15.10.2013

Pri Fisu tudi v Ankaranu izrazili strah pred zimskim nogometnim SP

Pri Fisu tudi v Ankaranu izrazili strah pred zimskim nogometnim SP


Tudi Mednarodna smučarska zveza (Fis) nasprotuje zamisli, da bi se nogometno svetovno prvenstvo leta 2022 igralo pozimi. Kot je na telekonferenci v okviru tradicionalnega zasedanja Forum nordicum, ki letos poteka v Ankaranu, povedal predsednik Fisa Gianfranco Kasper, bi bil to lahko velik udarec za zimske športe.

"Če bi bilo prvenstvo na sporedu decembra, bi to še šlo. Če pa bi bil termin kasnejši in se prekrival z olimpijskimi igrami, bi bilo to slabo za vse. Za televizije, za gledalce in za ves šport," je povedal Kasper.

Švicar je bil nedavno v Sočiju, kjer si je ogledal zaključne priprave na olimpijske igre 2014. "Ogromno ljudi dela 24 ur na dan in ne dvomim, da bo infrastruktura končana pravočasno. Nekaj je zamud, a to je pričakovano. Alpske države in Skandinavija imajo pri vsem tem tradicijo, v Sočiju pa je vse na novo. Bolj me skrbi vzdušje, saj v Rusiji pretiranega zanimanja za smučarske športe ni, drugače bo na hokeju in drugih področjih, kjer imajo gostitelji dobre športnike," je še povedal Kasper.

Kot je povedal predsednik Fisa, pričakuje dobre igre, opozoril pa je na dejstvo, da je pred gledalci dolga pot, navijači pa naj se pripravijo tudi na stroge varnostne ukrepe: "Ti bodo zelo natančni, saj obstajajo določeni strahovi na igrah, morda celo utemeljeni."

Kasper je ob tem nakazal tudi, da pri Fisu še razmišljajo, da bi določene nacionalne kvote tekmovalcev na igrah še spremenili. "Male države so spoznale priložnost, ki se jim je ponudila, in jo dobro izkoristile. Zima bo še prinesla spremembe, kvote bomo malo uravnotežili, da bodo zadovoljne tako velike kot manjše države."

Še več sprememb bo za naslednje igre. Kot je v Ankaranu povedal tekmovalni direktor Fisa Walter Hofer, se trudijo, da bi že v olimpijski program za igre leta 2018 v Pjeongčangu uvrstili tudi skakalno tekmo mešanih ekip, ki je premiero na svetovnih prvenstvih doživela letos v Italiji.

Novosti je še kar nekaj. Mednarodna zveza se je odločila, da bo močno podprla novost v nordijski kombinaciji - "Nordic Combined Triple", ki bo na sporedu med 17. in 19. januarjem v Seefeldu. Nagradni sklad na tekmi bo kar 100.000 evrov, zmagovalec jih bo prejel 30.000 in kar 200 točk v svetovnem pokalu. "To je novost, ki jo želimo uveljaviti," je v Ankaranu poudaril tekmovalni direktor nordijske kombinacije, Lasse Ottesen.

Manj veseli so v skakalnih taborih, saj so predstavniki Fisa v Ankaranu potrdili, da tudi v sezoni 2014/15 ne bo nemške ekipne turneje z Willingenom, Klingenthalom in Oberstdorfom z nagradnim skladom 100.000 evrov, v sezoni 2015/16 pa naj bi se ta vrnila na spored.

STA

Arhiv novic