11.2.2024

Ocena svetovnega mladinskega prvenstva z vidika smučarskih skokov in nordijske kombinacije

Vodja panoge, Gorazd Pogorelčnik, je po končanem 47. FIS mladinskem svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju, ki ga je od 5. do 11. februarja 2024 gostila Planica, podal oceno dosežka slovenskih rezultatov.

Image

 

Za nami je odličen teden, poln emocij in tudi odličnih rezultatov. Še posebej je potrebno izpostaviti ekipo smučark skakalk, ki so osvojile tri medalje. Mlada Tina Erzar je postala svetovna mladinska prvakinja, Taja Bodlaj je s tretjim mestom zaokrožila bero medalj na letošnjih mladinskih velikih tekmovanjih. Omenjeni sta skupaj z Ajdo Košnjek in Jerico Jesenko postali še ekipni svetovni prvakinji. Četrta medalja je plod skupnega dela deklet in fantov. Tako smo teden zaokrožili na najlepši možen način. Nastope skakalk in tudi skakalcev lahko ocenimo kot zelo dobre, čeprav je ostalo nekaj grenkega priokusa  tako na moški ekipni kot tudi posamični tekmi. Četrto mesto je pokazatelj realnega stanja, z nekaj sreče in dodatnega znanja bi lahko osvojili tudi medaljo. Deveto mesto kot najboljša slovenska uvrstitev na individualni tekmi je nekoliko manj kot smo pričakovali, vendar je to generacija tekmovalcev, ki se je v zadnjih letih izgradila do te mere, da lahko v prihodnje njihovo znanje in rezultate hitro nadgrajujemo tako na mladinski kot kasneje tudi članski ravni. Izkušnje, ki jih športniki odnesejo s tako odlično organiziranega mladinskega svetovnega prvenstva so neprecenljive.

Foto: Bobo

Sistem delovanja, ki je vzpostavljen na panogi za smučarske skoke deluje na visoki ravni. Vsako leto je sicer potrebno pogledati ključne točke in pokazatelje in na osnovi tega prilagoditi in nadgraditi šibkosti. Ključno vlogo pri razvoju tekmovalcev in posledično rezultatih imajo klubi, ki so temelj celotnega sistema. Od tukaj črpamo posameznike in posameznice, ki prehajajo v sistem Državnega panožnega centra in naprej v reprezentančne selekcije. Mladinsko svetovno prvenstvo nam je tako v organizacijskem kot tudi rezultatskem smislu prineslo ogromno novih izkušenj, na katerih bodo športniki in športnice gradili in še bolj motivirani in s širšim spektrom znanja prehajali na najvišje ravni tekmovanj.

Foto: Bobo

Nordijski kombinatorci in kombinatorke rezultatsko niso dosegli postavljenih ciljev. V tej ekipi je bilo ogromno smole, saj bi lahko z malce sreče in zbranosti dosegli kar dve odličji. Naj spomnim zgolj na smolo Tie Malovrh, ki je bila po odličnem izhodišču na tekaškem delu tekmovanja diskvalificirana, prav tako naj spomnim na padec Mance Kobentar na tekmi dvojic. To sta bili dve odlični priložnosti, da bi Slovenijo na mednarodni ravni postavili na pomembno mesto v tej  športni panogi. Moški del ekipe je še zelo mlad in so predvsem nabirali izkušnje. Tudi tukaj je nekaj odličnih tekmovalcev. Sistem v tej športni panogi smo resno začeli vzpostavljati šele pred leti, zato bomo potrebovali še nekaj časa, da bomo tudi tukaj  na visoki rezultatski ravni lahko predstavljali Slovenijo po svetu.

Za zaključek naj samo še čestitam vsem dobitnikom medalj, vsem tekmovalcem in tekmovalkam, ki so na prvenstvu nastopili, hkrati pa se zahvalim organizatorju, ki je priredil najboljše svetovno mladinsko prvenstvo do zdaj.  

Arhiv novic