9.2.2024

V klasiki zlato na Švedsko, Gina Del Rio dopolnila komplet

Švedinja Evelina Crusell in njen rojak Alvar Myhlback sta zmagovalca 10 km prezikušenj v klasičnem koraku s posamičnim startom na 47. FIS mladinskem svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Planici. Andorčanka Gina Del Rio je z naslovom podprvakinje dopolnila komplet medalj v Planici. Od domačih predstavnikov je bil najvišje uvrščen Bor Petrovič na 48. mestu, med mladinkami je Zala Zupan zasedla 51. mesto.

Image

 

Tretji komplet odličij so v Planici na FIS mladinskem svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju podelili za tek na 10 km preizkušnji v klasičnem koraku s posamičnim startom. V konkurenci mladink je bila najboljša Švedinja Evelina Crusell, ki je za 8,5 sekund ugnala prvo ime tega prvenstva, Gino Del Rio iz Andore, ki se veseli že tretje medalje, danes je po zlatu v sprintu in bronu na 20 km dopolnila komplet medalj pod Poncami. Bron je z zaostankom 23,4 sekund osvojila Norvežanka Anniken Sand. Po srebru na 20 km je to za Norvežanko druga medalja v Planici. Vse štiri Slovenke so bile precej izenačene, v cilj so prišle v razmaku z manj kot pol minute razlike. Zala Zupan je na 51. mestu za zmagovalko zaostala 4:06 minut, Lucija Medja na mestu za njo 6 sekund več, Tia Janežič na 54. mestu 4:22 minut in Živa Melihen na 55. mestu 4:33 minut.

Zala Zupan, foto: Borut Živulović/BOBO

 

Razred zase je bil med mladinci na 10 km razdalji Šved Alvar Myhlback, ki je zmagal s kar 52,4 sekund prednosti pred Švicarjem Isaiom Naeffom, Norveški je bron s 56,8 sekundami zaostanka pritekel Mons Melbye. Od dveh Slovencev na štartu je bil na koncu hitrejši Bor Petrovič z zastankom slabih treh minut in pol na 48. mestu, Jaka Marinko pa je z zaostankom dobrih šestih minut zasedel 78. mesto.

Zmagovalke 10km preizkušnje v teku na smučeh, foto: Borut Živulović/BOBO

 

Izjave po tekmi

Zala Zupan: “Danes je zelo deževalo, posledično so bili spusti zelo ledeni. Tudi smučine so bile ledene, enkrat sem med tekmo tudi padla. Z rezultatom sem zelo zadovoljna, dobro sem se počutila na progi.”

Eva Sever Rus, trenerka: “Puncam čestitam za borbo. Zala in Živa sta danes super odtekli, sta namreč med mlajšimi v kategoriji. Luciji se pozna bolezen, Tia pa je danes imela slab dan. Progo so solili, tako da je bilo precej ledeno. Danes so bile v ospredju tekmovalke, ki se ne bojijo ledu.”

Arhiv novic