imel težave na treningu, v kvalifikacijah pa se je zbral in poletel 222 metrov, zbral pa je 197,1 točk na 22. mestu. "Danes je za mano kar zelo zahteven dan. Začel se je zelo stresno z lovljenjem smuči takoj po odskoku, kar na velikanki ni ravno najboljša popotnica. Zato sem v prvem metru nabral zelo malo metrov. Drugi skok sem šel zelo na varno, tretjega tudi še nisem upal prav preveč tvegati. Na tekmo sem se uvrstil, sledi analiza in počitek. V prvem skoku me je radius pred odskočno mizo malo presenetil, vrgel me je iz idealnega položaja. Potem sem napadal, kolikor se je dalo, a napadel sem preveč."

Domači letalec, Bor Pavlovčič, je poletel 216.5 metrov in je zbral 179,2 točk na 29. mestu. "Mislim, da je bil to kar dober skok. Zelo sem zadovoljen s Planico, tako kot zmeraj. Pogoji so odlični, sonce je, naredila se je termika, piha vzgonski veter in je pravi užitek leteti. Prvi cilj je, da uživam in s tem mislim, da bom dosegel tudi vse ostalo," je povedal Pavlovčič. Tik za njim je bil Tilen Bartol z 229 metri in 177,9 točkami na 30. mestu. "Polet je bil kar v redu, imam še rezerve predvsem v zraku, tako da za jutri to lahko še izboljšamo. Razmere so kar ugodne, jakost vetra se malo spreminjal, sledi kompenzacija z zaletnimi mesti, kar jim dobro uspeva. V Planici je vedno najbolje skakati, domači gledalci, zbralo se jih je ogromno in že se veselim jutrišnje tekme," je povedal Bartol. Med najboljšo štirideseterico so se prebili še Žiga Jelar na 33. mestu z 214 metri, Jurij Tepeš na 35. mestu z 224 metri in Jaka Hvala z 207.5 metri na 38. mestu. Tepeš je po uspešnem preboju na jutrišnjo zadnjo posamično tekmo sezone zanj povedal: "Moram reči, da se noge pred prvim poletom niso tresle, morda bi bilo bolje, če bi se, če bi bilo več adrenalina. V prvi seriji se mi nekako ni sešlo. Potreboval bi kakšen polet več. No, zdaj sem ga dobil, jutri sem na tekmi in sem zadovoljen."

Planica 2019Pravljična kulisa ob 13.000 gledalcih na četrtkovih kvalifikacijah v Planici (c) BOBO

Žal brez Damjana, Kranjca in Laniška

Žal na jutrišnji tekmi ne bomo videli Jerneja Damjana, ki je z 204 metri končal na 43. mestu, le 2,3 točke za želeno štirideseterico, Robija Kranjca, ki je prav v kvalifikacijah poletel najslabše danes, 203.5 metre, kar je sicer njegov že 209 polet preko dvestotice, zasedel pa je 47. mesto in Anžeta Laniška, ki je z 200 metri zasedel 55. mesto.

Glavni trener naših, Gorazd Bertoncelj, je po prvem dnevu planiškega praznika povedal: "Že na drugem uradnem treningu so naši fantje prikazali odlične skoke. V kvalifikacijah sta bila Timi in Domen izjemna, zelo smo zadovoljni tudi s Petrom, da se je pobral po prvem, zelo ponesrečenem skoku. Anže Semenič je bil čudovit v drugi seriji, v kvalifikacijah storil napako, verjamem pa, da bo s tistim poletom povsem v ospredju. Devet tekmovalcev je na jutrišnji tekmi in s tem moramo biti zares zadovoljni!"

Na treningu odlična Semenič in Zajc

Tradicionalno so pred kvalifikacijsko serijo letalci letalnico najprej preizkusili na uradnem treningu. V prvi seriji je švicarski rekord z 243 metri popravil Simon Ammann, največ točk pa je za 231 metrov dobil Kobajaši. Še pol metra dlje je prvič na planiški velikanki poletel Zajc, torej 231.5 metrov, kar je bila druga ocena serije. Semenič je z 230 metri imel deveto oceno, Domen z 212 metri pa 12. oceno med kar 71 skakalci. 

V drugi seriji za trening je pihal močan vzgonski veter, tako da si najboljši skakali že z drugega zaletnega mesta, serija pa se je začela na osmem. Najboljši po točkah je bil Semenič z 233.5 metri pred Kobajašijem, ki je poletel 232 metrov, tretjo oceno je imel Markus Eisenbichler z 228 metri. Četrto oceno je imel Zajc z 219.5 metri, Domen je bil z 216 metri sedmi, Bartol pa je imel 19. oceno, potem ko je pristal pri 229.5 metrih.

Program v Planici

Petek, 22. 3. 2019
Posamična tekma
13:30 Poskusna serija
14:30 Prva serija
Finalna serija
16:30 Podelitev nagrad
16:30 Zabavni program
na odru Val 202 - Elvis Jackson
18:00 Zaključek programa v Planici

Sobota, 23. 3. 2019
Ekipna tekma
09:00 Poskusna serija
10:00 Prva serija
Finalna serija
12:00 Podelitev nagrad
12:30 Zabavni program na odru
Val 202 - Rok 'n' Band
15:00 Zaključek programa v Planici

Open Air Planica, Kranjska Gora:
Navijaška vas pred dvorano Vitranc
18:00 Tequila Band
20:00 Podelitev štartnih številk
20:30 Lezz Go Band
22:30 Tequila Band

Nedelja, 24. 3. 2019
Posamična tekma
09:00 Poskusna serija
10:00 Prva serija
Finalna serija
12:00 Podelitev nagrad
12:30 Zabavni program na odru
Val 202 - Ansambel Saša Avsenika
15:00 Zaključek programa v Planici

Derby banane

Da športnik zdrav je in močan, uživa Derby banane vsak dan.

Arhiv novic