24.3.2010

Izjemno svetovno prvenstvo v smučarskih poletih Planica 2010

V dneh od 19. do 21. marca 2010 je v Planici potekalo izjemno svetovno prvenstvo v smučarskih poletih. Prireditev, ki jo od leta 1972 organizirajo vsako drugo leto, je bila letos na sporedu že enaindvajsetič...
Oberhofen (Švica), 23. marec 2010

V dneh od 19. do 21. marca 2010 je v Planici potekalo izjemno svetovno prvenstvo v smučarskih poletih. Prireditev, ki jo od leta 1972 organizirajo vsako drugo leto, je bila letos na sporedu že enaindvajsetič.

Planica 2010 je bila vrhunec nabito polne olimpijske zimske sezone. V štirih dneh je največjo skakalnico na svetu obiskalo več kot 80.000 gledalcev. Simon Ammann je svojo spektakularno sezono, v kateri je osvojil dve zlati olimpijski medalji in skupno zmago v svetovnem pokalu v smučarskih skokih, kronal s prvim naslovom svetovnega prvaka v poletih za Švico po triintridesetih letih in z najdaljšim skokom prvenstva. V moštvenem delu je zmagala avstrijska ekipa z rekordnimi 99,1 točkami. Planiško prireditev je spemljalo več kot 450 akreditiranih novinarjev in fotografov iz 20 držav, milijoni gledalcev v Nemčiji Rusiji, Češki republiki in Sloveniji ter na Poljskem, Norveškem in Finskem, pa tudi gledalci televizijskega kanala Eurosport v drugih evropskih državah.
.
"Smučarski poleti so sen vsakega skakalca in navdušenca za ta šport. Planica 2010 je še en dokaz fascinantnosti smučarskih poletov, saj smo bili priča napetemu boju najboljših skakalcev za naslov svetovnega prvaka. Trije dnevi razburljivega tekmovanja na obnovljeni letalnici so ponudili res izjemno doživetje," je o prireditvi dejal predsednik Mednarodne smučarske zveze Gian Franco Kasper.

Stanislav Valant, predsednik Smučarske zveza Slovenije, je dodal: “Smučarska zveza Slovenije in organizacijski odbor Planica 2010 sta ponosna, da sta  organizirala eno od najlepših svetovnih prvenstev v smučarskih poletih sploh. S pomočjo športnikov, obiskovalcev, sponzorjev in naših sodelavcev smo pripravili nepozaben dogodek. Veseli nas, da smo še enkrat dokazali, da smo vredni zaupanja in podpore Mednarodne smučarske zveza in njenega predsednika Gian Franca Kasperja. Skupaj z vsemi podporniki in prijatelji se veselimo prihodnjega razvoja Planice in smučarskih poletov."

"Planiški organizatorji so verjetno edini, ki lahko v tem letnem času tako veliko skakalnico pripravijo in obdržijo v tako odličnem stanju. Zahvaljujoč dolgoročnemu načrtu infrastrukturnega razvoja je prvenstvo 2010 že uživalo sadove nekaterih izboljšav, kot so nova sedežnica, boljši pogoji za športnike, boljša priprava zaletišča in spremenjen profil skakalnice," je povzel FIS direktor tekmovanja Walter Hofer. "S športnega stališča smo lahko s tem prvenstvom zadovoljni, še zlasti zato, ker se je kljub neugodnim vetrnim razmeram in dolgi tekmovalni sezoni izteklo brez poškodb. Seveda bi si želeli, da bi si lahko glavna tekmovanja ogladali vsi zainteresirani navdušenci, vendar se zavedamo, da so zmogljivosti stadiona omejene."

RTV Slovenija je televizijski prenos opravila na najvišji profesionalni ravni. Imetnik pravic za prenos European Broadcasting Union (EBU) je sliko posredoval navdušencem po vsem svetu in je za dopolnitev običajnega TV prenosa uporabil tudi svojo širokopasovno internetno platformo www.eurvisionsports.tv. "Med koncem tedna se je s to novo platformo povezalo več kot  60.000 ljudi, skupni čas ogledovanja pa je znesel več kot 8.700 ur. Glede na kratek rok in omejeno oglaševanje je to odličen rezultat, ki kaže na veliko privlačnost tega fantastičnega športa po vsem svetu," je izjavil Ingolfur Hannesson, vodja zimskih in dvoranskih športov pri EBU/Evrovizija.


Arhiv novic