10.3.2008

Letalnica v Planici pripravljena tudi za nov svetovni rekord!


OK Planica je danes v Celovcu organiziral tiskovno konferenco, katere se je udeležilo veliko število avstrijskih medijev. Največja letalnica na svetu, ki se nahaja v Planici, bo ta konec tedna (13. do 16. marca) spet gostila finale svetovnega pokala v smučarskih skokih. Letalnica bratov Gorišek je odlično pripravljena na vrhunske polete in veliko množico obiskovalcev (v dolini pod Poncami pričakujemo blizu 50.000 ljubiteljev smučarskih poletov), morda pa se obeta celo izboljšanje svetovnega rekorda, ki je z 239 metri v lasti Norvežana Romoerena.

„Zaradi odlične forme predvsem avstrijskih orlov smo - kot že lansko leto -  označili daljavo do 245 metrov“, so na izredno dobro obiskani tiskovni konferenci, ki jo je danes dopoldne v Domu glasbe v Celovcu priredila Slovenska športna zveza, namignili možen nov svetovni rekord člani organizacijskega odbora Planica 2008 - oče planiške letalnice Janez Gorišek, vodja tekmovanja Jelko Gros ter šef centra za medije Tomi Trbovc. Tiskovno konferenco, na kateri je sodeloval še turistični podjetnik Marko Sommeregger,  je moderiral predsednik SŠZ Marijan Velik.

Janez Gorišek je na tiskovni konferenci še opozoril, da je športna javnost prav v Planici bila priča neverjetnemu razvoju smučarskih poletov (prvi polet nad 100 m in nad 200 m) in da so poleti prek 200 m medtem postali vsakdanjik, v Planici pa „vstopnica“ za uvrstitev v finalno serijo. Po mnenju Goriška se bo lov na nov svetovni rekord še nadaljeval in lahko se zgodi, da bo rekord Romoerena tudi padel. „Lahko trdim, da so na planiški velikanki poleti do 240 metrov varni in tudi možni“, je dejal Gorišek.

Vodja tekmovanja Jelko Gros je poudaril, da je letalnica v optimalnem stanju in da letos pričakujemo še posebej veliko število navijačev iz sosednje Koroške, saj bosta na štartu tako zmagovalec svetovnega pokala Thomas Morgenstern kot tudi svetovni podprvak Martin Koch, ki je na letošnjem SP dokazal, da šteje med najboljše letalce na svetu. Pristavil je še, da so tudi vremenske napovedi obetavne, tako da ni ovir za uspešno izvedbo največje športne prireditve v Sloveniji. Poskrbljeno je tudi za optimalno zdravniško oskrbo tako za tekmovalce kot tudi za publike, prav tako za parkirišča oz. dovoz in odvoz od kraja prireditve.

Tomi Trbovc, šef medijskega centra Planica 2008, je še predstavil bogat in izredno zanimiv spremljevalni program Planica 2008. Med drugim je povedal, da bo Planica tudi letos izpeljala akcijo "Planica in otroci" z nekaj tisoč otrok iz Slovenije, po tradiciji pa bo med njimi tudi šola s Koroške. V sodelovanju s SŠZ so prireditelji tokrat v dolino pod Poncami povabili nad 40 šolarjev in šolark z učitelji iz Javne dvojezične ljudske šole v Celovcu.

tk_planica.jpg
Janez Gorišek, Marijan Velik, Jelko Gros, Tomi Trbovc


Arhiv novic