30.9.2017

Izjemna prva tekma kombinatorcev

Dolina pod Poncami je gostila prvo izmed dveh tekem FIS Poletne velike nagrade v nordijski kombinaciji. Skakalni del preizkušnje si je ogledalo kar nekaj gledalcev, športniki pa so bili deležni še večje spodbude na tekaški progi.

Image


FOTOGALERIJA >>

Na predzadnji tekmi poletne velike nagrade v nordijski kombinaciji so tekmovalci, kot je to seveda v navadi, najprej opravili s skakalnim delom preizkušnje. Maxime Laheurte je s 137 metri in 133,3 točkami skočil na sam vrh in si pred konkutenti na 10.025 metrov dolgi progi priskakal nekaj prednosti. Točno 12 sekund je s 133 metri in 130,3 točkami zaostajal Estonec Kristjan Ilves, tretji je bil Norvežan Jan Schmid z zaostankom 28 sekund, potem ko je pristal pri 134.5 metrih. Naši kombinatorci so si pritekli dobra izhodišča. Mladi up Vid Vrhovnik je bil 10. s 132.5 metri in 53 sekundami zaostanka, 14. mesto sta si z 1:12 minute zaostanka delila Marjan Jelenko in Leon Šarc. Le dve sekundi za njima je bil povratnik na največje tekme, Norvežan Jarl Magnus Riiber, sicer lanski skupni zmagovalec poletne velike nagrade. Gašper Brecl je na 29. mestu zaostajal 2 minuti in 6 sekund, Matevž Malovrh na 41. mestu 2 minuti in 50 sekund, Rok Jelen pa na 46. mestu 3 minute in 8 sekund.

Tekaški del preizkušnje je prinesel konkretne spremembe na samem vrhu. Tja se je s 13. mesta po skokih povzpel izkušeni Norvežan Magnus Hovdal Moan, ki je v ciljnem sprintu strl rojaka, šestega po skokih, Espena Andersena, tretje mesto pa sta si razdelila Schmid in Avstrijec Martin Fritz. Francozi so bili poraženi, razporejeni med 5. in 7. mestom, najboljši je bil Laheurte. Rezultat sezone pa je uspel našim tekmovalcem. Izkušeni Jelenko je z zaostankom manj kot minute v cilj prišel na 12. metu in prvič letos končal med najboljšo petnajsterico, Zelo pa sta lahko zadovoljna tudi mladi Vrhovnik, ki je s 17. mestom osvojil sploh prve točke med elito, kar velja tudi za Šarca na 29. mestu. Brecl je končal na 42., Jelen pa na 48. mestu, medtem ko so Malovrha tekmovalci prehiteli za en krog.

Marjan Jelenko je takole povzel današnjo tekmo: "S samim skokom nisem zadovoljen. Pripravljenost je sicer prava, smo na pravi poti, na treningih skačem zelo dobro, a na tekmi sem želel malce preveč, razmere niso bile najboljše in tu je bil 14. rezulat. Na progi pa sem se počutil dobro, kot že na prejšnjih tekmah. Zdi se mi, da sem na pravi poti, rekel bi, da sem še malo dodal v zadnjem mesecu dni. To bom vzel kot potrditev, da delam dobro in samo tako naprej bo šlo tudi do zime. Danes smo imelu tudi zelo lepo podporo ob progi. Bil sem kar malo presenečen, to je prava primerjava s tekmami v Nemčiji in Avstriji."

Mitja Oranič, glavni trener naših kombinatorcev, je bil po koncu prvega dne lahko zadovoljen, takole pa je povzel vse skupaj: "Marjan je na skakalnici naredil kar grobo napako, a se je dobro izvlekel in prišel do kar dobre pozicije pred tekom. Je najbolj izkušen mož, tako da smo tudi od tekaškega dela od njega pričakovali največ. Izpostavil bi Vida, ki se vrača po poškodbi in za njegovih 18 let je že na zelo visokem nivoju. Danes je zdržal tudi psihično, medtem ko je fizično tako že zelo dober. Super rezultat, čestitke njemu in Marjanu! Omeniti pa je potrebno tudi Leona, ki je glede na zadnjo tekmo pred mesecem dni naredil največji preskok. Osvojil je točki, ki mu bosta dali dodatni zagon za zimo." Oranič je nato prenesel še pohvale s strani FIS: "Že v četrtek, ko smo prišli, so bili s FIS zelo zadovoljni, da smo v Planici. Povedali so same pozitivne stvari, same pozitivne stvari se tudi dogajajo. Nordijska kombinacija trenutno še ni tako prepoznavna, a že danes smo videli, da ko gledalci pridejo, jih tekma "potegne" in zato pohvala tudi vsem obiskovalcem."


V skupnem seštevku še vedno vodi Avstrijec Mario Seidl s 340 točkami, a ker ga v Planici ni in ker pravila velevajo, da je skupni zmagovalec tisti, ki se udeleži vseh tekem in zbere največ točk, je v najboljšem položaju Estonec Ilves s 149 točkami, sicer šesti skupno. Jelenko je 22. s 57 točkami.

Jutri bo na sporedu še finalna tekma poletne velike nagrade z začetkom ob 9. uri, ob 12. uri bo sledil še tekaški del preizkušnje. Ogled tekme je brezplačen!

Uradni rezultati >>

Arhiv novic